Wat biedt de Bourgondische gastronomie vandaag?
Renée Vileyn-Marchand
i.s.m. de leerlingen van het 6de Technische Hotel 1994-1995 van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie, Brugge
In grote delen van Europa wordt eten tot een cultuurelement verheven. In Bourgondië is eten cultuur, waar de levensgenieter ten volle openbloeit en met al zijn zintuigen de geboden delicatessen kan degusteren.
Deze toch wel opvallende aandacht voor de gastronomische levensgeneugten zijn al zeer lang kenmerkend voor de Bourgondische heuvels. Over dit vruchtbare gebied regeerden ooit de hertogen van Bourgondië, onder wie Filips de Stoute zeker niet de minste was. Hij had bijzondere aandacht voor de streekeigen wijn, die hij bij officiële maaltijden verplichtte. Daarbij schikte hij zijn gasten rond hoefijzervormige tafels, waaromheen banken stonden, en zo ligt een Bourgondische hertog aan de basis van ons woord ‘banket’.
Vandaag is Bourgondië nog steeds een zeer verleidelijke streek, vooral dan voor ons, Vlamingen, die graag als levensgenieters onze vrije tijd doorbrengen. Een brandende zon over het glooiende landschap, doorspekt met kerken, abdijen en pittoreske dorpjes, een schitterend vergezicht waarvan je geniet bij een heerlijk glas wijn en een hoogstaande, verfijnde maaltijd. Je moet echt niet veel moeite doen om je onder de gasten van de Bourgondische hertogen te wanen, genietend van een waar festijn.
Wie Bourgondië enkel kent uit folders of wijnboeken, wie er haastig doorheen rijdt op weg naar het zuiden, of de verblijfstoerist die alleen wijngaarden in zijn vakantiebestemming
Bekende fles van ‘Crème de Cassis’ voor het bereiden van de beroemde ‘Kir’.
verwacht, weet veelal niet welke hoogstaande keuken de streek te bieden heeft. Waar het grondgebied van Bourgondië een waar mozaïek is en dit zowel op geografisch, klimatologisch, bodemkundig of economisch vlak, daar vormt elke spijskaart een mozaïek van streekeigen gerechten.
Weinig streken in Europa verenigen een dergelijke natuurlijke rijkdom: rivieren en meren, dus eigen vis op het menu; moerassen en vijvers met waterwild en een overvloed aan kikkers in het land van de Dombes; akkers en weiden met streekeigen vee, wereldvermaard gevogelte en eigen groenten; uitgestrekte boom- en wijngaarden, dus fruit en aanverwante dranken. Je vindt er zowel laagland vol wuivend graan, als beboste heuvelketens, dus wild, en wijngaarden, afgewisseld door mosterden zonnebloemvelden die op een indrukwekkende manier de zon massaal aanbidden. Natuurlijk vind je er ook de op grote schaal aangeplante zwarte aalbes, de grondstof voor de zeer gewaardeerde cassislikeur.
In de keuken wordt uitgebreid gebruik gemaakt van deze uitzonderlijke keuze aan streekeigen ingrediënten, zodat zowel de gelegenheidsgastronoom, de culinaire toerist als de gedisciplineerde fijnproever hier zijn gading vindt. In elke stad, elk dorp, vind je een indrukwekkend aanbod van goede, ja soms zeer exclusieve restaurants, waarvan de meerderheid zich toespitst op de veelzijdige streekgastronomie met niets dan verse produkten.
Met deze typische streekprodukten kan je kennis maken op de zaterdagmarkt van Beaune. Kleurrijk doen ze er de Bourgondische culinaire reputatie alle eer aan, om later weer in je bord te verschijnen. Na het bezoek aan de markt kan je even uitrusten bij een aperitief, een Kir bijvoorbeeld, of een glas wijn vergezeld van les Gougères, lekkere kaassoesjes die lauw geserveerd worden als traditioneel hapje.
Wanneer de gast na deze smakelijke inleiding aan tafel schuift, vindt hij een grote keuze gerechten op de kaart. Alombekend, zeker in Vlaanderen, zijn de Escargots of wijngaardslakken, de ‘helix pomatia’. Geschiedkundig onderzoek wees uit dat deze slakken al in een ver verleden, lang voor de tijd van de hertogen, als een delicatesse beschouwd werden. De ware adept noemt ze vandaag ook ‘les petits gris’ of ‘l'huître de Bourgogne’! Deze slakken zijn in de wijngaarden echter zeer destructief. Na een lange winterslaap, bij de eerste warmte van april en mei, doet de slak zich tegoed aan de prille wijnrankscheutjes. Daarom worden de slakken geweerd uit de wijngaarden. De jacht is gereglementeerd en gebeurt bij regenweer tussen begin augustus en eind september, maar verwordt stilaan tot folklore. Daar het aanbod van wilde wijngaardslakken niet voldoet aan de vraag, worden ze nu op omheinde terreinen gekweekt, zoals eerder al in de middeleeuwen bij de monniken. Ondertussen ontwikkelde zich een zeer gerenommeerde conservenindustrie voor wijngaardslakken, met afzet in restaurants en winkels voor regionale produkten in binnen- en buitenland, dus ook in Vlaanderen. Een tip wanneer je slakken gaat eten: Escargots de Bourgogne moeten afkomstig zijn uit Bourgondië, Escargots à la Bourguignonne moeten enkel bereid zijn op Bourgondische wijze en kunnen dus uit andere streken komen.
Meestal worden de heerlijke slakken gegeten met een doorsmakende lookboter, in een ‘sauce meurette’, gekruid met dragon en geserveerd in een klein koperen pannetje, of als ‘Croustade d'escargots à l'Epoisse’: in bladerdeeg met streekkaas.
Dat de wijngaardslak belangrijk is voor de streek, blijkt ook uit de alomtegenwoordigheid ervan, gefossiliseerd in rotsen en gesteenten, in snij- of beeldhouwwerken op Romaanse