gebracht). Tegen de wanden van de koorsluiting eenige opschriften (XVI-XVII?), achter glas geplaatst. In de sacristie een kruisribgewelf, een spitsboognis en twee kleinere nissen. Op den muur: 1613. In den toren een kruisribgewelf en, tusschen kerk en toren, een groote spitsbogige doorgang. In den zuidelijken torenmuur een uitgespaarde trap tot de eerste verdieping; vandaar naar de bovenste verdieping een eiken spiltrap (XVI?). De kerk bezit:
Altaarsteen (XV), thans als tafel in de sacristie geplaatst.
Gebeeldhouwden zandsteenen preekstoel (XVI d), in welks kuip in het Nedersaksisch bijbelteksten zijn gehouwen.
Grafzerken (XVI-XVII).
In de koorsluiting: gewelfschilderingen, voorstellend Christus op den regenboog, tusschen Maria en Johannes den Dooper; muurschilderingen, voorstellend: aan de noordzijde den H. Christophorus, een gebaard man en een ridder, een abdis, en links en rechts van de koorvensters zeven apostelen; op den noordwand van het schip muurschilderingen, voorstellende St. Joris met den draak, den H. Antonius Abt en den H. Rochus; en aan de noordzijde naast den triomfboog een, voorstellende den boom van Jesse; tegen den zuidmuur een beschadigde groep, voorstellende de H. Maagschap (alles XV d).
Gebrandschilderd ruitje (XVII, fragment van elders afkomstig), waarin het wapen van Enschede.
Offerblok (XV, opgehakt) van Bentheimersteen.
Zilveren beker (XVII) en twee kleinere bekers (1765).
Tinnen Avondmaalskan (XVII).
Drie klokken: een in 1457 gegoten, een in 1645 gegoten door F. Hemony, en een in 1676 door Jan Fremy.
g. Ennekendijk. Gevelsteen (1779).
In een huis aan een achterweg bevindt zich boven de achterdeur een balk met opschrift en: 1728.
Verzameling-v. Bönninghausen. Familieportretten uit de geslachten v. Bönninghausen, van Voorst tot Voorst, Mulert. Portret van Suffia van Amerongen, moeder van Lysbet Jansz van Egmont van de Niewburgh door Maerten van Heemskerck.