[nummer 322]
Woord vooraf
beKOORlijk. Hoe de wereld samen zingt
Hoe ‘bekoorlijk’ zingen is kan men afleiden uit de vele activiteiten die op wereldvlak door diverse instellingen worden voorzien. Het is verbazingwekkend hoe de koorwereld is georganiseerd: hoe koorzangers de wereld rond reizen, hoe men sociale contacten legt, hoe men repertoire uitwisselt en hoe men zich verrijkt op muzikaal en humaan vlak. Al deze aspecten komen aan bod in een aantal bijdragen over hoe de wereld samen zingt.
Verantwoordelijken uit de koorwereld behandelen diverse aspecten van het koorleven. Vlaanderen telt een aantal uitstekende koorcomponisten. In Componistengavotte geeft Jaak Van Holen eerst een historisch overzicht van de componisten uit de romantische periode. Het is Vic Nees die het roer in handen neemt en de Vlaamse koormuziek in nieuwe banen leidt. Buiten Nees worden ook enkele collega's koorcomponisten met hun werk voorgesteld: Lucien Posman, Johan Duijck, Rudi Tas, Erika Budai, Frans Geysen en Kurt Bikkembergs.
Componisten van vocale muziek gaan op zoek naar mooie poëzie, naar teksten die zij als stramien voor hun werk kunnen gebruiken. Dirk Blockeel, componist en dichter, heeft het over de verhouding tussen poëzie en muziek in Poëzie bekoord. Na een poging tot een definitie van beide begrippen, bespreekt hij de relatie van de componist tot de tekst, een tekst die gezien moet worden in een sociaal-historische context. Vanuit eigen ervaring gaat hij de werkwijze bij het componeren van vocale muziek analyseren, en ook bij enkele collega's componisten.
Drie koorfederaties vormden een samenwerkingsverband om zo een gemeenschappelijke visie en strategie te ontwikkelen met als doel het koorleven in Vlaanderen te ondersteunen en te stimuleren. Deze nieuwe organisatie voor vocale muziek, Koor&Stem, wordt door Koenraad De Meulder in al haar facetten belicht. Koorcoaching, opleidingen, ontmoetingen en informatie zijn de instrumenten die behoren tot de dienstverlening voor de koren.
Dat koorzang een culturele meerwaarde heeft staat buiten kijf. Koenraad De Meulder, directeur van Koor&Stem, benadrukt in Koorzang, een miskende meerwaarde? hoe belangrijk koormuziek kan zijn voor de sociale en economische ontwikkeling. In onze samenleving heeft men vooral oog voor technische en wetenschappelijke vorming. Het wordt tijd om meer aandacht te schenken aan sociale vormingen die via koorzang goed aan bod kunnen komen.
Talrijke festivals in de wereld beklemtonen het ontdekken van andere culturen, het belang van internationale contacten, het promoten van vocale muziek en het stimuleren van creaties door middel van koorfestivals of wedstrijden. De internationale sfeer, de combinatie van sociaal engagement met competitie of met concerten, is telkens opnieuw een positieve uitdaging voor meer begrip en respect voor elkaar. Simonne Claeys geeft in
Een blik op zes internationale wedstrijden
■ De Piccolo's uit Neerpelt
[© EMJ]
in Europa een overzicht hoe men de wedstrijden organiseert in Neerpelt, Maasmechelen, Tolosa (Spanje), Debrecen (Hongarije), Marktoberdorf (Duitsland) en Maribor (Slovenië).
De talrijke organisaties die de koorwereld telt claimen quasi dezelfde morele en muzikale aspecten. De specifieke activiteiten van AGEC (Unie van Europese koorfederaties), Eurochor, Euro Festival Choir, een compositieprijs De Gouden Stemvork, worden onder de loep genomen door zijn president Michaël Scheck.
De missie van Europa Cantat bestaat vooral om zangers uit verschillende culturen te laten samen zingen in ateliers of workshops. President Jeroen Schrijner belicht de doelstelling, de kernwaarden, de specifieke doelgroepen en de organisatie. Zijn bijdrage staat onder een citaat van César Geoffray Als de stemmen zich verenigen, dan staan de harten open om elkaar te verstaan.
Secretaris-generaal Jean-Claude Wilkens van IFCM vertelt hoe International Federation for Choral Music is ontstaan, hoe diverse programma's zoals World Symposium on Choral Music werden uitgewerkt tot een onderneming die nog elk jaar groeit.
Choral Festival Network is een fusie van internationale festivals en wedstrijden. De organisatie werkt hoofdzakelijk via internet en zorgt ervoor dat de koorwereld betere informatie krijgt. De leden van CFN hebben dan ook een ethische code onderschreven voor een eerlijke structuur voor een koorevenement, wat erg belangrijk is in de vandaag zo snel evoluerende wereld. Koren en dirigenten hebben recht op een juiste behandeling en informatie, een stelling waar directeur Dolf Rabus en zijn team zich volledig voor inzetten. Het internationale koorleven werd uitgebouwd tot één groot sociocultureel netwerk en in de praktijk klinkt dat heel beKOORlijk.