[Nummer 10 - 17 oktober 1981]
The Liddell-Riddle
Een biografie over de echte Alice van Lewis Carroll
The Real Alice door Anne Clark Uitgever: Michael Joseph, 271 p., f74,40 Importeur: Nilsson & Lamm
Carel Peeters
Was de echte Alice ook echt ‘loving and gentle’, ‘courteous and trustful’? En was zij ook bovenal ‘curious, wildly curious’? Het moet wel, maar echt controleren kunnen we het niet. De foto's die Lewis Carroll van haar als kind maakte maken het heel waarschijnlijk, maar tekeningen, brieven of verhalen kennen we niet van haar. Als ze al brieven heeft geschreven en tekeningen heeft gemaakt, dan zijn die samen met veel andere papieren vernietigd na Carrolls dood in 1898. Er zijn honderden brieven van Lewis Carroll aan zijn diverse kleine vriendinnen bewaard gebleven en gepubliceerd, maar geen enkele aan Alice Liddell uit de tijd dat ze zo'n indruk op hem maakte dat hij werd geïnspireerd tot het schrijven van Alice in Wonderland. Dit is al een ramp. Nog erger wordt het als men weet dat uit Carrolls dagboeken de gedeelten die betrekking hebben op zijn vriendschap met Alice, Lorina en Edith Liddell ontbreken: de cruciale jaren 1858 tot 1862. Dit alles is niet meer curious, dit is very strange. Dit is The Liddell-Riddle.
Als Alice haar karakter uit Alice in Wonderland gestand had gedaan, dan was zij als volwassen vrouw iemand geworden waarin een grenzeloze verbeelding was blijven leven en iemand waarin het fluïdum van de kinderlijke onschuld zou zijn veranderd in een niet aflatende creativiteit. Overeenkomstig het haar door Carroll toegedichte karakter zou zij een Sarah Bernhard, een Marie Stopes, een Colette of Dora Carrington moeten zijn geworden. Maar zij werd op achtentwintigjarige leeftijd Mrs. Reginald Hargreaves, kreeg drie zonen en leefde tot aan haar dood in 1934 op het landgoed Cuffnells in Hampshire. Zij was een ontwikkelde vrouw - ze schilderde verdienstelijk - maar leidde vooral het leven van een land-lady die opgaat in de besognes van het huis, het opvoeden van haar kinderen en het ontvangen van mensen, daarbij bijgestaan door een processie van allerhande personeel.
In het jaar 1932 maakte de Amerikaanse Columbia University Alice Hargreaves-Liddell doctor honoris causa omdat zij, zo luidde de overweging, ‘door haar kinderlijke charme de vernuftige fantasie van een wiskundige... had opgewekt en hem ertoe had bewogen zijn inzicht in het kinderhart en de geest van een man te openbaren door middel van de creatie van niet bestaande figuren en door een geheel eigen taal en stijl.’ Omdat zij Aristoteles' ‘uiteindelijke oorzaak’ van alles was en zodoende een bijzondere bijdrage aan de Engelse literatuur had geleverd werd zij benoemd tot doctor in de letteren. ‘Who are you’, - in het Nederlands te vertalen met ‘Wie mag jij wel zijn? - vraagt de rups zuigend aan zijn waterpijp. Dat is de vraag die Anne Clark in haar biografie over de echte Alice wil beantwoorden. Als die vraag inhoudt: tot welke familie behoorde zij, waar woonde ze, wat deed ze zoal, met wie ging ze om en waar leefde ze van, dan wordt die vraag in deze biografie bevredigend beantwoord. In de beproefde stijl die bekend is van Engelse biografen schetst Anne Clark een klasse, een milieu en een sociaal universum aan de hand van de ene genealogie na de andere. Maar als de vraagt inhoudt: wat voor iemand was Alice? dan wordt de vraag onbevredigend beantwoord. Er wordt van Alice Liddell slechts een enkele brief geciteerd en verder is er geen enkel persoonlijk document waaruit iets van haar persoon en karakter geleerd zou kunnen worden. Behalve een paar tekeningen en een enkel schilderij. Dat is verbazingwekkend, omdat zij bevriend was met een groot aantal mensen die niet bekend staan als grote weggooiers van brieven en documenten, zoals de schilder John Ruskin en de fotografe Julia Margaret Cameron. Het is ook teleurstellend omdat de echte Alice ons hierdoor verborgen blijft: zij blijft uitsluitend en alleen een dream-child waarvan we het uiterlijk kennen door de foto's van Lewis Carroll,
het schilderij van William Blake Richmond en de foto's genomen door Cameron in 1873. En natuurlijk de foto's van een Mrs. Hargreaves, die tot een ons al te bekende wereld behoort.
Alice Liddell. ± 1867