de keus der stukken en de opvoeringen bij onze Tooneeltroepen beter aan het beschavend doel van het Nationaal Tooneel zouden beantwoorden? (B. Block, te Gent).
Wat zou er kunnen gedaan worden, opdat de Tooneelmaatschappijen en de bestuurders van Tooneelgezelschappen het schrijversrecht betalen? (dezelfde).
Kunnen praktische middelen aangewend worden om het publiek meer belang te doen stellen in het Nederlandsch Tooneel en om de uitvoering der stukken te verbeteren? (H. van Eyck, te St-Nicolaas).
Hoe kan men best, zonder tusschenkomst van het Staatsbestuur, den vooruitgang der Nationale Tooneelkunst bevorderen? (Frans Gittens, te Antwerpen).
Is het gebrek aan reklaam niet grootendeels de schuld der onverschilligheid van het publiek? (F.J.H. van der Ven, te Antwerpen).
Zijn al de middelen in de laatste jaren beproefd tot verheffing van het Nederlandsch Tooneel doelmatig? (Henri van Kuijk, te Antwerpen).
Verdienen de pogingen ter oprichting van het Nederlandsche Zangspel niet ten volle onze goedkeuring en onze ondersteuning? - Zoo ja; wat kan er gedaan worden om die pogingen te steunen? - Zoo neen; wat dient er gedaan, om ze te verijdelen? (Edm. Mertens, te Antwerpen).
Is het wenschelijk, dat er in België eene Nederlandsche Tooneelschool tot stand kome? - Zoo ja; hoe zou dan deze school moeten ingericht worden om vruchten af te werpen? (Emm. Rosseels, te Antwerpen).
Is het noodzakelijk dat, in steden waar een bezoldigd Nederlandsch Tooneel bestaat, aan liefhebberij Tooneelgezelschappen premiën en andere aanmoedigingen van Staats- en Stadswege verleend worden? (Dezelfde).
Over den Lyrisch-Dramatischen toestand der Nederlandsche en Fransche Tooneelen in België.
a. | Welke zijn de hinderpalen, die tot nu toe de degelijke inrichting van het muzikaal-dramatische element bij onze Nederlandsche tooneelen onmogelijk gemaakt hebben? |