werden een aantal allerliefste liederen van Nicolaï gezongen, door den meester zelven begeleid. Ook vond onze jonge en veelbelovende componist Jan Blockx, gelegenheid om er zijne werken aan Nicolaï voor te spelen.
Dit aangenaam feestje zal denkelijk eene blijvende herinnering bij Mr. en Mevr. Nicolaï nalaten. Even prachtig, even aangenaam, was het partijtje, dat den tweeden dag aan den Haagschen ‘triomphateur’ en zijne edele dame werd aangeboden, door Mr. en Mevr. Degive-Ledelier.
Talrijke vrienden en belangstellenden in de Nederlandsche kunst waren uit verschillige steden naar Antwerpen gekomen om Nicolaï's meesterwerk toe te juichen en de muziekale verbroedering tusschen Noord en Zuid te helpen meêvieren. Wij ontmoetten er o.a. Dr. Alfons Willems uit Brussel; Julius Sabbe uit Brugge; Dr. Van Oye uit Oostende; Karel Miry, Paul Fredericq, Nevejans uit Gent. Wien ik eigentlijk in de eerste plaats had moeten noemen is onze geniale Hendrik Conscience. Onze geliefkoosde romancier heeft niet alleen het Concert met zijne tegenwoordigheid vereerd, maar ook het Feest in de familie Menzel, alwaar hij eene dier bezielende redevoeringen uitsprak, waarvan hij alleen het geheim bezit.
***
Zou ik nu nog over den bijval van den Bonifacius en over de uitvoering spreken? Of over de partituur zelve?
Dat die bijval in den vollen zin des woords ‘geestdriftig’ heeten mag, vooral met het oog op het publiek der Société de Musique, dat gewoonlijk alles behalve kwistig met zijne toejuichingen is, dit heeft reeds de pers bestatigd. Dat de vereerende aanwezigheid van Nicolaï en de slag die hier tot den vooruitgang onzer zaak geleverd wierd, al de uitvoerders begeesterde, zal men ook lichtelijk begrijpen. En wat aangaat de prachtige schepping van den Nederlandschen meester, de uitbundige lof waarmeê hier, zoowel als in Holland en Duitschland, daarover algemeen wordt gesproken - vooral door hen die het echte schoone in de kunst weten te waardeeren - die lof zal voldoende wezen. Wij stemmen dat gunstig oordeel