zitters, daartoe, door afstand hunner eigene voorwerpen en meubelen, welwillend hadden medegewerkt. Doch dat is Amsterdam, en niet Utrecht, en wij zijn al zeer tevreden, wanneer de Schouwburg vol en het verdere dragelijk is.
Sinds de prachtige decoratiën, met kermis 1874, in ‘Alpenkoning en Menschenhater’ hebben we in langen tijd zoo'n goede tooneelschikking niet gezien als bij de opvoering van ‘Mijn Leopold’ en de ‘Twee Weezen’ door het gezelschap le Gras, van Zuylen en Haspels, Zoo één schouwburg, dan is de Utrechtsche vrij karig met tooneelschermen en achterdoek bedeeld, maar de restauratie in ‘Mijn Leopold’ en het kerkplein in de ‘Twee Weezen’ waren werkelijk keurig.
Spreken we over het dekoratief van de ‘Twee Weesen’ dan mogen we wel een enkel woord wijden aan het stuk zelf, vooral nadat we in het voorlaatste nummer van den Kunstbode er met een paar regels onze afkeuring over te kennen gaven. Deden we het toen vluchtig, we vinden het noodig, dat we ten minste motiveeren, want met een toon van gezag te veroordeelen, lijkt ons niet de beste weg om tot een goeden uitslag te komen.
Voorzeker is er goeds in het stuk. Enkele karakters zijn vrij van alle overdrijving en verdienen alle sympathie, doch het geheele drama of beter gezegd ‘melodrama’ is zoo weinig overeenkomende met dagelijksche toestanden, dat het goede daaronder grootendeels verdwijnt.
Daar hebben we b.v. de karakters van Moeder Frochard en hare beide zonen. Hoewel dit drietal in hoofdzaak wel de meest interessante figuren zijn, is de teekening daarvan in zoo'n hooge mate overdreven, dat vooral die Frochard ons meer walging inboezemt dan een zeker gevoel van belangstelling, waarmede we haar moesten zien handelen en leven. Haar voorbeeldelooze gemeenheid, en hare armoedige kleeding, hare afzichtelijke vuilheid en hare diep verdorven type, die ons aan de pétroleuses deed denken, was àl te plastisch voorgesteld, dan dat we een oogenblik 't denkbeeld konden overwinnen om in haar de actrice te zien, die dit alles schiep. Alles heeft grenzen, maar bovenal de voorstelling op het