Technische Bijstand door koorconsulenten, ter plaatse en kosteloos.
Nog in 1966 begint een driejarige cursus voor koordirigenten (56 uren), cursus die in 1967 in Hasselt en vanaf 1968 in West-Vlaanderen van start gaat. Ook wordt in samenwerking met de Vlaamse Federatie van Jonge Koren een internationaal koorweek-end te Waregem gehouden.
Intussen komt op de zangfeesten vanaf 1965 de zgn. ‘kleinkunst’ aan bod met b.v. Kor Van der Goten (die vooraf een Limburgs provinciaal zangfeest aan mekaar praatte), Miel Cools, The Shepherds, Louis Neefs, De Vaganten, Jules De Corte, Toots Thielemans, Jef Burm.
En... vanaf 1967 tot 1977 staat er geen massale koorgroep meer in het Sportpaleis ter ondersteuning van de volkszang, wel staan er eens enkele koren met koorzang.
In 1967 wordt er weer een Nationaal Koortreffen georganieerd, ook een studieweek Koorzingen en -leiden. Een reeks koorateliers in St.-Niklaas, Brugge, Schoten, Genk, Gent, Mechelen, Hasselt, Aalst, Kortrijk en Torhout wordt geleid door K. Cooremans, A. Defoort, V. Nees, P. Schollaert, J. Wilmots en L. Van Nevel.
In 1969: de algemene secrearis Paul Van den Bossche vertrekt en wordt vervangen door Rob Eyskens, terwijl Paul Valgaeren Leo Van Nevel als koorconsulent opvolgt.
De vormingsactiviteiten worden intensief verder gezet: studieweken over de praktijk van het blokfluitenkoor; koormuziek uit de baroktijd; ateliers voor kinderkoren; ateliers voor leiders en monitoren van klaroen- en trompetterskorpsen; open zangstonden met een voorzingkoor, een instrumentaal ensemble, een zangleider én partiturenboek overspoelen heel Vlaanderen; het eerste Zeezangfeest wordt (tijdens de grote vakantie) door het ANZ-W.-Vlaanderen georganiseerd in Oostende.
Het maandblad Harop wordt na 29 jaargangen door het Vlaams Muziektijdschrift opgevolgd onder de stuwende kracht van redactiesecretaris Hugo Heughebaert.
In 1971 maakt Marie-Cecile Moerdijk een beneden-moerdijkse ronde van Vlaanderen met volkszangfestivals voor scholen, jeugd en volwassenen. Er is een concertreeks met de creatie van Rachel van Vic Nees.
Het A.N.Z. trekt zich de promotie van de Nederlandse Kleinkunst aan en organiseert Nekka.
Het A.N.Z. publiceert liedbladen en -bundels o.m. voor de open-zangstonden, die over heel Vlaanderen worden georganisered.
Intussen groeit de koorfederatie en breidt de zorg voor de inmiddels 200 aangesloten koren zich uit en drukt zich uit in vrijgestelden die in 1972 de nieuwe lokalen in de Vrijheidsstraat 30-32 in Antwerpen betrekken.
Er wordt intensief gewerkt: cursus voor volkszangleiders, studiedagen voor visueel gehandicapten, koorateliers, Open Zangstonden brengen ‘aarde’ aan de dijk.
Nekka '72 trekt 15.000 jeugdigen naar het Sportpaleis. Nekka-Eindhoven wordt in '72 een succes.
In '73 wordt het Vlaams Muziektijdschrift omgedoop in Gamma en uitgegeven in samenwerking met De Sikkel.
Nekka '73 zwermt uit naar Knokke, Eindhoven en Rotterdam.
Intussen zijn de provinciale zangfeesten wel stilgevallen. Het Zeezangfeest houdt nog stand.
De afdeling Limburg verdiept haar werking voor de koren met een uitgebreide stuurgroep, een eigen provinciaal documentatiecentrum, een tweemaandelijks tijdschrift en een blijvende begeleiding van de koren. Die dan ook met tientallen aansluiten (135 koren in 1980).
In 1977 het 40e Vlaams Nationaal Zangfeest. Met een hulde aan Valeer Portier die 25 jaar lang (in goede en kwade dagen) het A.N.Z. heeft geleid. Er staat - na tien jaar - weer een massale koorgroep (12 koren) op het podium. Ook Remi Van Duyn voert voor de 25e keer de regie.
De commissie Muziek in de School presenteert een A.N.Z.-Volksliedboek, 50 oude en nieuwe liederen voor scholen, koren, voor huiskring en jeugdbeweging.
In 1979 is opnieuw een massale koorgroep uit heel Vlaanderen op het Zangfeest te gast. De massazang wordt begeleid door het Kempisch Jeugdfanfareorkest nadat Theo Mertens het met zijn beroemd koperensemble liet afweten.
In datzelfde jaar publiceert het A.N.Z. naast een herdruk van het A.N.Z.-Volksliedboek 1 het A.N.Z.-Volksliedboek 2, ook met klavierbegeleiding. Ook het Nausikaä-Koorboek n.a.v. het festival van het Brussels Nausikaäkoor. Tevens komt het langverwachte Handboek voor koordirigenten van Juliaan Wilmots en Michaël Scheck van de pers.
Rekening houdend met de groeicoëfficiënt van de kooraansluitingen (in 1969: 108 - in 1979: 405) wordt de decentralisatie van de koorwerking noodzakelijk.
Naast bestaande structuren in Limburg en West-Vlaanderen worden in de overige provincies contacten gelegd om de uitbouw en meer directere contacten met de regio's te realiseren.
Het basiswerk wordt verder gezet in dienstverlenende activiteiten als de Technische Bijstand of koorbezoeken met advies, verder aanmaak van een catalogus van het documentatiecentrum, vormingscursussen en koornamiddagen voor koorleiders, medewerking en steun aan plaatselijke koortreffens o.a. Valmeer, Lommel, Tongerlo.
De behartiging van de Vlaamse muziek resulteert in de uitgave van nieuwe koorcomposities of volksbewerkingen, de organisatie van Concerten Vlaamse Muziek.
Via de Arbeitsgemeinschaft Europaïscher Chorverbände, een in 1955 te Straatsburg opgerichte organisatie tot samenwerking tussen 11 internationale korenorganisaties ontstaan interessante contacten. Vlaamse koren komen tot uitwisseling, contact en kennis van andere koortradities.
Onze eigen Vlaamse koormuziek krijgt n.a.v. het Agec-congres te Antwerpen ('79) meer promotiekansen. Lezingen over en concerten met Vlaamse muziek resulteren o.m. in de heruitgave van het 8-stemmige Ave Maria van Peter Benoit bij Egtved-Verlag in Denemarken.
Jonge koorzangers worden uitgenodigd tot deelname aan internationale jeugdkoorweken o.m. te Trossingen, Den Haag en Llangollen (Wales).
Het zingen in de school vormt een belangrijk actieterrein waarop het ANZ zich met de commissie Muziek in de School beweegt. Uitgaven ten behoeve van het muziekonderwijs, allerlei studiedagen vinden plaats om in de toekomst dit knelpunt van de muzische vorming te verhelpen.
Medewerking wordt verleend aan belangrijke televisie-programma's, zoals Lied van mijn Land.
Momenteel beschikt het A.N.Z. over een permanent secretariaat met een full-time koorconsulent, een utigebreide staf koorconsulenten en docenten, een documentatiecentrum voor koor- en volksliedmuziek dat ongeveer 25.000 titels bevat, vijf provinciale afdelingen - waarvan voornamelijk Limburg en West-Vlaanderen zeer actief zijn -; dit alles ten dienste van de Vlaamse liedbeweging en de meer dan vierhonderd aangesloten koren.
Verschillende commissies (Muziek in de school, Muzikale Adviescommissies, Jeugdcomité, Kleinkunstcommissies, Programmacommissie Zangfeest) zijn in de schoot van ons verbond zeer actief en programmeren mede diverse activiteiten en uitgaven.
Het A.N.Z.-tijdschrift verschijnt tweemaandelijks en bevat naast telkens twee koorliedbladen interessante bijdragen over de Vlaamse muziek en de koorzang.
Studiedagen, basiscursussen voor koordirigenten, koorateliers, en concerten worden ook dit jaar gepland en gerealiseerd.
En zo blijft dan het A.N.Z. ‘statig als een eik’, breed en sterk en diep geworteld als koorfederatie en als volkszangbeweging die aan vele stormen en paleisrevolutietjes, kuiperijen en koopmannetjesgekonkel het hoofd heeft geboden.
Gedreven door Rodenbachs motto (dat ook het 43e zangfeest sierde): Vlaanderen, Vlaanderen boven-al!
Leo Van Esser
Voorz. A.N.Z.-Limburg