Helblauwe ogen
Strauss is ook al bondskanselier in Het geweten van Adriaan Kievit, een politieke thriller van Roland van Heuven (pseudoniem). Strauss papt ook in dit boek aan met Moskou, maar daardoor wordt Nederland van belang voor Amerika en moeten de raketten er komen. En de minister van Defensie, Adriaan Kievit, is tegen, later weer voor, en dan weer tegen. Dat is niet logisch, en het boek, waarin deze Kievit maar een zijdelingse rol speelt, máákt het ook niet logisch. En als het raamwerk zwak is, komen de moordaanslagen, de gebeurtenissen op Oorlogsdocumentatie, en de aanwezigheid van een spionne die zowel met Kievit naar bed gaat, als secretaresse van de PvdA-leider is, los te staan van het werkelijke beeld dat van Den Haag bestaat en valt spanning en dramatiek weg.
In Codewoord ‘Backpay’ van Jack Benning worden tegelijk vier Nederlandse ministers gekidnapt en naar een Noors eilandje overgevlogen. Benning is het pseudoniem van zeeman/schrijver Bijkerk, wiens foto op het omslag van het boek staat. Die foto lijkt op de beschrijving van de leider van deze kidnapping: ‘...het met donkere strepen vermengde lichtgolvende grijze haar en de borstelige wenkbrauwen gaven hem het uiterlijk van een gedistingeerde en succesvolle zakenman die zichzelf in acht had genomen. Maar de kracht van zijn persoonlijkheid lag in de doordringende blik van de helblauwe ogen, waaruit een onverzettelijke wil en een tomeloze energie straalden.’ De gekidnapte ministers gedragen zich dan ook wat labbekakkig. De ontvoerders zijn krachtdadige figuren, mensen van het Knil die van de Nederlandse regering hun ereschuld eisen: betaling voor de Japanse jaren, volgens belofte. Benning is, net als Van Heuven, een amateur, hij maakt soms aandoenlijke fouten, maar het wordt niet knullig of sentimenteel. Hij haalt zelfs een aardig konijn uit de hoed: er zou een plan geweest zijn om met behulp van Duitse parachutisten koningin Wilhelmina uit Engeland terug te halen naar bezet gebied. Dat is op zich zelf al een idee voor een thriller, al zou die dan weer lijken op wat elders al geschreven werd, maar Benning gebruikt het plan alleen als chantagemiddel.
Het is moeilijk om een goede plot te maken. Tegen het eind van Jacques Posts nieuwste (derde) thriller Stille waters komt men bij voorbeeld deze passage tegen:
‘En dat speelde hij heel handig,’ zei Max knikkend. ‘Het was zijn bedoeling de Montfoort Groep een doodklap toe te brengen en Eveline Montfoort en Bouvier flink te laten zweten, vóór hij hen om zeep zou helpen. Hij wist Bouvier zelfs zover te krijgen het directeurschap van een Zwitserse brievenbusfirma op zich te nemen, want Eveline en Bouvier konden op geen enkele wijze vermoeden dat een andere tussenpersoon, Otto Brinkmeyer, uit de school zou klappen en informatie over de illegale transactie aan een Duits blad zou verkopen, waaruit bleek dat de Montfoort Groep bij de affaire betrokken was, maar ook dat het bedrijf al jaren olie aan Zuid-Afrika leverde, wat een pertinente leugen is, maar waaraan niemand na bekendmaking van het nieuws nog twijfelde.’
Vroeger, in de dagen van Havank en Edgar Wallace was het leven nog zonnig en simpel, tegenwoordig moet de thrillerschrijver een redelijke kennis van BV's, van frau-