Te gast
De Boekbinder
Aan de telefoon steekt hij van wal met een minutieuze wegbeschrijving, niet overbodig voor dit urbanistisch onoverzichtelijk gebied. Aan de voordeur van de vzw Kruisheren Creatief in Denderleeuw wijst een schild met hedendaagse vormgeving op de Hogere Leergangen voor de moderne kunstboekband.
Hoewel de Kruisheren hier al 70 jaar eerder uit de Maasstreek neerstreken, wordt in dit klooster in bruine baksteen aan een wederopstanding getimmerd. Ramen uit een bankfiliaal werden ingepast en de kapel krijgt een nieuwe laag verf, er staat nog niets.
Broeder Edgard Claes opent de deur. De veertiger heeft een blauw jeanshemd aan en het kruis bengelt om zijn hals als een hippe ketting. Hij stelt zijn enige collega-broeder voor en loopt dan voor naar het boekbindersatelier,
Edgard Claes, boekencover van polycarbonaat, bewerkt met de airbrushtechniek met autolakken
[Foto: Ann, Liedekerke]
waar hij met een Hollandse leerling gekscheert over de gevolgen van ontkerstening op onze Noorderburen.
Deze Limburger goochelt met de boekband, het omhulsel dat om een boek zit. Noem hem de lieveling van Parijs. De grootste boekhandelaars aldaar aanbidden het werk dat hij uit zijn handen tovert en hopen dat de leerlingen geen andere Picasso doen opstaan. Voor Parijs moet alles exclusief.
Gezond is het werkje niet, want er komt spraying aan te pas op polycarbonaat en lakken. Het resultaat oogt spectaculair en het mag een wonder heten dat hij ondanks de sigaret de banden zo smetteloos fineert. Maanden gaan soms over banden die meer weg hebben van Enki Bilal dan Paul Bonet.
Deze uitvinder van zeven technieken krijgt in Duitsland een monografie. Bibliofielen kennen opnieuw rustige nachten, want op de ruggen van hun boeken heeft manipulatie voortaan geen vat meer.
Broeder Claes heeft niet genoeg verzamelaars in eigen land. Wittock verzamelt weer Grolier en het Cultura Fonds legt zich toe op de 16de eeuw. Allemaal ouwe rommel!
Maar als hij bij wijze van tussendoortje een tijdschrift in een rug van waterslang en platten van plexi die eruit zien als simili hout steekt, doet hij de verzamelaar van ouwe rommel verbluft roepen om meer.
Aagje Van Cauwelaert de Wyels