De vermoorde onschuld
C.P. Snow over de Werdegang van een pure wetenschap
The Physicists A Generation that Changed the World door C.P. Snow Uitgever: Macmillan, 188 p., f49,95
Hugo Arlman
Voor de meeste buitenstaanders zijn wetenschappen als natuurkunde, scheikunde en moleculaire biologie maar een geheimzinnig, ondoorgrondelijk en soms zelfs wat griezelig terrein, terwijl de beoefenaren onveranderlijk gezien worden als dorre, saaie mannen in morsige pakken met een spanningszoekertje in de borstzak. Wie kan het nu in godesnaam interessant én leuk vinden maandenlang over reeksen cijfertjes gebogen te zitten, in naar rotte eieren stinkende laboratoria met kolven, retorten en tritreerbuisjes in de weer te zijn of in science fictionachtige ruimtes naar oplichtende lampjes en uitslaande metertjes te staren?
Toch is het mooiste boek over wetenschap in de praktijk geschreven door een biochemicus, James D. Watson, over zijn ontdekking samen met Francis Crick, van de structuur van het DNA in het begin van de jaren vijftig. (DNA is een zeer complex molecuul in de vorm van een ineengestrengelde, dubbele muizentrap waarin de erfelijke code van een cel is vastgelegd). Watsons boek, The Double Helix is een schitterende vertelling over een van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen van deze eeuw, de concurrentiestrijd tussen de verschillende onderzoekers op dat terrein - waarbij enig jatwerk niet geschuwd werd -, arbeid die afgewisseld werd met een vrolijk tennispartijtje des middags en enige vrouwenjacht des avonds - Watson was toen nog halverwege de twintig.
De universitaire en zeker de natuurwetenschappelijke wereld is in de literatuur altijd verwaarloosd, voor een belangrijk deel ongetwijfeld door de mengeling van onkunde, onbegrip en minachting van de kant van de literatoren, die er meestal meer prat op gaan niet te weten hoe de Tweede Wet van Newton luidt, dan dat ze zich daar over schamen.
Eén van de weinigen die wél over die wereld in romanvorm geschreven heeft, is de bijna twee jaar geleden overleden C.P. Snow, zelf overigens fysicus. (Onder andere The Affair over een geval van wetenschappelijke fraude, en The New Men over de Engelse natuurkundigen die aan de Bom werkten).
Bij zijn dood liet Snow een niet geheel afgerond manuscript na van een non-fictie boek over de hoogtijdagen van de natuurkunde, globaal de periode tussen 1890 en 1940. Een periode waarin de ene belangrijke ontdekking na de andere volgde, waarin ideologische en politieke barrières tussen de fysici onderling nog ontbraken, waarin geniale figuren als Albert Einstein, Ernest Rutherford, Niels Bohr of de Curies de toon aangaven en waarin het grondwerk werd gedaan voor de moderne fysica. ‘Toen hij me voor het eerst over het boek vertelde,’ schrijft inleider William Cooper, ‘zei ik: “Mijn God, daar zal je heel wat uitzoekwerk voor moeten verrichten.” Hij antwoordde: “Ik schrijf het voornamelijk op mijn geheugen.”’ Snow was toen vijfenzeventig.