Morele hereboeren en academische eekhoorns
De hardnekkige tegenstem van Gore Vidal
Pink Triangle and Yellow Star Essays door Gore Vidal Uitgever: Heinemann, 278 p., f57,20 Importeur: Nilsson & Lamm
Ed Schilders
‘Er is veel tact voor nodig om roddel goed te gebruiken,’ schrijft Gore Vidal halverwege zijn essay naar aanleiding van de Engelse romancier en criticus V.S. Pritchett, en hij prijst Pritchett omdat deze nooit uit het oog verliest dat hij ‘schrijft over het schrijven en niet over de schrijver privé’. De twee opmerkingen hangen samen. Ze vormen een onderdeel van Vidals tirade tegen de Amerikaanse manier van literaire geschiedschrijving en kritiek. Die concentreert zich te zeer op de schrijver privé zodat ze is uitgegroeid tot het roddelachtigste literatuurbedrijf ter wereld, en slechts weinig zich criticus noemende schrijvers bezitten de tact om de voorhanden privégegevens ‘goed te gebruiken’.
De bundel Pink Triangle and Yellow Star opent met drie portretten die niet geheel roddelvrij zijn. Vidal graaft achtereenvolgens gedetailleerd in de levens van Scott Fitzgerald, Edmund Wilson en Christopher Isherwood. In het stuk over F. Scott wordt nog eens het welbekende, door Hemingway in boek en brief en aan de bar rondvertelde verhaal herhaald, dat Scott zich tot hem wendde met bezorgde vragen omtrent de lengte van zijn manvormig aanhangsel. Over Wilson wordt gesuggereerd dat hij een zekere erotische belangstelling voor schoenen gehad zou hebben. Isherwood zou in Berlijn 1931 bijna een relatie met de Amerikaanse auteur Paul Bowles begonnen zijn. Leuke terzijdes als je ze nog niet kende of als je zelf van damesschoentjes houdt, maar niet echt beduidend, niet echt ‘goed gebruikt’.
Gore Vidal
Edmund Wilson
Tekeningen van David Levine
Belangrijker is dat we in deze portretten reeds de stellingen vinden die vooruit blijken te wijzen naar twee essays waarin Vidal een somber beeld schetst van de Amerikaanse literatuur. De portretten blijken, achteraf, illustraties bij die essays: V.S. Pritchett as critic en Thomas Love Peacock: The Novel of Ideas.
Meteen al in het stuk over Fitzgerald duikt de scholar-squirrel op, de academische eekhoorn, een literatuurdeskundige die in het essay naar aanleiding van Pritchett in zijn ware gedaante getoond wordt, als roddelheer of literaire koppelbaas. Hoe deze eekhoorns te werk gaan, wordt al in het kort aangegeven in het portret van Wilson: hun kritische en historische studies ‘zijn niet bedoeld om gelezen te worden maar om onderwezen te worden’, een gedachte die bij en met Peacock definitief wordt uitgewerkt (met een mooie gastrol van Mary McCarthy).
De tweede helft van de bundel bevat negen essays waarin steeds een aspect van de Amerikaanse politiek of samenleving centraal staat. Ook daaronder duidelijk twee lijsttrekkers: Sex is Politics en Pink Triangle and Yellow Star. Ze bevatten Vidals tegenaanval op de steeds arroganter en intoleranter wordende publikaties vanuit rechtse, behoudende kringen. Vier grootse stukken dus, waarmee niet bedoeld wordt dat de andere vijftien niet interessant zouden zijn. Ze zijn anders. Gedetailleerd informatief, zoals een heel lang stuk over de boeken van Frank L. Baum en zijn Wizard of Oz (kan het zijn, vraagt Vidal zich af, dat Baum nog gelezen wordt omdat hij niet onderwezen wordt?), of verhelderend, zoals een stuk over Theodore Roosevelt, An American Sissy.