is geen eenvoudige zaak. Het vergt heel wat creativiteit en inventiviteit om telkens opnieuw een vormingsaanbod uit te werken dat aantrekkelijk is en tegelijkertijd bijdraagt tot een verbetering van de kwaliteit van het koorleven in Vlaanderen. Om die impulsen te kunnen geven gebruikt Koor&Stem vier instrumenten: koorcoaching, opleiding, ontmoeting en informatie.
Koorcoaching is een educatief instrument gericht op de artistieke werking van één koor en richt zich meestal ook op één aspect van de koorwerking: stemvorming, gehoorvorming, interpretatie, repertoirestudie, visuele presentatie, enz.
De koorcoachings worden gerealiseerd door docenten uit het deeltijds kunstonderwijs of het hoger kunstonderwijs of door professionele muzikanten of zangers. Zij stellen hun kennis en ervaring ter beschikking van de amateurkoorwereld en trachten binnen een koor een artistiek proces op gang te brengen.
Door de individuele benadering kan de methodische aanpak van de koorcoaching afgestemd worden op het artistieke niveau van elk koor. De koorcoachings zijn met andere woorden kleine artistieke impulsen die koren in een nieuwe muzikale richting kunnen sturen.
Deze gestructureerde wisselwerking tussen amateurkoren en professionele muzikanten is bijzonder vruchtbaar en zorgt ervoor dat het koorleven in Vlaanderen kritisch blijft omspringen met artistieke kwaliteitszorg.
Koor&Stem realiseert jaarlijks meer dan 1.100 uren koorcoaching bij meer dan 100 koren.
Koor&Stem biedt een heel brede waaier van opleidingen aan voor verschillende doelgroepen en rond verschillende thema's. Jaarlijks worden er meer dan 600 uren opleiding gegeven binnen de organisatie.
Voor de opleiding van koordirigenten werd een traject ontwikkeld in samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs en het hoger kunstonderwijs. Uit onderzoek
■ Attakatamoeva, een muzisch project voor het basisonderwijs
[© K&S]
blijkt dat de vraag naar goed opgeleide dirigenten in Vlaanderen vandaag veel groter is dan het aanbod. De meeste dirigenten hebben vandaag twee, drie of zelf meer koren onder hun leiding om aan dit nijpend tekort te kunnen beantwoorden. Anderzijds moet vastgesteld worden dat de belangstelling voor de opleiding ‘koordirectie’ aan de conservatoria niet echt in de lift zit.
Met het opleidingstraject ‘koordirectie’ tracht Koor&Stem een antwoord te bieden op deze situatie. Het opleidingstraject omvat een basisopleiding, een reeks navormingen en een langlopende opleiding in het deeltijds kunstonderwijs. Binnen dit opleidingstraject wordt via een individuele begeleiding steeds verder gebouwd op de specifieke ervaringen en competenties van elke deelnemer.
In elke provincie wordt jaarlijks een basiscursus koordirectie aangeboden die jonge of startende dirigenten de basistechnieken van de koordirectie bijbrengt. Dirigenten met een beperkte ervaring in koordirectie kunnen nadien terecht in de navormingen die op verschillende plaatsen in Vlaanderen aangeboden worden. Tijdens deze cursussen wordt er dieper ingegaan op één van de aspecten van koordirectie zoals slagtechniek, repetitieplanning, kennis van het repertoire, stemvorming, enz.
Dirigenten die een volwaardige opleiding wensen te volgen, worden doorverwezen naar het deeltijds kunstonderwijs. In de academies Lier, Waregem en Hasselt kunnen zij een langlopende cursus koordirectie volgen waarin zowel de theorie als de praktijk aan bod komen.
Tenslotte organiseert Koor&Stem ook regelmatig internationale cursussen waar jonge dirigenten kunnen kennis maken met de topdirigenten uit het buitenland. Voor de organisatie van deze cursussen werkt men regelmatig samen met de Arbeitsgemeinschaft Europaïscher Chorverbande (AGEC) en met Europa Cantat.
Iedereen is ervan overtuigd dat een rijke koorcultuur maar wortel kan schieten als er een goede voedingsbodem aanwezig is die kinderen en jongeren op een speelse en creatieve manier in contact brengt met zangcultuur.
In 2000 voerde Koor&Stem een onderzoek naar de situatie van de zangcultuur in het basisonderwijs.
Uit de resultaten bleek dat die voedingsbodem steeds kleiner werd en dat dit rechtstreeks in verband kon gebracht worden met drie factoren: een gebrek aan nieuwe liederen voor kinderen en jongeren, een gebrek aan tijd en gemis aan specifieke ervaring en competenties bij de leerkrachten.
Op basis van dit onderzoek ontwikkelde Koor&Stem het project Attakatamoeva, een muzisch project voor het basisonderwijs. In enkele jaren tijd groeide Attakatamoeva uit tot een begrip in de wereld van de muzische vorming. Vooral het pedagogische concept waarop het project steunt, bleek een juiste invalshoek om een krachtige impuls te geven aan de muzische vorming in het basisonderwijs. Met dit project tast Koor&Stem de grenzen af van de samenwerking tussen cultuur en onderwijs. Hoe kunnen competenties