Alternatieven
C.I. Dessaur zal het met het bovenstaande waarschijnlijk in het geheel niet eens zijn. In haar laatste boek wordt wervend beargumenteerd dat de wetenschap zich op de verkeerde weg bevindt, dat de hoog geprezen rationaliteit in werkelijkheid de bron van alle kwaad is, dat in de kerk der rede dogmatisme, verblinding en intolerantie heersen, dat zich in de wetenschap een algemenere bewustzijnsvernauwing weerspiegelt en dat in deze tijd van grauwe verstandelijkheid slechts aan enkelen de kennis is voorbehouden, dat er al eeuwenlang betere alternatieven bestonden.
Een groot deel van het bock is gewijd aan toelichting op de stelling dat in de mensheidsbiografie zich een groeiende verschraling van het bewustzijn en zelfbewustzijn heeft voorgedaan. Het begon rijk en werd steeds armoediger. Aan de hand van talrijke voorbeelden uit de geschiedenis van het West-europese denken maakt Dessaur duidelijk dat alle esoterische, psychologische en filosofische wijsheid steeds meer werd uitgebannen of gedwongen zich ondergronds te uiten. Neemt men als beginpunt de Indische wijsbegeerte van de Veden en Upanishads, dan bestaat er op dat moment nog een diepe en doorleefde verwantschap met de spirituele realiteit, maar die verwantschap wordt steeds geringer, doordat het bewustzijn zich verengt tot rationeel denken met als voorlopig hoogtepunt de technocratische wetenschap. Het beeld dat de mens van zich zelf en van zijn eigen vermogen heeft, is in deze ontwikkeling zodanig veranderd dat contemplatieve gaven verloren zijn gegaan of niet worden aangesproken. Rationaliteit is een plaag geworden. Er is maar één faculteit tot volle wasdom gekomen en dat is het aan de zintuiglijke waarneming gebonden denken. De daarmee verbonden bewustzijnstoestand is verabsoluteerd en domineert ons leven. Met onbewuste afgronden en bovenbewuste hoogten weet de wetenschappelijk gevormde mens geen raad.
C.I. Dessaur, tekening van Siegfried Woldhek
Ik zal deze pessimistische en romantische ideeëngeschiedenis niet bestrijden, al is het goed te beseffen dat er ook een geheel andere schets denkbaar is. Stel dat de schrijfster in zoverre gelijk heeft, dat de mens zich heeft ontwikkeld tot rationeel wezen ten koste van andere mogelijkheden en vermogens, zoals verwantschap met de kosmos, inzicht in zijn bestemming, hogere bewust-