[nummer 321]
Een hulde aan Fernand Bonneure
‘Gij weet dat ik ongaarne de aandacht op mijn persoon getrokken heb. Ik vertrouw er dus op, dat gij, volgens uw belofte, geen portret en geen biografie van mij in het bijblad van Vooruit geven zult’, schreef Virginie Loveling op 2 oktober 1915. Deze auteur was niet de enige die huiverig stond tegenover het openbaar maken van biografische gegevens. Poseren voor een portret was evenmin haar meest geliefde tijdverdrijf. En ook hierin bleek ze niet de enige.
Een geschilderd auteursportret geeft inderdaad heel wat prijs over de geportretteerde, het toont een verhaal én verbergt tegelijk een stuk van een ander verhaal. De aanleiding tot een kunstwerk kan soms een vreemd voorval zijn. Het zitten voor het schilderij leidt wel eens tot irritaties aan beide zijden van het doek. Niet altijd valt het werk in de smaak: soms is de kunstenaar niet tevreden over zijn prestatie, een andere keer voelt de geportretteerde zich onbehaaglijk bij het eindresultaat.
Toch heeft het samenspel van plastische en literaire creativiteit meer dan eens tot verrassende resultaten geleid. Ook het genre van het portretschilderij onderging de laatste decennia een opmerkelijke vernieuwing. Vooral vanuit het werk van hedendaagse illustratoren kwamen er verfrissende stimulansen. Bij de samenstelling van deze bundel ‘Schrijvers in beeld’ hebben we een beroep kunnen doen op enkele kunstcritici die ons gidsen langs een aantal boeiende auteursportretten.
Dit themanummer situeert zich op het kruispunt van de literatuur en de plastische kunst, vandaar dat we het graag opdragen aan onze mederedacteur Fernand Bonneure die op 18 mei 1923 in Brugge geboren werd. In 1951 was Fernand Bonneure bij de stichtende leden van het
Kunsttijdschrift Vlaanderen (toen nog
West-Vlaanderen). Meer dan een halve eeuw later is deze eminente publicist nog steeds bijzonder actief. Dynamisch, met een open geest en een kritische blik volgt
■ Pia Burrick, Fernand Bonneure, gebrandschilderd glas-in-lood, 0,25 × 0,23 cm
hij al decennia lang de jongste tendensen in literatuur, kunst en cultuur. Hij publiceerde proza en poëzie, artistieke monografieën en journalistieke bijdragen.
Terzelfder tijd stond hij aan de wieg van tientallen initiatieven in de wereld van het literaire uitgeversbedrijf en van de periodieke pers. Een uitgebreid interview in dit nummer belicht enkele achtergronden en ervaringen die teruggaan tot het interbellum. Bij de vijfentachtigste verjaardag van Fernand feliciteren we onze collega van harte en wensen we hem nog veel enthousiaste creativiteit toe. Bij het tot stand komen van dit huldenummer bedanken we de medewerkers, de privécollecties, diverse musea en vooral het AMVC-Letterenhuis voor het ter beschikking stellen van literair- en kunsthistorisch materiaal.
Naast onze structurele sponsors konden we ook rekenen op de steun van CERA en de Provincie West-Vlaanderen.