Chimpansees
Cohn neemt aan dat het God zal behagen als hij een ordelijke, verantwoordelijke samenleving creëert en doet zo goed mogelijk zijn plicht: hij onderwijst de chimpansees, leert ze het land te bebouwen, God te eren en elkaar behoorlijk te behandelen. Het enige vrouwtje, door de christelijk opgevoede Buz Maria Magdalena gedoopt, wordt, als ze volwassen is, verliefd op Cohn, in plaats van op de chimps die haar achtervolgen. Cohn besluit alle verboden te negeren in de nieuwe, post-Torah tijd die is aangebroken, en een kind bij haar te verwekken, in de hoop zo zijn steentje bij te dragen tot de continuering van het leven. Hij voelt genegenheid voor de leergierige, lieve en gevoelige Magdalena, en na acht maanden wordt er inderdaad een kleine mens-chimpansee geboren - Rebekah, lief, mooi en verstandig. Van haar hangt naar menselijke berekeningen, de enig mogelijke volgende stap in de evolutie af.
Maar Cohns inspanningen met zijn apen mislukken ten slotte toch - het is kennelijk niet de bedoeling dat de menselijke soort zich op deze manier voortzet. Er arriveert een groepje bavianen, en de chimps imiteren hun brutale macho-leider Esau die, zoals in het wild niet ongebruikelijk is, een bavianenjong rooft, vermoordt en opeet. Ondanks strenge straffen en verboden van Cohn gaat het kannibalisme door, totdat de chimps zelfs Rebekah roven en vermoorden, uit wraak op Cohn, die immers het enig beschikbare wijfje heeft veroverd, terwijl de chimp-mannetjes moesten leren hun seksuele behoeften zelf te bevredigen of ze te sublimeren door het slijpen van stenen of het lezen van de encyclopedie. Voor Cohns ogen wordt de mogelijkheid tot evolutie zo wreed afgesneden.
Bernard Malamud, foto John McDonnell, The Washington Post
Op een avond vallen de chimps, onder aanvoering van Buz, Cohn zelf aan. In zijn woede en verdriet wreekt Cohn zich op Buz, die min of meer zijn zoon was geworden, door de draden van de kunst-larynx weer door te knippen. Vanaf dat moment kan geen van de apen meer spreken, en verlaat Maria Magdalena hem en gaat naar de chimpmannetjes. Zo wordt Cohn pas echt alleen - er lijkt geen enkele hoop meer.
Toch zijn er, naast het mislukte menselijke experiment met de kunst-larynx en het verwekken van een bastaardmens, nog andere wonderen gebeurd op het eiland voordat Cohn ten slotte sterft. Het grootste, maar lange tijd onopgemerkte wonder is George, een gorilla, die voordat de andere chimpansees verschenen al bij Cohn op het eiland was en, onaangedaan door de agressieve minachting van Buz, voortdurend in zijn buurt bleef. George leert niet spreken, maar hij wordt gebiologeerd door het zingen van Cohns overleden vader, wiens rabbijnse stem hij op grammofoonplaten bij zich heeft en laat klinken op een ouderwetse opwind-grammofoon. Op de seder-avond die Cohn organiseert voor zich zelf en de chimpansees om hun overleven van de Ramp te vieren, verschijnt ook George onuitgenodigd, begeleid door een bliksemflits, en zet zich in de traditioneel lege stoel van Elijah. Als hij ook probeert te spreken en het hem niet lukt, wordt hij zo razend dat hij de seder-tafel omverwerpt. Maar Cohn troost hem met de zang van zijn vader en door het vertellen van het verhaal van de Verloren Zoon - kleinzielig is hij niet, in religieuze zaken. George luistert op Elijah's stoel terwijl de tranen over zijn wangen lopen (de chimps kunnen niet huilen) en later volgt hij, op veilige afstand, al Cohns lessen aan de apenkolonie. Aan het kannibalisme van de chimps doet hij niet mee, strikt vegetariër als hij is. Als Cohn sterft, half geofferd als Isaac, spreekt George ten slotte toch: hij reciteert het ‘Sh'ma, Yisroel, de Heer uw God is een’, en een lange Kaddish voor Cohn. De rabbijnse stem heeft voor hem niet voor niets gezongen, zelfs al hebben de chimps de grammofoon en de platen al lang geleden vernield. Op dat moment van barbarij en revolutie, de avond van hun aanval op Cohn en het verlies van hun spraak, klonk die stem in de hoek waar de vernielde grammofoon stond, ‘en sprak de wet’.