Slechte huwelijken en heimelijke verlangens
De Vreemde Wereld van de Nederlandse Misdaad
De moordmagnaten door Tomas Ross Uitgever: Van Holkema & Warendorf, 280 p. f24,50
De vlinderjager door Janwillem van de Wetering Uitgever: Bruna, 252 p. f8,50
Schijn bedriegt door Hans Neber Uitgever: Veen, 205 p. f16,90
R. Ferdinandusse
Thomas Ross
Behulpzame hond met gast
Al in de jaren dertig moedigde Edgar J. Hoover schrijvers aan om spannende boekjes te schrijven met mannen van de FBI in de hoofdrol, om zodoende de populariteit van zijn dienst te verbreden. In de jaren zestig-zeventig, toen de CIA de wereld leek te beheersen, had één op elke twee thrillers die verschenen een CIA-agent als hoofdpersoon. Het is dus niet boosaardig te veronderstellen dat de recente golfjes van publiciteit rond onze BVD het gevolg zijn van het binnentreden van Tomas Ross in de Nederlandse thrillerwereld. Hij debuteerde met De honden van het verraad (1980), een redelijke sterke thriller waarin zijn BVD-man, Martin Finch, een ploeg Molukkers volgt naar Java en Ambon; en dezelfde Finch trad weer op in De ogen van de mol, eveneens gebaseerd op actuele thema's (de vredesbeweging, de Zuid-afrikaanse geheime dienst) maar helaas met een zwakke plot en een wijdlopige verteltrant - een flinke herschrijving zou al wonderen hebben gedaan. Misschien ontbrak Ross de tijd, want als alle verhalen kloppen, moet hij zijn uitgever per jaar meerdere manuscripten aanreiken.
Daarom is nu ook zijn derde boek al op de markt: De moordmagnaten, en het mag er wezen. De BVD doet dit keer alleen mee op de achtergrond, soms als concurrent, soms als tipgever naar het grootste ochtendblad. Het gaat om een serie tamelijk stevige moorden in ons land die moeten worden opgelost door de Centrale Recherche Informatiedienst, een organisatie waar zelfs goed ingevoerde kamerleden weinig greep op hebben. Over het gewone kamerlid spreken we uiteraard niet. Net als in zijn vorige boeken schraapt Ross over de huid van de actualiteit. De lezer wordt geconfronteerd met een extremistische volkspartij (brandstichting in Den Haag; de indertijd in VN uitgezochte actie tegen illegale Marokkanen in een kerk), hij reist mee naar de Fennisbank in Baarle-Nassau voor een snelcursus in het computerbankieren, betreedt een boeiende seksclub, en leest af en toe een naam die actueel beladen is, als bij voorbeeld Melchior (‘De naam alleen al stinkt,’ mompelen ze bij de CRI).
Tomas Ross heeft een zeer talentvolle, koele manier van thrillerschrijven; het droeg zijn eerste boek, beloofde veel in de beginhoofdstukken van zijn tweede boek, maar in dit derde kan hij het ook helemaal uitleven door een goede keuze van de rechercheurs die zijn CRI bevolken. Gedegen vakmensen, geplaagd door bureaucratie, slechte huwelijken en heimelijke verlangens.
Wie kritisch leest, zal zien dat er in de plot een duidelijke toevalsfactor is ingebouwd. Ross' hoofdpersoon, hoofdinspecteur Pieter Boorsma, een prachtig beschreven, wat cynische vakman, gescheiden, twee kinderen, heeft een verhouding met Carolien, een vrouw die iets in een dagverblijf voor kinderen doet. Uitgerekend bij háár komt een driejarig meisje terecht dat haar moeder heeft zien vermoorden, en alleen dus door zijn verhouding met Carolien ontdekt Boorsma dat het iets met de Moordmagnaten te maken heeft. Het betreffende meisje heeft op de borst van de moordenaar een glinsterend insigne gezien waardoor ze een shock van angst heeft gehad, ze gilt het uit als ze later via Boorsma met een getekend portret van de moordenaar wordt geconfronteerd. Ingebouwd toeval, heet dat in plottechniek. Het toeval wil dat in de Amerikaanse thriller De toevalsfactor ook zo'n scène voorkomt - daar heeft een achterlijk jongetje een militair insigne gezien op de schouder van de moordenaar van zijn begeleider, en gilt het later uit als hij wordt geconfronteerd met een getekende versie van de recherche. In de huidige opeenstapeling van thrillers is alles al een keer gedaan.
Tomas Ross,
foto Hans van den Bogaard
Dat neemt niet weg dat De moordmagnaten een goed afgewogen, actuele thriller is, precies het boek dat van de auteur van De honden van het verraad te verwachten viel.