Afscheid van het gedroomde leven
‘Bodily Harm’ en de werkelijkheidszin van Margaret Atwood
Bodily Harm door Margaret Atwoord Uitgever: Jonathan Cape, 320 p., f 39,75 Importeur: Keesing Boeken
Nienke Begemann
Ergens halverwege Bodily Harm herinnert de Canadese journaliste Rennie Wilford zich dat haar hoofdredacteur haar eens vroeg om een speelse reportage te maken over pornografie als kunstvorm - ‘Tie it in with women's fantasy lives, if you can, he said Keep it light.’
Om zich in te werken was ze op bezoek gegaan bij een beeldhouwer die etalagepoppen gebruikte als materiaal voor zijn dubbelzinnige sculpturen van tafels en stoelen: ‘Er was er een met een naakte etalagepop op haar knieën, geketend aan een toiletpot, met een kleenex tussen haar tanden als een roos. Het heette “Taakverdeling”, zei Frank.’ Rennie vond zijn werk nauwelijks opwindend, maar de kunstenaar gaf geduldig uitleg van zijn bedoelingen: ‘Het is niet de bedoeling dat het je opwindt, zei Frank, niet beledigd. Kunst is voor bespiegeling. De Kunst neemt wat de maatschappij haar aanreikt en maakt het zichtbaar, nietwaar? Zodat je het kunt zien. Ik bedoel, het thema is er met zijn variaties... Als je niet van mijn werk houdt, zou je het ruwe materiaal eens moeten zien, zei hij.’
Ten slotte, na het zien van de collectie ‘raw material’ van de politie, had ze de opdracht teruggegeven - ze schrijft liever over reizen, trends, lifestyles, eten, kleren, trivia.
Zoals bijna alle moderne romans gaat Bodily Harm over overgangsriten, (‘rites de passage’) over volwassen worden, over het leren omgaan met de realiteit en de uiteindelijke dood, en tegelijk beweegt het zich op het niveau dat de beeldhouwer zo losjes beschrijft - het maakt ook zichtbaar ‘what society deals out’. Alleen gaat het enige stappen verder; in dit economisch geschreven, streng doorgewerkte boek worden variaties aangebracht op het thema van lichamelijk letsel, die in de sculpturen van de knielende, vastgebonden etalagepoppen jammerlijk ontbreken.
Rennie (Renata) Wilford gaat op reis naar een Caribisch eilandje, ergens in de buurt van Barbados en Grenada, op de scheepvaart-route tussen Venezuela, Cuba en Florida, om bij te komen van een operatie en een depressie. Een van haar borsten is voor een kwart geamputeerd, haar verhouding met haar minnaar is verbroken, ze is verliefd geworden op haar chirurg, een affaire die tot niets heeft geleid. En ten slotte is er in haar flat ingebroken door een man die een kopje Ovomaltine heeft gedronken in haar keuken, en op haar gelukkig opgemaakt bed, een keurig opgerold, maar zeer sinister, stuk touw heeft achtergelaten. Op ‘St. Antoine’ en het naburige ‘St. Agathe’ raakte ze, naïef, bang en geabsorbeerd door haar eigen problemen, verwikkeld in de politieke gevolgen van de abdicatie van Engeland als koloniale mogendheid. Voor het eerst worden er verkiezingen gehouden, en meteen breekt een miniburgeroorlog uit waarbij de leiders van het winnende oppositiepartijtje door de zittende dictator en agenten van de CIA worden vermoord. Rennie heeft een korte, blindelingse verhouding met een Amerikaan, Paul, die in Vietnam en Cambodja heeft ‘gewerkt’ als ‘adviseur’, die nachtmerries heeft over een groot gat in de grond met een berg schoenen ernaast waar hij naar toe moet lopen. Hij leeft nu van de handel in hash en andere dope, en in wapens voor het lokale verzet. Paul geneest haar van haar schaamte over haar verminkte lichaam; hij heeft erger gezien. Maar zijn poging om Rennie terug te sturen naar Toronto voor het te laat is, mislukt door haar naïviteit en domme koppigheid.
Samen met Lora, een vrouw die samenwoont met de jeugdige leider van een van de twee oppositiepartijen (‘Prince for Peace’) en leeft van de opbrengsten van de lokale verkoop van de door Paul gesmokkelde hash, en die Rennie heeft betrokken bij het binnensmokkelen van wapens, wordt Rennie als ‘verdachte’ opgesloten in een vochtige kleine cel in de oude Britse gevangenis. Na een ongeteld aantal dagen wordt Lora ten slotte tot pulp geslagen en getrapt door bevriende politiemannen, die haar eerst iedere dag genaaid hebben in ruil voor zogenaamde informatie over haar geliefde, die al lang dood blijkt te zijn. Rennie wordt losgelaten en vliegt terug naar Canada met heel ander materiaal om over te schrijven dan de hotels, bars en tennisvelden, die ze zich had voorgesteld.
Margaret Atwood
Het thriller-achtige plot wordt spannend verteld, maar is zeker niet de voornaamste reden waarom ik het boek meerdere malen heb gelezen, en waarom ik het een belangrijk werk vind.