Terrorisme
Amblers hoofdpersonen zijn steeds buitenstaanders geweest, soms oprecht, soms ook tamelijk doortrapt. De hoofdpersoon in The Care of Time is een ghostwriter, die ook tv-interviewer is geweest, maar van wie gaandeweg ook steeds verder onthuld wordt dat hij in de spionage een verleden heeft, en met zijn vroegere chef in de CIA nog een appeltje te schillen. Ambler heeft, zijn vorige boeken bewijzen dat, steeds een perfecte analyse gegeven van de tijd waarin wij leven. In dit boek stelt hij onomwonden dat we staan voor de tweede, grote golf van het terrorisme, en de contouren daarvan worden in zijn verhaal duidelijk.
De ghostwriter komt in contact (gedwongen, en zeer geloofwaardig geconstrueerd) met een internationale bemiddelaar, een lobbyist, die bezig is voor een Arabische Vorst een Amerikaanse basis te versieren. De tegenprestatie die het Westen moet leveren is in de vorm van zenuwgas, en officieel wil niemand dat, vandaar de bemiddelaar. De tegenstanders, het Mukhabarat Zentrum, zetten hun terroristen in, de Arabische Vorst heeft in Oostenrijk in een oude zilvermijn de beste schuilkelder van de wereld laten bouwen, de hoofdpersoon, de ghostwriter, ziet kans door een onverwacht spontaan tv-interview iets van de dreiging duidelijk te maken, als hij er tenminste in slaagt het bandje met het interview weer in Amerika te krijgen.
Het is, helaas, niet Amblers meesterwerk geworden. Geen Dimitrios, geen Schirmer Inheritance, geen Levanter. Het is de vraag ook of dat gekund zou hebben. Thrillerschrijvers als Forsyth en Collins en Lapierre in The Fifth Horseman, en kwakzalvers als Ludlum hebben voor het terrorisme de wereld nodig, het Witte Huis, het Kremlin, Khadaffi en het Japanse Rode Leger en Carlos en wat al niet, het is breed opgezet, het rookt en het smookt. Ambler brengt het terug tot kleinere, dodelijker proporties, kort en terughoudend beschreven. Pas op het eind is er een beetje geweld, het is opnieuw geen kwestie van afwachten maar van lezen. The Care of Time is de wereld van de beroeps, waar met voorzichtigheid en terughoudendheid wordt geopereerd. Het middenstuk van het boek is zelfs nog iets te wijdlopig, met te veel franje over zaken die er eigenlijk weinig toe doen die alleen de sfeer wat versterken.
De hoofdpersoon wordt naar Europa gelokt, naar de Arabische Vorst, om een boek te schrijven over een terrorist uit de vorige eeuw. Ambler gebruikt als motto voor zijn boek een fragment uit diens nagelaten geschriften, waarin de vrouw van A.I. Herzen wordt opgevoerd die van elke vijand van haar man steeds zegt: ‘Time will take care of him’. De tijd zal wel met hem afrekenen. Natuurlijk, dat doet de tijd met ons allemaal, maar het is duidelijk wat een angst dat met zich meebrengt. En Ambler heeft, net als veertig jaar geleden, nog steeds het vermogen om die angst in koele, simpele zinnen om te zetten.