De Vooys in Brabant
Ik weet dat ik beroemd ben. Er is in Utrecht een straat naar me genoemd, net als naar Vooys, overigens. In het geval van dit tijdschrift is het zelfs een plantsoen, in mijn geval een laan, helaas met een spelfout. Zeven of acht jaar geleden stal het toenmalige vriendje van mijn schoonzusje het straatnaambord voor me; dat hangt nu in de tuin en wordt 's zomers overwoekerd door de druif.
Per 1 juli heb ik binnen de letterenfaculteit van mijn universiteit een andere functie aanvaard, wat niet alleen kennismaken met nieuwe collega's betekent, maar ook afscheid nemen van oude. Het lijkt me een aardig plan om mijn ex-collega's een hart onder de riem te steken: ik wil ze laten zien dat ze even beroemd zijn als ik. Op een herfstavond heb ik om acht uur het PTT-postcodeboek opengeslagen, 1366 dikbedrukte pagina's, en om half twaalf begin ik de zin en de lol van de onderneming te betwijfelen.
De collega's waarom het me gaat zijn Van Gestel, Kerstens, Sturm en Verkuyl, maar na vier uur zoeken heb ik nog niets gevonden. Het Nederlandse postcodeboek bevat niet veel Nederlandse gemeenten, maar heel erg veel. Bovendien weet ik niet wat ik zal doen wanneer ik eenmaal iets heb gevonden. Dat laatste probleem schuif ik nog even voor mij uit. Ik moet op een andere, meer systematische manier zoeken.
Ik weet ruwweg in Oost-Brabant een gemeente St. Michielsgestel te liggen (wie niet?). Je verwacht in de omliggende plaatsen ‘Gestelsewegen’, of iets dergelijks. Die blijken er inderdaad te zijn. En naast verschillende ‘Gestelsewegen’ vind ik in Boxmeer een Past. Kerstenstraat, een Burg. Verkuylstraat en naast veel Kennedy-pleinen en vogelbuurten in Vught zelfs een Taalstraat. Daarnaast elders nog wat kleiner, maar evengoed bruikbaar grut.
Bij deze oogst komt een uitvoerbaar idee. Ik ga een kalender maken voor het nieuwe jaar, elke maand zal worden opgesierd door een foto van een straatnaambord. Ik schaf een gewone kalender aan, om het plaatje te kunnen vervangen door een op briefkaartformaat afgedrukte foto uit de verzameling. Maar eerst de foto's van de straatnaambordjes.
Begeleid door een reisgezel annex chauffeur fotografeer ik de Gestelseweg op een dag in de herfstregen, aan de zuidkant van Den Bosch; de Klinkerstraat in het prachtige oude centrum van Grave. Dan door De Peel naar rechts.
Ga niet naar Boxmeer als je er niets te zoeken hebt: hier begint de Oost-Europese nieuwbouw. Modder en zand liggen in regen en mist te wachten. Wegarbeiders steken er hun schop in teneinde rioolpijpen aan te leggen. Ze kijken ons na, terwijl we ons een weg banen met het fototoestel op de buik. Nat zijn we, maar gemotiveerd, want de Informatie-kaart aan het begin van de gemeente heeft ons het volgende beloofd: niet alleen heeft Boxmeer een Past. Kerstenstraat en een Burg. Verkuylstraat, maar er is zelfs een punt waar ze loodrecht op elkaar staan. Helaas was het onmogelijk de beide bordjes op één foto te krijgen, maar de unieke wetenschap dat de Kerstenstraat en de Verkuylstraat hier loodrecht op elkaar staan, ergens in Nederland, is voldoende compensatie.
In St. Michielsgestel zoeken we de Barrierweg op. ‘Barrier’ is een Engelse taalkundige term die bij syntactici sinds Chomsky vanaf halverwege de jaren tachtig in zwang is, maar de straatnaam zal daar wel niets mee te maken hebben. Ons reisdoel blijkt zich in elk geval te bevinden aan de uiterste westrand van het plaatsje, waar asfalt overgaat in halfverharde paden. Voorbij de villa-beschaving treffen we blaffende honden en een zwetende jogger. Soms geeft een straatnaambord informatie over de (of het) benoemde, maar daar is hier helaas geen sprake van. Ook had ik graag geweten hoe de Taalstraat, een kort stukje straat aan de noordkant van Vught, aan zijn naam komt. Ik maak mijn foto's en vertrek naar Tilburg.
Ik fotografeer daar nog een Kerstenstraat (wethouder, ditmaal). Mijn reisgezel wordt vooral getroffen door de vestigingen van de AaBe wolfabriek, die hier verspreid over het stadsdeel liggen. We gaan naar Dongen voor het Klinkerpad. Dongen is niet groot, maar dat betekent niet dat het Klinkerpad eenvoudig te vinden is: er heeft een gebeurtenis plaats waar ik (van-bovende-rivieren) geen weet van had. Het is de eerste zondag na de elfde van de elfde, en dan wordt