Rangschikking
De keuze en rangschikking van Claire Rappange is nogal wonderlijk. Wat was de reden om het verhaaltje over Abelard en Heloïse op te nemen? Het heeft niets te maken met ‘Vrouwengeschiedenis’, zoals de afdeling heet, waarin het staat. Andere afdelingen heten ‘Vrouwenarbeid’, ‘Taal en seksisme’, ‘Seksuele normen’, ‘Uit het buitenland’ en ‘Nederlandse schrijfsters’. Arianna Stassinopoulos en Anja Meulenbelt horen daardoor in hetzelfde laatje als Virginia Woolf en Hella Haasse, maar Betje Wolff is nu juist weer te vinden onder ‘Vrouwengechiedenis’. Een artikel dat Vrouwenemancipatie heet, en gaat over het verband tussen vrouwenemancipatie en seksuele moraal, is ingedeeld bij ‘seksuele normen’... omdat het een brief aan dr. Trimbos is. Er is meer willekeurigs te noemen. Zo zijn er artikelen over seksuele voorlichting in de zestiende eeuw, en een ingezonden brief over seks buiten het huwelijk (waar Annie Romein zich in 1964 tegen verklaart). Interessant, of liever: curieus allemaal, maar ze passen niet binnen het kader van dit boek, net zo min als het foto-album middenin (Annie-met-wasknijpers, Annie-met-vulpen, Annie-met-kleinkind). Beledigend voor de auteur, vind ik, in een boek dat als serieuze essaybundel wordt aangekondigd.
De ‘toelichtende noten’ verhelderen weinig. Ze bevatten voornamelijk gemakkelijk bereikbare, encyclopedische kennis van het niveau: wanneer leefde Catharina de Grote, en: wanneer werd het het Edict van Nantes herroepen. Toelichting waar die echt nodig is, ontbreekt. Zo wordt niet verteld wat De tribune, De vrije katheder en De nieuwe stem voor bladen waren. Wel nodig, lijkt me, zeker als je de pretentie hebt het werk van Annie Romein te ontsluiten voor een jong lezerspubliek, zoals Emma Brunt in haar inleiding suggereert.
Het is niet moeilijk te zien wat er mis is gegaan met deze bundel: de samenstelster heeft niet ‘gewoon’ een essaybundel willen samenstellen van één van de weinig Nederlandse vrouwelijke intellectuelen, ze heeft ook een portret willen geven (vandaar de vertederende foto-biografie?) van een heilig verklaarde feministe - Annie Romein verdient meer respect dan uit die kritiekloze bewondering spreekt.