recensies
Zijn Geheim
Over Oud en eenzaam van Gerard Reve
In 1978 verscheen Oud en eenzaam, het boek waarmee Reve revanche nam voor zijn wat wisselende boeken uit het begin van de jaren zeventig, zoals De taal der liefde en Lieve jongens. Boeken die af en toe hilarische en tragische passages bevatten, maar verder zo langdradig en taai waren als halfgare spaghetti. Oud en eenzaam is een hecht gecomponeerd boek, een soort raamvertelling waar binnen het heden twee keer een lange flashback voorkomt. Kort gezegd gaat het over een man die een door hem begeerde jongen achtervolgt, deze bespiedt en hierdoor tot zelfreflectie komt. Hij reist als het ware terug in de tijd, naar cruciale perioden uit zijn leven, en vraagt zich af hoe hij de man is geworden die hij nu is. Een man anders dan anderen, omdat hij een ‘geheim’ met zich meedraagt dat zo gruwelijk is dat hij het niet aan die anderen kan meedelen.
Het begrip ‘geheim’ staat overigens niet alleen in dit boek centraal, maar komt in veel werk van Reve voor. Bijvoorbeeld in Werther Nieland, of zelfs in de titel van zijn boekje over Couperus: Het geheim van Louis Couperus. Vaak reppen Reves helden van een geheim terwijl er feitelijk helemaal niets aan de hand is; ze gebruiken het woord alleen maar om zichzelf interessant te maken, zoals Elmer uit Werther Nieland. Of om het leven wat spannender te maken en leegtes te verbergen. Omdat er achter een geheim dus vaak niets schuilgaat, dient men ook geen pogingen te ondernemen het te ontraadselen. Een gevleugelde uitspraak van Reve luidt niet voor niets: ‘Het is goed dat er een geheim is’. Ik weet niet of ze daar in het zuiden op de universiteit nog steeds woorden tellen, maar ik durf te wedden dat het woord ‘geheim’ een hoge frequentie zal blijken te hebben binnen Reves oeuvre.
Hier is echter wel degelijk sprake van een geheim met inhoud en wij als lezers delen hierin, al schiet de held daar niets mee op. Het is een geheim dat de hoofdpersoon, die toevalligerwijze Gerard Reve heet en schrijver is, al bijna zijn gehele leven als een groot kruis mee moet slepen. De gruwelijke waarheid van het geheim doet hem veronderstellen dat hij totaal verschilt van de andere mensen en eigenlijk een soort monster is. Omdat deze waarheid zo schokkend is, kan hij het geheim niet met die anderen delen, waardoor zijn uitzonderingspositie des te groter wordt. Bovendien kan hij er op die manier natuurlijk nooit achter komen of er wellicht - ergens op de wereld - nóg iemand is die met hetzelfde worstelt. De roman zou dus net zo goed Alleen op de wereld kunnen heten, maar er is helaas al een boek met die titel.
Wat is dat geheim dan verdorie! hoor ik u denken. Ik kom zo bij u. Het geheim gaat terug tot de vroegste jeugd van de held en stamt uit de tijd dat hij met zijn ouders, die tot de communistische partij behoorden, naar een communistisch zomerkamp ging. Flashback! In dit kamp worden voornamelijk lezingen gehouden, die door de jonge Gerard worden bijgewoond. Een ervan maakt op hem een grote indruk, namelijk een verhaal over brute martelingen van weerloze ‘communistische kameraden’ door ‘kapitalistische beulen’. Opmerkelijk is, dat de slachtoffers vaak jeugdig zijn en dat de martelingen vaak een seksueel aspect hebben. Deze gedetailleerde beschrijvingen verwarren Gerard, omdat ze zijns ondanks lustgevoelens bij hem oproepen. Het gaat zelfs zover dat hij zelf wel die communistische kameraadjes zou willen martelen, om ze dan vervolgens te troosten. Dat wel. Hij beseft ook wel dat dit geheel tegen de principes van de klassenstrijd indruist en dat hij het nooit aan iemand zal kunnen vertellen.
‘De communistische pornografie heeft mij besmet met een gepreoccupeerd heid met wreedheid [...] Sadistische tafrelen van kerkers en verhoren zouden voortaan in mijn verbeelding onveranderlijk elke gewaarwording van seksuele lust vergezellen, en alleen door deze tafrelen op te roepen of toe te laten zou ik - of ik nu in eenzaamheid dan wel in de armen van een vrouw of een man de liefdesdaad bedreef- mijn drift de verzadiging kunnen doen bereiken.’ (pag. 163). Een illustratie hiervan vormt zijn verhouding met een actrice in Engeland. Flashback! Eigenlijk houdt hij niet echt van haar en kan hij haar en zichzelf alleen seksueel bevredigen door aan martelingen te denken en aan de mannen met wie zij vermoedelijk het bed heeft gedeeld. Dit alles stemt hem steeds treuriger; hij realiseert zich steeds meer dat hij een ‘man voor mannen en jongens’ is. De relatie is dan ook geen lang leven beschoren.