Van Hollandsche zijde: A.W. Berlijn, D. Koning, G. Smits, A. Ten Cate, J.B. Van Bree, G.J. Van Eijcken, enz.
Een groot deel van het boek wordt verder ingenomen door eene gedetailleerde opgave van groote toonkundige uitvoeringen in Parijs, waarna wij ten slotte nog met een paar figuren uit onze nederlandsche Muziekgeschiedenis kennis maken: Jacob Van Eijck, (XVIde eeuw,) en Ch. Hacquart (XVIIde eeuw). Van beide componisten deelt de heer Gregoir eenige fragmenten hunner werken mede.
Het tweede voluum der Bibliothèque Musicale, geeft in de eerste plaats uit verschillige binnen-en buitenlandsche dichters aantal gelegenheidsverzen, ter eere van toonkunstenaars vervaardigd. Enkele dezer zijn niet onaardig; andere zijn, als vorm en gedachte, niet veel méér dan... caramelverzen.
De tweede rubriek behelst een groot aantal bibliographische aanteekeningen, die in de Biographie Universelle van Fétis zijn onvermeld gebleven en ook aan Arthur Pougin, die het supplement van Fétis werk schreef, zijn ontsnapt.
Niet minder belangwekkend is de studie over de oude Klokkenspelen (carillons) of Beiaards, zooals men ze hier te lande noemt. Reeds vroeger hadden we, in het tijdschrift Noord en Zuid, een of meer artikelen van den heer Gregoir over de samenstelling van ons oudvaderlijk Klokkenspel gelezen, dat, zooals men weet, van de XVde eeuw afaan immer het geliefkoosde instrument der Nederlanders is geweest. Thans geeft hij ons eene vlugge historiek des beiaards in Holland en België, gevolgd van enkele wetenswaardige détails over degenen die thans nog in vele onzer steden en zelfs in enkele dorpen bestaan. Zoo lezen wij dat, in de vorige eeuw, de stad Antwerpen niet minder dan vier beiaards bezat: twee op den toren der Hoofdkerk, één in de beroemde preêkheerenabdij, en één op den toren der St-Jacobskerk. De groote klok der Hoofdkerk, waarvan Keizer Karel peter was, dagteekent van 1507 en weegt 16,000 pond. De tweede beiaard der Cathedraal is sedert lang reeds in onbruik geraakt. De thans nog bespeelde werd in 1655 in de werkhuizen van Fr. Hemoni vervaardigd en heeft in den laatsten tijd eene merkwaardige