Bourgognewijn behoeft geen krans
Marc Vromant
i.s.m. de leerlingen van het 6de Technische Hotel 1994-1995 van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie, Brugge
Het Bourgogne-wijngebied wordt beschouwd als de beroemdste wijngaard ter wereld.
Hij biedt een waaier van wijnen met verschillende karakteristieken en ontplooiingen waar de mens een zeer belangrijke rol in speelt. Het gebied gunt ons ook een keuze van prachtige witte wijnen uit de Chardonnay-druif tot karaktervolle rode wijnen uit de Pinot Noir-druif, van lenige, soepele wijnen uit de rode Gamay-druif tot eerder lichtzure, soms fruitige wijnen uit de Aligoté-druif.
Het Bourgogne-wijngebied bestaat uit zes belangrijke districten: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, de Mâconnais en Beaujolais. Ieder district bestaat uit enkele gemeenten die op hun beurt verschillende wijngaarden omvatten. De herkomstbenaming op het etiket leert ons heel veel over de rijkdom die de fles zou moeten koesteren. Zo kan een fles wijn de naam van een district vermelden, ofwel de gemeente, of de gemeente met wijngaard of enkel en alleen de wijngaard. Het is evident dat met het vermelden van de wijngaard (bijvoorbeeld Clos de Vougeot) veel meer gezegd wordt over de herkomst dan bij een districtappellatie (bijvoorbeeld Côte de Nuits).
In het noorden van het Bourgogne-gebied vinden we de schitterende wijngaarden van de Chablis die zich situeren rond Auxerre, Tonnerre, Vézelay en uiteraard het dorpje Chablis, allemaal gelegen in het departement van de Yonne. De wijngaarden van de Yonne bestrijken momenteel een oppervlakte van 4.300 ha met een jaarlijks gemiddelde oogst van 200.000 hl, ongeveer 27 miljoen flessen. We kunnen de drie voornaamste wijngaarden onderscheiden op de hellingen van enkele riviertjes: de Serein, waar we de Chablis aantreffen, de Yonne, waar we de wijnen van de Auxerrois vinden, en de l'Armançon, waar de wijngaarden van de Tonnerrois zich situeren. Minder bekende wijngaarden zijn die van de La Côte St. Jacques en Vézelay. De herkomstbenaming van de Chabliswijngaarden (Appellation d'origine contrôlée) kan ons meer vertellen over de juiste afkomst van de wijnen. De beste Chablis komen uit de zeven Grands Crus van de climats (wijngaarden), nl. Bougros, les Clos, Grenouilles, Blanchot, Preuses, Valmur en Vaudésir, alle te vinden op de rechteroever van de Serein. Veertig wijngaarden, verspreid over rechter- en linkeroever van de Serein zorgen voor de Premier Cru. De voornaamste zijn Fourchaume, Mont de Milieu en Montée de Tonnerre. De herkomstbenamingen Chablis en Petit-Chablis gelden voor wijnen van buiten het Grand en Premier Crugebied.
Vlaanderen is, na Groot-Brittannië en Duitsland, één van de voornaamste Chablisverbruikers ter wereld. Zeker hier bij ons serveert men dit wijntje graag met oesters, waaraan het ontegensprekelijk zijn koosnaam, oesterwater, te danken heeft.
Tussen Dijon en Corgoloin strijken we neer in de Côte de Nuits, de noordelijke helft van de Côte d'Or. De rijkdom en beroemdheid van zijn crus (gewassen) zijn zo groot dat menig auteur spreekt over de Champs-Elysées van Bourgondië. Het is hier dat we de grootste rode Grands Crus van de streek vinden, met uitzondering van Corton die in de Côte de Beaune ligt. Op enkele kilometer ten zuiden van Dijon vinden we de dorpjes van Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges: allemaal beroemd geworden door de kwaliteit van hun prestigieuze godendrank. Het verkrijgen van een betere kwaliteit is vooral afhankelijk van het vinifiëren, de manier van wijn maken, maar ook van de onderlinge relatie tussen de bodem en de wijnstok. De bodem van de Côte de Nuits heeft een voorliefde voor de rode Pinot Noir-druif, de traditionele cépage (soort van wijnstok) voor de rode bourgognewijn. Voor witte wijnen wordt de Chardonnay aangewend, een elegante druivesoort die we ook in de Côte de Blancs in de Champagnestreek terugvinden. Twee wijnstokken, de rode Gamay en de groene Aligoté worden minder gebruikt, alhoewel de Aligotéwijn altijd zal verbonden blijven met de Kir, een aperitief van crème de cassis en Aligoté. Het zou ons te ver brengen om al de prachtige wijngaarden op te sommen, maar we geven graag een selecte keuze uit het luxueus aanbod:
- | in Gevrey-Chambertin: Clos de Bèze en Charmes-Chambertin; |
- | in Morey-St.-Denis: Clos St. Denis en les Bonnes Mares; |
- | in Chambolle-Musigny: Le Musigny; |
- | in Vougeot: Clos de Vougeot; |
- | in Vosne-Romanée: la Romanée, Romanée-Conti, Romanée-St.-Vivant, Richebourg, La Tâche, Echézeaux en Grands Echézeaux. |
Alle Grand Crus zijn verspreid over slechts 260 ha, die een geringe opbrengst leveren van 20 hl witte en 7.500 hl rode wijn. De typische karaktertrek bij de wijnen uit de Côte de Nuits is hun geslotenheid, alhoewel dat zelfs binnen dit beperkt wijngebied sterk genuanceerd moet worden. In het algemeen getuigen ze van een uitzonderlijke klasse en kunnen ze ook buitengewoon lang bewaard worden.
Als we vanuit Corgoloin meer zuidwaarts trekken, belanden we in de Côte de Beaune (het zuidelijk deel van de Côte d'Or), een gebied dat zich uitstrekt tussen Ladoix-Serrigny en Cheilly-les-Maranges.
De groene Chardonnay-druif (links) en de rode Pinot Noir-druif (rechts): de twee edele cépages van de Bourgogne (foto B.I.V.B.).