Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 52
(2003)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 299]
| |
Beschouwing: kerken en wettelijk beschermen
| |
[pagina 300]
| |
De toenemende ontkerkelijking van de maatschappij doet vragen oproepen over de onderliggende mechanismen van deze financieringen naast het feit dat de ganse gemeenschap uiteindelijk financieel bijdraagt tot de instandhouding van het kerkelijk patrimonium.
De problematiek van de toekomst van onze kerken is te complex om het in toenemende mate tot de invalshoek - én de financieringGa naar eind3 - van de monumentenzorg en dus de erfgoedwaarde te herleiden. De vraag naar het maatschappelijk nut dient breder en algemener te worden gesteld als aanvulling op de aandachtspunten met betrekking tot de erfgoedwaarde zoals thans wettelijk geformuleerd. Een polarisering tussen ‘beschermd’ en niet ‘beschermd’ in de huidige wettelijke betekenis van het woord lijkt geen oplossing voor de toekomst van het kerkelijk patrimonium.
Een globale benadering voor de totaliteit van het Vlaamse kerkenbestand dringt zich op. In andere problematische - meer bepaald economische - domeinen werd aan een moeilijke situatie een oplossing geboden, bijvoorbeeld door het uitwerken van een specifieke reglementering, gepaard aan de nodige financiering.Ga naar eind4 Sinds het Lambermont - akkoord is de bevoegdheid over de openbare eredienst overgedragen van de federale naar de Vlaamse regering. Dit impliceert dat de Vlaamse regering thans medezeggingschap kan hebben over de bestemming van de gebouwen bestemd voor de openbare eredienst. De factor ‘gebruik’ zou voortaan algemeen een bijkomende maatstaf kunnen worden bij de toekenning van gemeenschapsgelden voor het instandhouden van het patrimonium bestemd voor alle erkende erediensten. Dat bij een dergelijke totaalbenadering keuzes zullen moeten gemaakt is duidelijk.
Allicht de gelegenheid om tot een synthese te komen van zowel de spirituele als de economische én de erfgoeddimensies van de cultusgebouwen, wat zou kunnen leiden naar oplossingen die aangepast zijn aan de actuele sociale en economische context die niet noodzakelijk mercantiel of zinloos moeten zijnGa naar eind5. Veralgemening van de doelstelling van de hedendaagse monumentenzorg,waarbij gestreefd wordt naar een ‘integrale’ benadering die algemeen de ontsluiting en de integratie van het erfgoed in een breder en actueel maatschappelijk gebeuren inhoudt, kan hierbij een leidraad zijn.
Diksmuide, Kaaskerke, Sint-Bartolomeuskerk(1928), schip Er is heel wat te doen geweest rond de plannen voor (gedeelde) herbestemming van deze parochiekerk naar stedelijk archief. Is Vlaanderen voor dit soort van oplossingen niet klaar?
Ieper, Zuidschote, Sint-Leonarduskerk (1922-23) vanuit het Z-0
De West-Vlaamse frontstreek telt minstens 50 analoge parochiekerken die alle heropgebouwd werden na de Eerste Wereldoorlog in de jaren 1920. Het verlenen van een beschermd statuut zonder meer betekent geen oplossing voor de toekomst van deze gebouwen. |
|