Politiek en geweld
Van wat is oorlog het produkt?
Oorlog en vrede. Ontstaan, dynamiek en beheersing van geweld door Johan K. de Vree (red.) Uitgever: Samson, 272 p., f39,75
Bart Tromp
Het nu populaire denken over oorlog en vrede is het Krugerwildpark van de jaren zestig. Terwijl in de Nederlandse samenleving zelf de ideeën van die tijd aan hun succes ten onder gingen of door de harde werkelijkheid vermorzeld werden, is de buitenlandse politiek, en met name die die met nucleaire wapens in het bijzonder en geweld in het algemeen te maken heeft, het terrein bij uitstek geworden waar alles nog kan - van een ‘Nieuwe Politiek’ tot een ‘Nieuw Europa’. Het is niet moeilijk in te zien waarom dit het geval is. Het buitenland pleegt niet op het Binnenhof te demonstreren. Geweld en het dreigen met geweld zijn anathema in een samenleving die door een gelukkige samenloop van omstandigheden daar zelf vrijwel niets meer mee te maken heeft. In een wereld vol onzekerheid kan alles waar je ‘atoom’ voor kunt zetten tenminste dienst doen als de onproblematische belichaming van het ongenuanceerde Kwaad.
Maar de belangrijkste factor is toch wel één element uit de ideologie van de jaren zestig: een extreem voluntarisme, waarin de goede intenties van de menselijke wil het enige werkelijk belangrijke in de politiek zijn geworden. Die idee heeft geleid tot een volkomen overschatting van wat politiek vermag, en daardoor, paradoxaal genoeg, tot het wantrouwen in de politiek dat nu als een epidemie om zich heen grijpt.
De strijders voor de vrede die oprecht menen dat een demonstratie van driehonderdduizend mensen de ontwapening naderbij brengt moeten het boek Oorlog en Vrede niet lezen. Maar daarmee verliezen ze wel de belangrijkste legitimatie van het optreden van de ‘vredes’bewegingen. Immers de voormannen ervan beroepen zich in hoge mate op de kennis en inzichten van de wetenschap van oorlog en vrede, voor zover ze zelf in dat vak al niet hun brood verdienen.
Polemologie heeft, om redenen die in het kerstnummer van Vrij Nederland uiteen zijn gezet, in Nederland vooral het karakter gekregen van een ‘wij waarschuwen China voor de laatste keer’-kunde. Wat een aantal Nederlandse wetenschapsbeoefenaren onder redactie van Johan de Vree in Oorlog en Vrede naar voren brengen is een koekje van heel ander deeg. Op het omslag valt dit al te lezen: ‘In tegenstelling tot wijdverbreide opvattingen is oorlog niét het produkt van de slechtheid van de mens; van de kwade bedoelingen van sommige individuen, belangen of staten; van een verkeerde opvoeding; van oorlogszuchtige ideologieën, vreemdelingenhaat of van sociaal onrecht. En vrede is niét het produkt van verlichting, emancipatie, geweldloze opvoedingsmethoden, maatschappelijke gelijkheid en het opheffen van sociale misstanden, nationaal en internationaal.’ Dat is heel wat anders dan de uitspraak die ik op 6 februari j.l. door de Vara-radio hoorde van dokter Huigen van de Vereniging voor Medische Polemologie: ‘Angst aanjagen heeft zin want het brengt mensen tot actie.’ Bijna wellustig roemde de geneesheer een patiënt die in bed lag naast een pamflet tegen de neutronenbom. Waarom beter worden als er zulke artsen zijn?
Foto ABC