Tot het uiterste doorgevoerd
De genadeloze tekeningen van Gerald Scarfe
Gerald Scarfe with 190 illustrations, 15 in colour Uitgever: Thames and Hudson, 168 p., f39,75 Importeur: Nilsson & Lamm
Koos van Weringh
Het bekijken van politieke tekeningen kan tot verschillende reacties aanleiding geven: in de lach schieten, het hoofd schudden, kwaad worden of zelfs, vanwege de gruwelijkheid van de voorstelling, het hoofd afwenden. Het hangt vooral van des tekenaars opvattingen over politiek af hoe die reactie zal zijn. Ziet hij het als een kleinmenselijk bedrijf, dan valt er meestal veel te lachen om het gehannes en geklungel van de dames en heren politici. Hangt de tekenaar zelf een politiek geloof aan, dan vallen de ogen van de kijker toe van verveling, omdat het dan meestal zo voorspelbaar is wat er komt.
Margaret Thatcher, 1975
Maar als politiek voor hem een geheel is van bedrog, corruptie en gefemel, dan wordt het anders. Een krantelezer die nog een greintje geloof heeft in politici en hun goede bedoelingen vertrouwt, zal zich al gauw geschokt voelen bij het zien van voorstellingen die het grootstdenkbare ongeloof in de politiek demonstreren. In Nederland gebeurt dat - helaas - niet zo vaak. De meeste tekenaars die wij erop nahouden zijn tamelijk braaf, zij beoefenen hun vak op keurige wijze: politiek is voor hen een amusante aangelegenheid. Bernhard Willem Holtrop, die zijn prenten als Willem signeerde, wilde nog wel eens een bloederige scène op het papier zetten. En dan is er natuurlijk nog Frits Müller die in de loop der jaren weinig of geen politiek geloof meer overgehouden heeft en daaraan op kernachtige wijze uitdrukking geeft. Zoals hij Schmelzer heeft afgebeeld, de gluiperig-onbetrouwbare adviseur van Gulf, dat is onvergetelijk.
Reagun, 1980
Maar zijn werk is nog een vorm van zondagsschoolarbeid in vergelijking met dat van de Engelsman Gerald Scarfe, van wie zojuist een boek met 190 tekeningen is verschenen. De uitgever is Thames and Hudson. Dat is een erkend en officieel uitgevershuis. Dat is in dit verband vermeldenswaard, omdat twee eerdere boeken van Scarfe, Indecent Exposure (1973) en Expletive Deleted (1974) door hem in eigen beheer zijn uitgegeven, meer dan beu als hij was van het gedonder met die uitgevers over de aard van het te publiceren werk.
Gerald Scarfe, geboren in 1936, is een tekenaar die altijd veel weerstand en woede heeft opgeroepen. Hij begint de door hem zelf geschreven inleiding tot zijn boek dan ook met een fragment uit een brief van een verontruste lezer, die eindigt met: ‘Poor you’. Dat kan niet veel meer betekenen dan dat de tekenaar beschouwd moet worden als iemand met een zieke geest.
Die inleiding bevat een overzicht van zijn levensloop. Voor wie het verslag heeft gelezen van het gesprek dat Ron Kaal met de tekenaar had, gepubliceerd in de Haagse Post van 29 oktober 1977, staat daar niet zoveel nieuws meer in. Een opleiding in de kunsten heeft hij niet gehad, maar hij heeft wel vanaf zijn vroege jeugd getekend. Hij werkte korte tijd voor de Evening Standaard en Punch en kwam toen terecht bij Private Eye, het weekblad dat de autoriteiten fris en vrolijk belaagde. En hij publiceerde tekeningen in de Daily Mail, voor welke krant hij ook lange reizen maakte, onder meer naar Vietnam, Pakistan en de Verenigde Staten in de tijd van de verkiezingen tussen Johnson en Goldwater. In 1967 begon hij met zijn wekelijkse prent voor de Sunday Times, het blad dat op zondag gelukkig ook in Nederland te verkrijgbaar is. En het is ongetwijfeld aan Ron Kaal te danken - blijkens het al genoemde gesprek en een bespreking van Indecent Exposure en Vrij Nederlands Boekenbijlage van 2 maart 1974 een fan