menteel werkt hij vooral voor uitgeverij Van Halewyck. Zo stond hij in voor de vormgeving van Dagelijkse kost 1 & 2 van Jeroen Meus. Daarnaast werkte hij ook voor de uitgeverijen Imschoot, Toohcsmi, Roularta Books en Borgerhoff & Lamberigts. Voor de vormgeving van GAL. Een halve eeuw op het scherp van de snee (Van Halewyck) ontving Coopman dit jaar een Prijs voor De Best Vormgegeven Boeken in de categorie Special Interest. Naast zijn werk als grafisch vormgever tekent, schildert en fotografeert hij ook, terwijl zijn bijzondere belangstelling uitgaat naar het ontwerpen en zelf maken van juwelen. De komende twee jaar wil Coopman zich, naast zijn werk voor Van Halewyck, voornamelijk bezighouden met het maken van een boek rond juwelen en schilderkunst. Hij zal het boek zelf vormgeven. Ook het maken van de juwelen en de foto's, alsook het opzetten van een tentoonstelling rond het onderwerp, zal hij in eigen handen nemen. Het omvangrijke project heeft als voorlopige titel SPHERES.
Info: www.filipcoopman.be
Kris Demey (1970) vestigde zich na zijn studies aan de Hogeschool Sint-Lucas Gent als zelfstandig vormgever. Tussen 1998 en 2008 was hij actief als huisontwerper voor het Brusselse Kaaitheater. Hij stond ook in voor projecten in diverse Belgische musea en ontwierp tal van huisstijlen. Hij werkte daarnaast voor uitgeverijen als Manteau, Ludion en Borgerhoff & Lamberigts. In Nederland werkt hij al een achttal jaar voor de uitgeverijen Prometheus en Bert Bakker. Demey ontwierp tot nog toe ongeveer 600 boekomslagen, literaire reeksen en kunstcatalogi. Voor de uitgeverijen Lannoo en De Eenhoorn geeft hij ook vorm aan kinderboeken. In hetzelfde vakgebied werkt hij nauw samen met Boek.be en voor Stichting Lezen verzorgde hij de campagne rond de Jeugdboekenweek 2010 en de Gedichtendag 2011. Kris Demey ziet boekarchitectuur als de plaats bij uitstek waar vele disciplines uit de grafische vormgeving elkaar ontmoeten en beïnvloeden: traditie en hedendaagse visie, vakkennis en experiment, feeling en finesse.
Info: www.krisdemey.be
Leen Depooter (1968) is onder de naam quod. voor de vorm sinds 1992 actief als zelfstandig grafisch vormgever. Zij studeerde Toegepaste Grafiek aan de Hogeschool Sint-Lucas Gent. Eerst kreeg zij vooral mode-, architectuur- en huisstijlopdrachten. Sinds een paar jaar legt zij zich in hoofdzaak toe op boekarchitectuur en maken vooral uitgevers deel uit van haar klantenbestand. Depooter werkt graag samen met auteurs en illustratoren van kinderboeken en jeugdromans. Haar samenwerking met Carll Cneut en Edward van de Vendel leverde haar in 2008 de Plantin-Moretusprijs in de categorie Kinder- en jeugdboeken op voor Eén miljoen vlinders (De Eenhoorn). Depooter won dezelfde prijs - toen herdoopt als de Prijs voor De Best Vormgegeven Boeken - ook in 2010 voor Telfeest (De Eenhoorn) van Jaak Dreesen en Soetkine Aps. Naast kinder- en jeugdboeken geeft Depooter ook vorm aan boeken over koken, kunst, architectuur en interieur. In opdracht van uitgeverij Ludion tekende zij daarnaast voor het ontwerp en de ontwikkeling van merchandise-items van de kunstenaars Magritte, Ensor en Tuymans. In november 2010 behaalde ze een nominatie in de Provinciale Prijs Vormgeving van de Provincie Oost-Vlaanderen, terwijl ze in het najaar van 2011 met haar werk deelnam aan een groepstentoonstelling rond diezelfde prijs in het Gentse Caermersklooster.
Info: www.quod.be
Studio Luc Derycke. Luc Derycke (1963) studeerde aan de KASK Gent en is sinds 1988 actief als uitgever, samensteller en vormgever van boeken. Sinds 1993 concentreert hij zich op het grafisch ontwerp en op de productie van kunstboeken. In 2005 ontstond, met de komst van Thomas Desmet, Studio Luc Derycke. Met Jeroen Wille en Ellen Debucquoy vormen zij tot vandaag het kwartet dat de studio uitmaakt. De drie partners studeerden aan de Hogeschool Sint-Lucas Gent. In 2005 ook bracht Luc Derycke ook zijn uitgeversactiviteiten onder in MER: Paper Kunsthalle. MER wil meer brengen dan kunstcatalogi en stelt zich tot doel het boek als mentale tentoonstellingsruimte te onderzoeken. Derycke beschouwt zijn werk als het samenbrengen van ‘alle aspecten van de ontwikkeling van een boek, waarvan niet alleen inhoud en vorm, maar ook institutionele context, historiciteit, verhouding tot de canon(s), de markt, budget, technologie en materialiteit deel uitmaken’. Vorm is hierbij een begrip dat veel verder gaat dan het grafisch ontwerp op zich. Ontwerpen van Studio Luc Derycke vielen al dikwijls in de prijzen. In 2008 en 2009 ontving de Studio respectievelijk drie en vier Plantin-Moretusprijzen, waarbij vooral de kunstenaarsmonografie Observatorium (Ludion) over Johan Tahon veel lof kreeg toegezwaaid. In 2011 werd Juliaan Lampens (ASP) bekroond met een Prijs voor De Best Vormgegeven Boeken in de categorie Kunst- en fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen en musea. ‘Geen overdaad, een boek dat volledig in de lijn ligt van de gebouwen van architect Juliaan Lampens,’ aldus de jury.
Info: www.studiolucderycke.be
Stéphane de Schrevel (1967) studeerde Grafische Vormgeving aan de KASK Gent en typografie in Exeter, Groot-Brittannië. Die laatste opleiding kaderde in de klassieke Britse traditie van het letterzetten - een ambachtelijke aanpak die bepalend geweest is voor De Schrevels visie over typografie. De Schrevel startte zijn beroepsloopbaan in een Brussels grafisch bureau. Later ging hij als zelfstandig typograaf en boekverzorger aan de slag voor verschillende culturele instanties en uitgeverijen, zoals Het balanseer, ASP, Snoeck, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Letterenhuis. Samen met Filip de Baudringhien, met wie hij vaak samenwerkt, gaf hij vorm aan Zacht Lawijd, literair-historisch tijdschrift. In De Schrevels werk staat leesbaarheid voorop, wat resulteert in een verzorgde, no-nonsense vormgeving. In 2010 werd De Schrevels werk opgenomen in Impressive: Printmaking, Letterpress and Graphic Design (Gestalten) en in Reinventing Letterpress: Prints by Contemporary Practitioners (RotoVision). Voor De Best Vormgegeven Boeken 2011 bekroonde de jury De Schrevel als één van de winnaars in de categorie Literatuur voor het met een typografisch omslag vormgegeven boek De verzwegen Boon (het balanseer) van Pol Hoste.
Info: www.functionmatters.com
Danny Dobbelaere (1957) studeerde Vrije Grafiek aan de KASK Gent en volgde de tweejarige cyclus aan het Plantin Genootschap Antwerpen. Hij is sinds 2000 als docent Typografie verbonden aan de