Snobisme
Ergens onderweg in het boek heeft Diana Trilling, nadat de jury het schuldig heeft uitgesproken, een vraagje gesteld: ‘What went wrong?’ En dat vraagje blijft in het hoofd van de lezer hangen, zowel met betrekking tot Mrs. Harris als met betrekking tot het boek over haar van Mrs. Trilling.
Mrs. Trilling
Het allereerste wat er verkeerd ging is natuurlijk het feit dat Mrs. Harris, hoofd van een chique school voor meisjes, zesenvijftig jaar oud, op een avond in maart 1980 in haar auto stapte om vijf uur onderweg te zijn naar haar minaar-sedert-veertien-jaar, de in Amerika zeer bekende dokter Tarnower, uitvinder van het zogenaamde Scansdale-dieet dat iedere Amerikaanse vrouw wel een keer heeft uitgeprobeerd, en dat er bij aankomst - omstreeks het middernachtelijk uur - in de slaapkamer van de dokter een strubbeling volgde, waarbij vier schoten vallen en de dokter het leven laat. Daarop volgt een van de langste moordprocessen van de eeuw in Amerika en verdwijnt Mrs. Harris achter de tralies.
Het tweede wat er misging was de ongekende publiciteit die de moord op de Scarsdale-dieet dokter teweegbracht. Daarvoor waren alle ingrediënten aanwezig: een beroemde en rijke dokter die in bekende kringen vertoefde (de uitgever Knopf behoorde tot zijn vrienden); een keurige oudere dame, hoofd van een ‘very fashionable’ school voor meisjes, van wie niemand zou willen aannemen dat ze het woord ‘minnaar’ in haar vocabulair had, en zeker niet dat ze in die zin ‘praktizerend’ was, zoals dat heet. En ten slotte een mengeling van drugverslaving, kogels en bloed. De kranten konden er niet genoeg van krijgen.
En het laatste wat er misging was dat Mrs. Diana Trilling, wie weet aangetrokken door het succes van Truman Capote en Norman Mailer - het lijkt wel of de schrijvers in Amerika niets meer kunnen verzinnen en hun toevlucht moeten nemen tot échte misdaad - in haar boek Mrs. Harris een poging doet een portret te schilderen van de beschuldigde, dat bestaat uit een merkwaardige mengeling van sociologie, psychologie en verregaand cultureel snobisme.
In het begin, zo laat Mrs. Trilling ons in haar eerste zinnen weten, kon ze moeilijk verklaren waarom het geval Mrs. Harris haar zo fascineerde. Ze voelde sympathie voor de ‘headmistress’, die zo het slachtoffer leek van een zeer welvarend arts die haar na veertien jaar wilde afdanken om een jongere minnares te nemen. Diana Trilling ging op zoek naar de woning van de dokter waar het drama zich had afgespeeld, ze ontwikkelde een gezonde afkeer voor de pretentieuze, smakeloze levensstijl van de dokter. Ze was bereid enige aandacht te schenken aan de lezing van de verdediging, dat Mrs. Harris die bewuste nacht naar haar minnaar reed, omdat ze ten einde raad was, jaren onder de pillen had gezeten die de dokter voor haar uitschreef, zich aan de kant gezet voelde, en van plan was, na een laatste gesprek met de dokter, zich van het leven te beroven.