De Vlaamsche Kunstbode. Jaargang 5
(1875)– [tijdschrift] Vlaamsche Kunstbode, De– AuteursrechtvrijKunstkroniek.
|
1o - | Voor het schrijven van een Tooneelspel (comédie de salon) in 2 of 3 bedrijven: Eerste prijs: 600 fr.; tweede prijs: 300 fr., beiden met een zilveren vergulde medalie. - Voor het schrijven van een Blijspel in één bedrijf. Eerste prijs: 300 fr.; tweede prijs: 150 fr. beide met een zilveren vergulde medalie. |
2o - | Voor het toondichten van een Koor: Zelfde prijzen als voor 't Blijspel. - Voor het toondichten van Volksliederen: Eerste prijs: 200 fr.; tweede prijs: 100 fr., beide met een zilveren vergulde medalie. |
3o - | Festival voor Vlaamsche Koormaatschappijen: Voor de verstkomende: 150 fr.; voor de talrijkste: 100 fr. - Te verloten: twee premiën van 150 fr. |
4o - | Prijskamp van openbare voordracht (Lesing): Eerste prijs: 50 fr.; tweede prijs: 25 fr., beide met een zilveren vergulde medalie. |
De mededingende tooneelstukken moeten vóór 15 April worden ingezonden. - Het uitgebreid programma is te bekomen bij M. Danzig, ondervoorzitter der Morgenstar.
- Teyler's tweede Genootschap van Haarlem heeft besloten als prijsvraag voor het jaar 1875, uit het vak der Dichtkunde. uit te schrijven:
‘Eene historische verhandeling, waarin de Nederlandsche dichters worden beschouwd en beoordeeld als vertegenwoordigers en woordvoerders van het volk, of van de groote politieke en kerkelijke partijen en richtingen, waarin het volk zich verdeelde, van de opkomst der onlusten tijdens Karel den Vijfden tot op onze dagen.’
De prijs voor het best en voldoend gekeurd antwoord is eene gouden medalie, ter innerlijke waarde van 400 gulden.
- De Declamatieprijskamp, die op 24 Januari jl. in de vereeniging ‘Voor Taal en Kunst’ te Borgerhout plaats had, heeft den volgende uitslag opgeleverd:
Alleenspraken.
- Ernstig vak. lste klas: Eerste prijs. K. Buyzen (Antwerpen); 2de prijs: Leo Soly (Berchem). Eervolle meldingen aan E. De Bolle (Antwerpen) en Z. Van Outryve (Gent). - Ernstig vak. 2de klas: Eerste prijs: W. Lenaerts (Mechelen); tweede prijs: Dupont (Antwerpen). Eervolle meldingen aan F. De Vos (Antwerpen) en B. Abs (id.) - Luimig vak: Eerste prijs: P. Ceulemans (Antwerpen); tweede prijs: K. Dumont (id.). Eervolle meldingen aan F.G. De Vos ('s Gravenhage) en H. Aerts (St-Truiden).
tweespraken.
- Ernstig vak. Eenige prijs: Queekers en P.J. Vervoort (Lier). - Luimig vak. Eenige prijs: Fr. Van der Wee en Fr. Schuermans.
De Jury was samengesteld uit de heeren Fr. Willems, voorzitter; K. Jacobs, L. Van der Velden, M. Bavo en De Vries, leden.
- Te Schiedam (Noord-Nederland), in den prijskamp der vereeniging Aeschyles zijn in de verschillige vakken de prijzen behaald door de heeren H.C. Helleman (Kinderdijk), M. Bogaerdt Bz. (Krimpen), H.C Mingelen ('s Hage), F. Boogaard (Amsterdam), W, Van Voorst (Gouda), J. Strang ('s Hage,), F.A. Wiebes (Rotterdam) en J.H. Giezen (Leiden).
- In navolging van het Willemsfonds, dat reeds in vele Vlaamsche steden bloeiende vertakkingen bezit, is thans ook een Davidsfonds gesticht, waarvan het Hoofdbestuur te Leuven is gevestigd. De leden van dit Bestuur zijn de heeren F. Schollaert, P. Alberding-Thijm, J. Brouwers, L.W. Schuermans, M.F. Jacobs, Is. Hemelryck, W. Capellen-Verzijl, J.F. Hendrickx, P. Maes en J. Plancquaert. - Ook te Gent is eene afdeeling tot stand gebracht.
‘Gelijk men ziet, zegt ‘de Eendracht,’ zal het Davidsfonds omtrent hetzelfde doel betrachten als het Willemsfonds, dat te Gent zijnen zetel heeft. In een enkel voornaam punt wijkt het Davidsfonds echter van het programma van het Willemsfonds af, dat geene godsdienstige richting voorstaat: het Davidsjonds zal echt en rechtzinnig katholiek wezen. Aan het hoofd van het Willemsfonds staan in de meeste steden letterkundigen, die tot de liberale partij behooren: het Davidsfonds zal, te oordeelen naar de samenstelling van het te Leuven gevestigde middenbestuur, in katholieken zin werken.
- Met genoegen vernemen wij dat in zijne laatst gehouden zitting het Schepencollegie van Brussel tot de oprichting van een nieuwen Nederlandschen Schouwburg in de Hoofdstad heeft besloten. Algemeen werd het aan den Staat behoorend Oud Arsenaal aangeduid, om tot eenen Schouwburg te worden herbouwd.
‘Wij weten niet, zegt de Zweep, of de Staal het Arsenaal in de Laekenstraat aan de stad Brussel zal afstaan, om het tot een Vlaamschen schouwburg te herbouwen, maar wat wij uit goede bron vernemen is dat ons Goevernement bereid is eene bijzondere jaarlijksche toelage van 20 tot 30,000 fr. aan den Nationalen Schouwburg te verleenen. Dat is ook goed nieuws!’
- De Directie van den Nederlandschen Schouwburg van Gent is open voor het tooneeljaar 1875-76. Daaraan is eene stadssubsidie van 7000 fr. verbonden.
- Multatuli is, naar wij uit goede bron vernemen, tegenwoordig in Holland, om de repetitiën bij te wonen van zijn drama ‘Vorstenschool’ dat, met de medewerking van Mej.
Mina Kruseman, eerlang te Rotterdam zou worden opgevoerd. Naar het schijnt heeft de beroemde schrijver eenige scenieke wijzigingen aan zijn stuk gebracht.
- Deze week heeft Mevr. Kleine, die door ongesteldheid een tijd lang van't tooneel was verwijderd gebleven, te Amsterdam hare heroptreding gedaan in de rol van Maria Stuart.
- Het te Brussel gesticht ‘Kunstgenootschap’, dat zich de opbeuring en de beoefening der Vlaamsche kunst in de Hoofdstad ten doel stelt, is thans op vaste gronden ingericht. De werkzaamheden, zoo op het gebied der Letteren als op dat van Muziek en Beeldende kunst worden met voorbeeldigen ijver en zeer goed gevolg voortgezet. De dichters Em. Hiel, Fr. De Cort, Coopman, Van de Sande, enz. hebben er reeds menig stuk voorgelezen; terwijl de componisten Benoit, Van den Eede, Antheunis en Maes er hunne muziekale compositiën ten gehoore brachten. Er is ook spraak van het inrichten eener Tentoonstelling en het uitgeven van een Jaarboek. - Het Bestuur bestaat uit de heeren Em. Hiel, voorzitter, Jul. Hoste, schatbew., Th. Coopman, secret., H. Conscience, E. Colinet, Jul. De Vriendt, Alf. Willems en J. Verbas, leden.
- Een bevoegd Nederlandsch kunstrechter de heer L. Leopold bespreekt in ‘De Toekomst’ met veel lof de ‘Letteroefeningen’ van onzen jeugdigen medewerker M. Theodoor Sevens.
- Volgens een Tijdschrift, het Nederl. Museum, meenen wij, zou Prof. De Vries van voornemen zijn het opstellen van zijn Nederl. Woordenboek te staken. Uit goede bron vernemen wij dat dit bericht bezijden de waarheid is. Met meer iever dan ooit wordt door M. De Vries, gezamentiijk met Dr E. Verwijs, aan die belangrijke uitgave gearbeid.
- Met bijzondere belangstelling vernemen wij dat de Gentsche boekhandelaar Ad. Hoste de uitgave van wijlen Tony Bergmann's verspreide novellen en schetsen bereidt. Wij twijfelen niet of deze bundel van den betreurden Tony zal bij het letterlievend publiek een zeer gunstig onthaal vinden.
- De Nederl. Volksvoordrachten worden hier te Antwerpen
met nog aangroeienden bijval voortgezet. Dat wij deze in een maandelijksch tijdschrift als het onze niet regelmatig kunnen bespreken, zal men licht begrijpen. Op het einde van 't seizoen zullen wij eene zoo volledig mogelijke lijst meêdeelen van openbare conferenciën, niet slechts hier ter stede, maar ook elders in het Vlaamsche land gehouden. Voor mededeelingen desaangaande houdt zich de Kunstbode aanbevolen.
- Dezer dagen voerde de maatschappij’ De Burgersvrienden’ van Borgerhout, Van Goethem's drama ‘Armoede en Weelde’ op, met medewerking van Mej. Vanleeuwen. Deze jonge liefhebster verraadt aanleg voor de dramatische kunst en doet zich reeds door hare beschaafde uitspraak gunstig opmerken.
Toonkunde.
- De kwestie der in te richten Festivals maakt tegenwoordig nog al opschudding in de muziekale wereld. In den schoot der Commissie, door den Minister aangesteld om over die zaak te beraadslagen, is men het niet ééns aangaande de manier waarop die groote Nationale Muziekfeesten zouden worden ingericht. De heer Samuel, bestuurder van het Gentsch Conservatorium, wil een soort van centraliseerend bastaardstelsel doen doorgaan, welk natuurlijk op de fransche taal zou gesteund wezen. M. Peter Benoit integendeel zet als grondbegin vooruit dat Walen en Vlamingen daarin elk hunne zelfstandigheid moeten behouden, en de vlaamsche toonkunde niet ten believe van eclectism of cosmopolitism mag worden opgeofferd. In zijn antwoord op de Brochuur-Samuel heeft, zooals men weet, de heer Benoit het echt nationaal princiep op overtuigende wijze verdedigd. Aan welk stelsel zal nu ons Goevernement de voorkeur geven? Ziedaar een voor onze Vlaamsche kunstbeweging ernstige vraag, die de bijzondere bemoeiing der Vlaamsche pers verdient uit te lokken.
- Een onzer meestbegaafde ionge toondichters, de heer Is. Devos, van Gent, arbeidt tegenwoordig aan eene vlaamsche cantate, poëzie van Jul. Wytinck. Van denzelfden componist werd vóór een paar weken een prachtig Openingsstuk in den grooten Schouwburg zijner stad uitgevoerd. Van haren kant
heeft verl. zaterdag de koninklijke maatschappij ‘De Melomanen’ deze Ouverture met veel bijval voor de tweede maal ten gehoore gebracht
Beeldende kunsten.
- Prijskampen. Het is ditmaal voor de Bouwkunde dat in 1875 te Antwerpen de groote ‘Prijskamp van Rome’ zal worden geopend. Aan den laureaat wordt gedurende vier jaren eene toelage van 4000 fr. verleend om zijne studiën in den vreemde te gaan voortzetten. Het voorloopig examen zal plaats hebben op 5 Juli 1875.
De Afdeeling der Beeldende Kunsten in den] Cercle (Antwerpen) heeft van het Besturend Bureel mededeeling ontvangen over de werkzaamheden van 1874. Daaruit blijkt dat er 15 tentoonstellingen hebben plaats gehad, waarop 452 schilder- en beeldbouwwerken werden tentoongesteld. Daarvan werden er 61 verkocht, voor eene totaalsom van 80,790 fr. Die belangrijke uitslag, daargelaten nog de afzonderlijke bestellingen, bewijst eens te meer hoe krachtig de Afdeeling tot de aanmoediging der fraaie kunsten bijdraagt.
- Wij lezen in den Moniteur dat, naar aanleiding der laatste Tentoonstellingen van Antwerpen en Gent, thans een vijftal vlaamsche schilders tot ridders der Leopoldsorde zijn benoemd. Het zijn de heeren gebr. Jul. en Alb. De Vriendt, van Gent, David Col, H. Schaefels en Van Luppen, van Antwerpen. Vooral wat de twee eerste betreft, zal dit nieuws door de Vlamingen met veel genoegen worden vernomen.
- Het Staatsbestuur heelt ten prijze van 23,000 fr.. voor het Museum van Oudheden te Brussel, de Vlaamsche tapijtwerken aangekocht, afkomstig uit het huis Van Susteren-Dubois te Antwerpen. Deze belangrijke kunstwerken zijn gemaakt naar teekeningen van Rubens, voorstellend tafereelen uit het leven van Achilles.
Vlaamsche belangen.
- De volksvertegenwoordiger M. Dedecker van Antwerpen, heeft in zitting van 29 Januari 11. de vlaamsche grieven in bestuurlijke zaken besproken. M. Delehaye ondersteunde M. Dedecker, die ronduit verklaarde: ‘dat er vroeg of laat eene wet moet komen die de rechten der Vlamingen bekrachtigen zal in alle bestuurlijke
zaken!’ Vervolgens heeft de achtbare volksvertegenwoordiger een twintigtal grieven aangehaald, waarop hij de aandacht inriep van al de ministers.
Rond de 70 vertoogschriften en protesten uit alle streken van het vlaamsche land, aan de Kamer van volksvertegenwoordigers toegestuurd, vragen dat in alle bestuurlijke zaken, het vlaamsch op denzelfden voet als het fransch zou worden gesteld. Al deze vertoogschriften, met duizenden handteekens bekleedt, werden op voorstel van M. Dedecker tot kennisgeving aan al de ministers verzonden! Bravo! we gaan traag maar toch vooruit!
(De Zweep.)
- Op het voetstuk van Godevaart van Bulioen's ruitersstandbeeld te Brussel is onlangs ook een opschrift in de Nederlandsche taal geplaatst.
Necrologie.
- Edm. Loran, verdienstelijk bouwkundige, op 28jarigen leeftijd te Brugge overleden. - De heer Loran was de schoonbroeder van den vlaamschen beeldhouwer Edm. Colinet, met wien hij de belangrijke uitgave der ‘Overblijfselen onzer] Nationale Kunst’ ondernam, waarvan het tweede deel thans onder het bestuur van den laatstgenoemde zal worden voortgezet. Talrijke vrienden en vereerders van Loran's hoog gewaardeerd talent woonden de begrafenis van dien in 's levens bloei bezweken kunstenaar bij. De beeldhouwer Pickerij sprak hem in treffende bewoordingen een laatste vaarwel toe.
- J.E. Potgieter, begaafd Noordnederlandsch letterkundige, overleden te 's Gravenhage. (Zie onze Briefwisseling uit Noordnederland.)Ga naar voetnoot+