Aanmeldingsdossier
Helemaal ongelijk heb je niet, want het FMC heeft het aanzien van een vakantiepark waar het heerlijk ontspannen is in een rustige omgeving. In werkelijkheid is het een kunstenaarswerkgemeenschap of residentiewerkplaats, gespecialiseerd in drukgrafiek. Bijna het hele jaar door verblijven er kunstenaars uit Vlaanderen en van over de hele wereld om er in diverse ateliers te werken in uiteenlopende druktechnieken: diepdruk, vlakdruk, hoogdruk. De verblijfsduur is beperkt tot hoogstens drie weken per jaar, en van de kunstenaar wordt tijdens zijn werkverblijf ‘een actief engagement en inachtname van atelier- en werkvoorschriften’ verwacht. Door het aanvaarden van een werkverblijf verplicht de kunstenaar er zich ook toe dat hij elk exemplaar van een oplage die in het FMC tot stand komt, handtekent, nummert en voorziet van een droogstempel van het FMC. Van elke oplage dient hij tevens één exemplaar met documentatieformulier af te staan, bestemd voor het archief van het FMC. Van monotypes staat de kunstenaar 10% af, met een minimum van twee exemplaren. Deze afgestane exemplaren kunnen door het FMC worden gebruikt voor tentoonstellingen of als decoratie voor openbare gebouwen van de Vlaamse overheid.
■ Luchtfoto van het Frans Masereel Centrum
[Copyright: Frans Masereel Centrum]
Om in het FMC te kunnen werken en verblijven, moet de kunstenaar die zich kandidaat stelt een aanmeldingsdossier bezorgen aan de bevoegde administratie van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, dat eigenaar is van de instelling. Daarin moet hij aantonen dat hij over voldoende artistieke kwaliteiten beschikt om een verblijf in het FMC te rechtvaardigen. Een selectiecommissie, die tweemaandelijks samenkomt, beoordeelt vervolgens het dossier. Als het resultaat positief is, dan kan de kunstenaar met de bevoegde administratie een werkperiode afspreken, eventueel gecombineerd met een verblijf in een studio, zoals de negen dakvormige huisjes in het FMC genoemd worden. Elke studio biedt plaats voor vier personen, zodat ook de gezinsleden van de kunstenaar er (kosteloos) kunnen verblijven. De kunstenaar moet wel zelf zorgen voor huishoudelijke benodigdheden en maaltijden, evenals voor papier en tekenmateriaal. Voor het gebruik van de ateliers en de voorziene materialen, zoals inkten, rekent het FMC sinds 1 januari van dit jaar 75 euro per week aan. Voordien waren die voorzieningen gratis. In 2006 alleen al verbleven en werkten er in het FMC naast tientallen Vlamingen ook kunstenaars uit Brazilië, Canada, Colombia, Costa
■ Droogstempel van hel Frans Masereel Centrum
[Copyright: Frans Masereel Centrum]
Rica, Duitsland, Estland, Frankrijk, Hongarije, Iran, Italië, Japan, Korea, Litouwen, Nederland, Polen, Spanje, Tsjechië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland.
Naast individuele kunstenaars stelt het FMC zijn poorten ook open voor workshops en voor de Vlaamse kunsthogescholen. Het FMC organiseert één of twee keer per jaar van die workshops, waar telkens ongeveer vijftien grafici aan kunnen deelnemen. Ze zijn veelal bedoeld om dieper in te gaan op een bepaalde techniek of een bepaald concept. Vaak worden ze geleid door buitenlandse meesters in hun vakgebied. Laatstejaarsstudenten van de Vlaamse kunsthogescholen kunnen dan weer voor één of twee weken in het FMC terecht in de periode tussen de krokusvakantie en de paasvakantie, om er te werken aan hun eindwerk of om er meer ervaring op te doen.