Uncle Sam over de knie
De herdruk van het tijdschrift Neurotica 1948-1951
Neurotica Herdruk in één band van de negen afleveringen van het tijdschrift onder redactie van Jay Irving Landesman en Gershon Legman, 1948-1951 Uitgever: Landesman, 159 Wardour Street, Londen, 550 p., f79,35
Ed Schilders
Op zoek door de handboeken naar meer informatie over het begrip neurose is me in ieder geval duidelijk geworden dat ik er zelf ook een paar heb. Wie niet, als je mag kiezen uit onder andere ‘angst in allerlei vormen en graden van heftigheid, gespannenheid, gestoorde sociale relaties, zich doorlopend ontevreden voelen, dwanggedachten en dwanghandelingen, slapeloosheid, hartkloppingen, tics, spiertrekkingen en hoofdpijn’.
‘Met alle eventualiteiten is rekening gehouden’, tekening van William Steig in Neurotica 8
Maar zorgen hoeft men zich daarover niet te maken, want volgens het tijdschrift Neurotica is het hebben van neuroses tegenwoordig heel normaal. Redacteuren Landesman en Legman stelden in de vijfde aflevering van hun tijdschrift in een Redactioneel Gebaar: ‘Wij definiëren neuroses als de afweermechanismes van normale individuen tegen een abnormale omgeving.’ Waarbij onder ‘omgeving’ verstaan moet worden: het politiek, sociaal en cultureel klimaat waarin een individu zijn levensdagen mag slijten.
In vaktermen heet zo iets een ‘ziekmakende omgeving’. Die omgeving gaat meestal vrijuit en het individu wordt verwezen naar neuro- of psycholoog of naar de psychiater. De medewerkers van Neurotica draaiden de rollen om. Niet het individu moest op de divan maar de cultuur (in de breedste betekenis van het woord). ‘Wij willen,’ schreven ze, ‘vlijmscherpe analyses van een cultuur die duidelijk waanzinnig aan het worden is.’
Met de facsimile herdruk van de negen Neurotica's die van 1948 tot 1952 verschenen kunnen we nu precies nagaan welke de factoren zijn die de Amerikaanse samenleving van na de oorlog verziekt hebben en hoe de medewerkers die factoren analyseerden. Ze deden dat in gedichten, verhalen en essays en maakten daarbij regelmatig gebruik van de inzichten en de terminologie van de psychoanalytische school van Freud. Neurotica wilde ook ‘het eerste psychiatrische tijdschrift voor leken’ zijn.