de uiterst fijne schreven en de stevige stammen. Het is een strenge letter en typografie die wordt aangewend. Bijna terzelfdertijd doet het egyptienne-type zijn intrede. Het is een letter met een gering dik-dun verschil met aan de dikte van de stokken aangepaste afgeplatte schreven. Met de romantiek gaat men naar een dieptepunt op het domein van de lettercreaties. Men ging spelen met schaduwlijnen, dik en dun, met tirelantijnen en letterkarikaturen. De vlotte leesbaarheid van teksten ging verloren. De letter had zijn dienende taak verlaten om de aandacht naar zichzelf te trekken.
De industrialisatie die na 1850 doorbrak had ook zijn weerslag op de grafische nijverheid. Van een verfijnde en smaakvolle typografie was er weinig te vinden. De drukkunst zal evenwel een vernieuwde aanpak krijgen met zin voor de schoonheid van de letter en het gedrukte woord onder de stimulans van W. Morris. Alhoewel hij zich eerder bibliofiel opstelde drong zijn visie toch door naar de industriële drukkerijen. Bij W. Morris vormt de letter opnieuw een stijleenheid met de initiaal, de randversiering en de illustratie. De letter wordt ontdaan van alle frivoliteit, het wordt een verwerkend teruggrijpen naar de laatgotische en vroege renaissanceletter.
Een nieuw technisch procédé zoals de lithografie of steendruk bracht met zich dat men de letters als het ware ging tekenen op de steen en in die tekening dan ook vrij het letterbeeld kon aanpassen. In de geest van de Jugendstil ontstonden dan heel zwierige, slingerachtige lettervormen waarbij meestal weinig of geen systematiek werd toegepast om tot een homogeen alfabet te komen. Het resultaat kon aantrekkelijk zijn voor een titelwoord op een affiche, voor boekwerk evenwel werden weinig bruikbare letterbeelden gecreëerd. Het in gebruik nemen rond 1920 van mechanische zetmachines zoals de linotype, om hele gezette regels ineens af te gieten; of de Monotype, gezette regels die letter per letter worden gegoten, bracht slechts geringe wijzigingen in het letterbeeld en de typografie. De bij de zetmachines horende alfabetten of founds werden door bekwame typografen ontworpen en waren gebaseerd op de klassieke lettertypes uit vroegere eeuwen.
Kubisme, constructivisme, zakelijkheid, eenvoud. Het zijn enkele termen die verwijzen naar onze 20ste eeuw en die ons het beeld oproepen van de architectuur van H. Van de Velde en de schilderijen van P. Mondriaan. Daarbij past een gelijkaardige letter, de schreefloze. Een ietwat koel beeld van letters die elk op zich staan, zonder verbinding met elkaar, overal even dik, meestal in een vierkante basisvorm, eenvoud in de vorm. Door zijn schreefloosheid minder geschikt als broodletter, als letter waaruit hele pagina's worden gezet. Wel interessant als aandachtstrekker tussen de massa tekst. Een kleine kolom in een schreefloze letter valt onmiddellijk op in een hele krantepagina, waarvoor een geschreefde letter wordt gebruikt. Tussendoor wijzen we even op de mogelijkheid om met letters en uiteraard de tekst tot een bijzondere vorm van poëzie te komen: de visuele of concrete poëzie, waarin de dichter Paul van Ostaijen en de Dada-beweging uitblonken. Vandaag. Een wereld van fotografie, computers, kleur. De mogelijkheden van tekstverwerkers zijn oneindig. De letters worden gedigitaliseerd, elektronisch gecodeerd. Letters zijn een geheel van x puntjes of y lijnen. Men kan op zijn computer kiezen uit tientallen lettertypes. Elk van deze kan men in cursief, in vet, in mager, volledig kapitaal of volledig onderkast, in diverse groottes uitprinten. Men kan zelf gemakkelijk het letterbeeld vervormen: uitlengen, verbreden, samendrukken, spatiëren, motiefjes allerhande tussen plaatsen, enz. Iedereen kan met letters, woorden en paginaopmaak spelen. Deze spelmogelijkheid wordt graag benut maar men bemerkt vrij gauw dat typografie geen spel is, maar dat enige regels volgen meestal wel tot een beter en mooier resultaat leidt. Iedere computergebruiker kan zich een programma Desktop publishing of Pagemaker aanschaffen. Of het resultaat typografisch mooi is ligt niet direct aan het programma maar eerder aan de smaak en het inzicht van de programmagebruiker.
Hedendaagse typografen die vertrouwd zijn met de nieuwste computermogelijkheden proberen dan ook een combinatie te vinden tussen de nieuwe mogelijkheden en de langzaam gegroeide traditionele letter. Enkele namen zijn: Neville Brody, Rudy Vander Lans, Zuzana Licko en de Gentenaar Gert Dooreman.
Letters en grafische vormgeving zijn geen doel op zich. Normaliter hebben zij de bedoeling een tekst zo leesbaar mogelijk aan te bieden, duidelijkheid te geven omtrent de indeling, het belangrijke van het secundaire te kunnen onderscheiden, kernachtige elementen in het oog te laten springen. Deze doelstellingen van de typografie kan men evengoed bereiken met een beperkte, weloverwogen letterkeuze dan met een massa van lettervariëteiten, van lijnconstructies en van kleurtjes. Hoe meer mogelijkheden men nu heeft en hoe meer mogelijkheden men combineert, hoe moeilijker het vaak is om tot een mooi geheel te komen.
Typografie heeft de dienende taak om ordening aan te brengen. Dit is zowat de stelregel die men best aanneemt wanneer men teksten gaat schikken en een keuze maakt uit het ruime aanbod van lettertypes. Een goede definitie van typografie werd reeds in 1929 gegeven door Stanley Morison en recent vertaald door H. van Krimpen: ‘Typografie zou men kunnen definiëren als de kunst drukmateriaal zodanig te schikken, dat dit in overeenstemming is met een specifiek doel: de letters onderling te schikken, het wit te verdelen en het zetsel te ordenen om de lezer in de hoogst mogelijke mate behulpzaam te zijn bij het begrijpen van de tekst’. De typograaf zal dus creatief omgaan met teksten, tabellen, illustraties, titels en voetnoten. Bovendien zal hij evenveel werken met de witruimten die rond die teksten ontstaan en begrippen als contrast, hiërarchie en ritme worden door hem gevisualiseerd. De twee belangrijkste materies waarmee hij scheppend werk verricht zijn teksten en witruimten.
Een tekst moet goed leesbaar zijn. Indien verschillende lettertypes op éénzelfde blad voorkomen moeten die voor wat het uitzicht betreft samenpassen. Verscheidene letterbeelden op één blad aanwenden is heel moeilijk. Het gebruikte lettertype is afhankelijk van de regellengte, de paginagrootte, de plaatsing van illustraties en grafieken. Ook het gewicht of de