[Nummer 317]
Woord vooraf
Jean Luc Meulemeester
Joost Vander Auwera
Het is misschien onze indruk, maar Peter Paul Rubens komt opnieuw in de markt te liggen. Lange tijd werd deze grootmeester van de barok - zoals hij dikwijls wordt genoemd - wel als grootmeester beschouwd, maar kon hij weinigen boeien. De interesse voor de barok is momenteel volop aan het groeien, na de grote aandacht die de renaissance de laatste jaren heeft gekregen. Valt het bijvoorbeeld niet op dat de zeer belangrijke wegbereider van de barok, Michelangelo da Caravaggio, de laatste maanden met enkele grote tentoonstellingen wordt vereerd: na Londen volgde de confrontatie tussen hem en Rembrandt in Amsterdam en vervolgens konden we genieten van enkele van zijn meesterwerken in Düsseldorf. Binnenkort opent zelfs in het National Museum of Archaeology van Valletta op Malta - naar waar de Italiaan een
In de schaduw van Rubens werkten in de Zuidelijke Nederlanden grote en minder grote kunstschilders, maar allen vonden op één of andere manier inspiratie bij deze Antwerpenaar.
Dit schilderij (doek, 113 × 75 cm) werd duidelijk door zo'n anonieme navolger uitgevoerd, maar is stilistisch van mindere kwaliteit.
Privéverzameling [Foto: Brugge, H. Maertens]
tijdje moest uitwijken, lid werd van de Johannieters en enkele werken schilderde - eveneens een Caravaggiotentoonstelling. Recent werd in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel een Rubenstentoonstelling opgebouwd die nog tot 27 januari 2008 te bezoeken is.
Dit themanummer van het Kunsttijdschrift Vlaanderen werd onder andere gerealiseerd in het kader van deze Rubenstentoonstelling. Uiteraard werd deze uitgave geen loutere afgeleide van de catalogus; helemaal niet zelfs, wel werd gepoogd een overzicht te geven van de diverse meesters uit de Zuidelijke Nederlanden die in de ruime omgeving van Rubens hebben gewerkt en die, soms zeer ten onrechte, bij de kunstliefhebber geheel in diens schaduw zijn blijven staan. We kozen niet voor een aantal traditionele biografische schetsen zoals men vaak in overzichtswerken doet. Wel hebben we, na een korte bespreking van het Rubensatelier en van de kunsthandel tijdens de zeventiende eeuw, de schilderkunst uit Rubens' tijd thematisch voorgesteld. Telkens vroegen we de auteurs - die we hier graag voor hun medewerking bedanken - de invloed van Rubens te bespreken en een representatief overzicht te geven van de voornaamste kunstenaars die een specifiek schildersgenre beoefenden. We verluchten het geheel met een resem zwartwit foto's, maar ook met kleurenillustraties die voor zo'n schilderijennummer eigenlijk onontbeerlijk zijn. Dit themanummer is dus een aanvulling bij het lijvige naslagwerk van de hoger vermelde tentoonstelling.
Veel lees- en kijkgenot!