Mannetjes met puntoren
Gerard Brands
Hoeveel vliegende schotels heb jij van de week gezien? Geeneen? Dan ga je zeker vroeg naar bed, want vliegende schotels, of Ufo's zoals ze worden genoemd, zie je het best als het donker is. Ze stralen immers allemaal licht uit. Meestal een spookachtig blauw schijnsel, zodat we eigenlijk beter kunnen spreken van spooklichten. Er zijn boekenplanken vol over geschreven en er zijn verenigingen van mensen die van vliegende schotels hun liefhebberij maken. Ufo's worden waargenomen in alle soorten en maten: schotels, koekepannen, sigaren, bollen, kegels, cilinders en ze variëren in grootte van enkele meters tot wel drie kilometer. Het mooiste is natuurlijk als zo'n eng voorwerp langs een donkere landweg geparkeerd staat en er lopen vreemde wezens omheen. Kleine mannetjes in zilverkleurige overalls en met een blauw knipperlicht op hun borst. Soms hebben ze volgens de ooggetuigen ook grote, lichtgevende, groene ogen en puntoren. De drie mannetjes die mevrouw D. uit Uden op een nacht in november 1973 zag, waren kleiner dan een meter, droegen een soort witte pij, plompe schoenen en een puntmuts en hadden instrumenten in hun handen. En achter haar huis was een roodgloeiende bol van ongeveer twee en een halve meter doorsnee te zien. Tegen de tijd dat mevrouw D. haar man had wakker gemaakt, was de bol verdwenen. En de mannetjes ook.
Tekening The Tjong Khing
Wat waren dat nou voor wezentjes? Kinderen in een carnavalspak? In ieder geval geen bezoekers van een andere planeet. Want stel dat er in het dichtstbijzijnde zonnestelsel in het heelal mensen woonden en stel dat die een ruimteschip konden bouwen dat vloog met een snelheid van 118 kilometer per uur, dan zouden ze honderd jaar nodig hebben voor een retourtje tussen de aarde en hun eigen planeet. Zelfs als zulke mensen een paar honderd jaar oud werden, is een reisje van honderd jaar geen peuleschil. De sterrenkundigen zijn trouwens tot de conclusie gekomen dat het bestaan van leven elders in de ruimte zo onwaarschijnlijk is, dat het haast te gek is om eraan te geloven.
Mensen die zeggen dat ze een spooklicht hebben gezien, spreken in de meeste gevallen wel de waarheid. Alleen zijn dat dan geen vreemde ruimteschepen, maar natuurverschijnselen of een satelliet of de planeet Venus, die ook vaak voor een Ufo wordt aangezien. Achtennegentig procent van alle waargenomen spooklichten kan verklaard worden. De overblijvende twee procent (nog) niet. Het lijkt me het beste om die Ufo's maar te vergeten. Behalve als spannend verhaal.
■