Boergondië en Vlaanderen
De broedercommuniteit is een oecumenische communiteit. Er zijn broeders uit verschillende christelijke families, uit twintig verschillende landen, ook uit Vlaanderen.
Betreffende de uitstraling van Taizé wordt eerst deze vraag verwacht: wat betekent Taizé voor Vlaanderen? Tijdens een verblijf in Leuven in 1966 vroeg Roger Schutz aan de Zusters van Sint-Andreas te komen helpen in het gastenverblijf. Ze zijn er op ingegaan en hebben een communiteit gesticht in Ameugny, één kilometer voorbij Taizé. Eén van de zusters was Godelieve Deleye uit Oostende en is tot vandaag verantwoordelijk voor heel het onthaal. In 1990 schonk de universiteit van Leuven het eredoctoraat aan Roger Schutz voor zijn inspirerende rol bij de jongeren.
Bij ons, in de liturgie, worden wel eens liederen uit Taizé overgenomen. Het gemeenschappelijk gebed van de broeders blijkt jongeren aan te trekken, en dat is voor sommige mensen uit de Vlaamse pastoraal een stimulans om op hun beurt te zoeken naar aansprekende liturgie.
Naar aanleiding van ‘Antwerpen '93’ was er op vrijdag 1 oktober in de gerestaureerde kathedraal van Antwerpen een vredeswake met een getuigenis van Roger Schutz en met liederen uit Taizé. Op 11 november 1994 was er in Erpe-Mere bij Aalst een ontmoetingsdag voor jongeren die in Taizé geweest waren. De dag was tevens een voorbereiding op de Europese Jongerenontmoeting in Parijs.
Tijdens een verblijf in Taizé vinden Vlamingen van een zelfde streek wel eens de weg naar elkaar en maken plannen voor vedere ontmoetingen in een plaatselijke gebedsgroep of een bezinningsgroep. Zo zijn er groepjes in Aalst, Brugge, Kortrijk, Leuven... die elke week of elke maand een bijeenkomst hebben.
De broeders van Taizé vragen dat je niet veel over Taizé praat maar uit te kijken wat je thuis kan doen, in jouw parochie, in jouw gemeente, daar waar je leeft en werkt.