Geen lezer of hij zal zich hierbij stellig aan eenige Antwerpsch gekleurde penneschetjes hebben verwacht. Wij, die den jongen schrijver kennen als een echte Antwerpsche volksjongen, wien het evenmin aan opmerkingsgeest als aan dichterlijken aanleg ontbreekt, wij ook dachten dat hij ons door deze dichttafereeltjes een kijkje gunnen zou in dat eigenaardige Antwerpsch volksleven, dat Sleeckx ons (b.v. door zijne schetsen uit het Schipperskwartier) zoo voortreffelijk in proza te genieten gaf.
Wij hebben ons in die verwachting bedrogen. Eigentlijke lokale kleur, bepaald Antwerpsche toestanden, hebben wij in Nauwens' ‘novellen, liederen en tafereeltjes’ te vergeefs gezocht; zoodat in den titel ‘Antwerpsch Volksleven’ het epitheton gerust weg blijven mocht.
Als indrukken uit het volksleven, in minder beperkten zin, bevatten deze gedichtjes ongetwijfeld zeer veel wat op een woord van welverdienden lof recht heeft. Niet alleen weet de jonge dichter, hetzij hij verhalend, beschrijvend of bespiege lend optreedt, doorgaans den echten volkstoon te treffen, maar uit het gansche bundeltje spreekt eene oprechte, echt volksgezinde overtuiging.
Zooals onze lezers reeds bij de aankondiging zijner uitgave hebben vernomen, is de heer Nauwens (evenals vroeger onze betreurde volkssschrijver Zetternam) een nederige schildersgast, die zijne ledige uren aan de letterkunde wijdt. Welnu, schier op elke bladzijde van Nauwens' bundeltje - zijn eersteling - kan men zien dat het doel van zijn streven is: óók eenmaal dien titel van volksschrijver te verdienen, om, in mate zijner krachten, tot opbeuring, tot zedelijke en stoffelijke verbetering van het lot zijner lijdende broeders meê te werken.
Een schoon en edel doel, voorwaar! - Doch zou 's dichters ijver, om de belangen der werkersklas te verdedigen, hem, 't zij in den keus zijner onderwerpen, 't zij in het schilderen der toestanden zelven, niet soms het volksleven wat te veel langs de zwartste zijde hebben doen inzien? In zijne bespiegelingen over ‘het lief en leed des volks’ heeft die somber-