Slaapkamers en woonkeukens
A. Alvarez: de echtscheiding in onderzoek
Life after Marriage Scenes from Divorce door A. Alvarez Uitgever: Macmillan, 269 p., f51,20 Importeur: Nilsson & Lamm
Nienke Begemann
Alvarez' nieuwe boek is kennelijk geschreven als een pendant van The Savage God, zijn fameuze studie van zelfmoord in de literatuur, met de dood van Sylvia Plath als goed in de markt liggend beginpunt. Over dat eerste boek heb ik altijd gemengde gevoelens gehad, het nieuwe is in zoverre beter te pruimen dat het in ieder geval onverhuld persoonlijk is, maar overigens laat het dezelfde smaak achter van het soort bederf dat kan optreden door een bepaalde ambitieuze, verre van onschuldige of belangeloze verhouding tot de literatuur.
Life after Marriage gaat over echtscheidingen, die van Alvarez zelf en die van anderen. Het is hem kennelijk niet te doen geweest om een beeld te geven van de oorzaken en gevolgen van het mislukken van huwelijken in het algemeen, maar om de ervaringen van het soort mensen waartoe hij zich zelf rekent: intellectuelen, literaire critici en schrijvers ‘met een kleine talent’ (zijn eigen woorden), behorend tot de generatie die gevormd werd na de laatste oorlog, toen seksualiteit al wel het hoogste goed werd gevonden maar nog geenszins was vrijgemaakt, want de pil bestond nog niet. Maar D.H. Lawrence en Sigmund Freud hadden nieuwe maatstaven aangegeven, zoals de cultus van het gelijktijdige orgasme, waaraan ‘fiercely literary’ jonge mensen als Alvarez met alle geweld probeerden te voldoen. Vooral Lawrence was ‘de apostel van het ware huwelijk, een felle en intolerante kerk, met Cambridge als haar Rome en F.R. Leavis als paus’, zoals Alvarez het vol verbittering formuleert.
Over zijn eigen pijnlijke en merkwaardige ervaringen met Lawrences geloof in de suprematie van de donkere fallische goden schrijft Alvarez heel leesbaar, dat moet gezegd. Zijn verhaal is dan ook ijzersterk: de door Leavis in de Lawrenciaanse sekte ingewijde jonge Eng. Lit. graduate lukte het, hoe kon het mooier, te trouwen met een kleindochter van Frieda Lawrence. Hoe hij dat voor elkaar kreeg is een verhaal apart: het is het relaas van de ambitieuze, begaafde jonge afgestudeerde, die, ongehinderd door gebrek aan beurzen, voor een promotie-onderzoek contact zocht met de weduwe van Lawrence, zo haar dochter Barbara en haar zoon Montague ontmoette, en op hol geslagen door de indoctrinatie in Cambridge en de romantiek van de omstandigheden, trouwde met Barbara's dochter, met wie hij vervolgens alle desillusies beleefde die op dat gebied op de loer liggen.
Het is een ironisch verhaal, waar Barbara's dochter nogal bijtend op heeft gereageerd. Het gaat over in een analyse van het huwelijk van Frieda en D.H. Lawrence zelf, dat sinds de jaren vijftig, toen het nog als groot voorbeeld gold, heel wat aan glans heeft ingeboet (of aan realiteit heeft gewonnen), onder andere door Martin Greens geruchtmakende boek over Frieda en haar zusters, The von Richthofen Sisters, waaruit Alvarez vrijelijk citeert. Ook het verhaal van Frieda's kinderen, en het effect dat het weglopen van hun moeder op hun levens heeft gehad, komt uitvoerig aan bod - evenals Lawrences blijvende schuldgevoel daarover en de invloed daarvan op zijn verhouding met Frieda en op zijn werk.