Te gast
Gerda Dendooven
Illustratrice Gerda Dendooven (Kortrijk, 1962) heeft al een heel parcours afgelegd. Na haar studies grafiek aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent begon ze verhaaltjes in kindertijdschriften te illustreren. Voor haar eerste boek IJsjes ontving ze in 1990 een Boekenpauw. Ze tekende dan nog in een realistische stijl met een karikaturaal tintje. In de jaren negentig ging ze steeds gedurfder experimenteren met verschillende technieken en materialen. Ze werkte vaak met uitvergrotingen van lichaamsdelen om emoties te benadrukken en speelde met perspectief en compositie.
Rond 2000 begint ze volop te werken met collages. Ze knipt en combineert gekleurd papier waarop ze schildert en tekent tot ze een treffende sfeer en compositie bekomt. Ze weet steeds weer te verrassen, of het nu om de existentiële verhalen van Wally de Doncker of om de sprookjesbewerking van Luna van de boom van Bart Moeyaert gaat. In haar illustraties met opvallend felle kleuren, grove en hoekige figuren creëert ze een eigen fantasierijk universum dat zich niet altijd in één oogopslag laat lezen. Ze gaat ervan uit dat haar illustraties wel toegankelijk moeten zijn voor kinderen maar dat je kinderen niet mag onderschatten. Voor haar eigen boek Mijn mama (2001) kreeg ze in 2004 de Cultuurprijs. Ze typeert erin een moeder als steunpilaar van het gezin maar ook als een vrouw met eigen verlangens en dromen. Dit thema duikt geregeld op in haar werk. Ze illustreerde ook boeken voor volwassenen en publiceerde dit jaar Moeder, een bundel teksten en gedichten over het moederschap.
Ondertussen is Gerda Dendooven in binnen- en buitenland een gewaardeerde en vaak bekroonde illustratrice geworden. Het departement Paris-Saint Denis verzocht vorig jaar vier internationale kunstenaars een project voor te stellen voor driejarigen. Gerda Dendooven werd gekozen en haar boek, dat in het Nederlands vertaald werd als De wonderlijke reis van Roosje Rood, werd aan duizenden kinderen in het departement cadeau gedaan. Net als het dit jaar met een Boekenpauw bekroonde (de teller staat al op vier!) Het verhaal van slimme Krol is dit een origineel verhaal waarin ze speelt met tekst en beeld. Heel herkenbare emoties zet ze in een confronterende context, met gevoel voor dramatiek en humor.
Gerda Dendooven, Mijn mama, Querido
Vanuit haar interesse voor toneel startte ze met het schrijven van teksten voor kindertheater. Voor De fijnste dagen van het jaar, een parodie op de Tiny-boeken, werkte ze samen met Mieke Versyp en Nathalie Roymans. De theatertekst voor Soepkinders, een soort tegendraadse griezelopera, is later ook in boekvorm verschenen. Haar gedrevenheid en energiek temperament leidden haar ertoe om zelf op de planken te gaan staan in Zetelzucht, een monoloog van een vrouw over leven, moederschap, geluk en het vrouwbeeld dat de maatschappij voorhoudt.
Gerda Dendooven houdt er altijd uitgesproken standpunten op na in verband met de relatie tussen kinderen en volwassenen. Dit voorjaar werd ze door de Stichting lezen aangeduid als eerste ‘Kinderconsul ter opvoeding van volwassenen’. De kinderconsul moet het opnemen voor kinderen en volwassenen aan het denken zetten over de heersende kindercultuur. Ze doet dat met verve in artikels, discussies en op manifestaties allerhande.
Ria De Schepper