Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände
Michaël Scheck
Tien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1955, werd in Straatsburg de Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände (Unie van Europese Koorfederaties) AGEC in het leven geroepen met de bedoeling bruggen te slaan tussen zingende mensen uit verschillende landen en de Europese gedachte uit te dragen. Tot op heden is de culturele uitwisseling in wederzijds respect een belangrijk aandachtspunt binnen de activiteiten van de organisatie. Begrip voor elkaar ontstaat als het ware vanzelf waar mensen samen zingen.
Tot de belangrijkste verwezenlijkingen van de AGEC behoort de oprichting van het EuroChor. Het is een jaarlijks gebeuren dat telkens in een van de aangesloten landen plaatsvindt. Een vijftigtal jonge zangers komt tijdens de zomermaanden bijeen om samen een aantrekkelijk programma in te studeren en uit te voeren. Centraal staat de koormuziek van het gastland, maar daarnaast komt ook interessante literatuur uit het nieuwere en nieuwste internationale repertoire aan bod. Na een lange reeks, onder meer al drie keer in Vlaanderen, komen nu Zuid-Tirol (2008), Hongarije (2009), Servië (2010) en de regio Trentino in Italië (2011) als organisator aan bod. De voldoening van de deelnemers is telkens van de gezichten af te lezen, terwijl de door het samen zingen gesmede banden voor de koristen niet alleen een lang nawerkende muzikale, maar ook een verrijkende menselijke en culturele ervaring betekenen.
Ook het Euro Festival Choir in Budapest dat in 2008 voor de derde maal heeft plaatsgevonden en waaraan 240 zangers deelnamen, staat onder de bescherming van de AGEC. Van groot belang is ook de toekenning ieder jaar van de compositieprijs De Gouden Stemvork aan een componist uit een van de aangesloten landen. De achterliggende idee is dat nieuwe, waardevolle en uitvoerbare koorliteratuur aangereikt en over heel Europa verspreid wordt. Deze compositieprijs viel al grote namen te beurt, zoals Henk Badings, Krzysztof Penderecki en anderen, maar ook enkele van onze beste Vlaamse componisten werden hiermee gelauwerd, onder meer Vic Nees, Gaston Nuyts en Rudy Tas.
De lopende activiteiten van de AGEC zijn gericht op een intense samenwerking tussen de koorfederaties in de verschillende landen op muzikaal, pedagogisch en organisatorisch gebied. De bijeenkomsten van de Algemene Vergadering en de Muziekcommissie dienen de uitwisseling van kennis en ervaring en natuurlijk worden er ook gemeenschappelijke projecten uitgewerkt. De AGEC promoot bovendien koorevenementen van internationale betekenis die door haar leden worden opgezet. Daardoor draagt ze niet alleen de Europese gedachte uit, maar geeft ze ook vernieuwende impulsen aan de koorwerking in Europa. De leden van het presidium gaan op bezoek bij de belangrijkste koorgebeurtenissen in de lidstaten en verlenen daardoor de morele ondersteuning van de AGEC. Een voorbeeld hiervan is de eerste International Convention for Conductors and Composers die de AGEC in samenwerking met Koor&Stem eind augustus in Gent organiseerde. Nationale en internationale koordirigenten, componisten, zangers, muziekuitgevers, studenten, kortom de kenners en liefhebbers van koormuziek, waren bijeen om tijdens theoretische en vooral praktische sessies nieuwe wegen te verkennen. Een rijk gestoffeerd concertprogramma omkaderde de Conventie.
De AGEC is een confederatie van regionale en nationale koororganisaties. Momenteel telt ze zestien leden in veertien landen. In totaal vertegenwoordigt ze circa 30.000 koren. Het internationaal samengestelde bestuur zetelt telkens in het land van de voor een verlengbare termijn van drie jaar verkozen president en is sinds 2006
■ EuroChor 2007 in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen [Foto: Urbain Van Asch]
gevestigd in Vlaanderen, met de ondersteuning van de Vlaamse koororganisatie
Koor&Stem. De AGEC is een internationale vzw naar Belgisch recht. De hele werking gebeurt op vrijwillige basis en wordt gefinancierd door de bijdragen van haar leden. Om ten volle aan haar taken te kunnen beantwoorden, dringt zich een professionele organisatievorm op die binnen de korstmogelijke tijd zal gerealiseerd worden.
Tijdens de laatste jaren is een samenwerking op verschillende vlakken met Europa Cantat ontstaan. Zo hebben de twee organisaties de handen in elkaar geslagen voor de inhoudelijke en praktische realisatie van de European Competition for Young Conductors in Wenen (2005), Budapest (2007) en Ljubljana (2009). Ook de European Academy for Young Conductors, een dirigentencursus op het hoogste niveau, wordt gemeenschappelijk behartigd: Stockholm (2007), Malmö (2008) en Graz (2009). Voor dergelijke verwezenlijkingen worden de uitgebreide Europese netwerken aangesproken waarover AGEC en EC beschikken. Het accent dat de AGEC op de samenwerking tussen koorfederaties legt, onderscheidt haar van haar zusterorganisatie. Daardoor zijn de activiteiten van beide niet concurrerend, maar aanvullend, in het belang van het bloeiende Europese koorleven. www.agec.eu