67
Antoon Viaene
70
Het Westvlaams verbond van Kringen voor Heemkunde heeft op 8 november jl. in het provinciaal hof te Brugge en in het bijzijn van heel wat autoriteiten een warme hulde gebracht aan Antoon Viaene. Er werd de gevierde een ‘album’ overhandigd (400 blz.) waarin behoudens bio-bibliografische gegevens, bijdragen van meer dan dertig medewerkers gegroepeerd werden.
Na zijn priesterstudies en kandidatuur geschiedenis te Leuven was Antoon Viaene leraar aan het St.-Lodewijkskollege te Brugge (1926-1947). Sinds 1930 is hij hoofdredakteur van Biekorf - Westvlaams Archief ‘een leer- en leesblad voor alle verstandige Vlamingen, gesticht door Guido Gezelle in 1890’ - en dat, vooral na 1945, niet meer weg te denken is uit het onderzoek voor geschiedenis, oudheidkunde en volkskunde van Vlaanderen, inzonderheid West-Vlaanderen. Voor de geciteerde takken staat de werking van Biekorf gelijk met die van een seminarie, een (volks)universiteit in de beste betekenis van het woord. Een leidinggevend blad is het
Foto J. Pyck, Sint-Andries.
ook waarrond in de jongste jaren lokaal Westvlaamse (veelal gestencilde) tijdschriften voor heemkunde zijn ontstaan. Het Brugse genootschap voor geschiedenis, de gemoderniseerde 19e-eeuwse ‘Société d'Émulation’, heeft Antoon Viaene tot voorzitter. Als Gezellekenner van de eerste rang is hij de onvervangbare konservator van het Gezelle-museum te Brugge. Deze werkzaamheden worden in het Viaene-Album sober onderstreept, alle lof is totaal overbodig bij de indrukwekkende lijst van zijn werken en bijdragen.
Voor ons blad stelde hij verrassende en belangwekkende nummers samen: Het Gulden Vlies (65), de Westvlaamse literatuur tot 1815 (70) en het zo gunstig onthaalde Gezellenummer (85).
Sinds een halve eeuw heeft Antoon Viaene omgang met het verleden. Een vergeten dokument of een onbegrepen volkskundig of historisch-literair gegeven kan hij spijkervast in de tijd op de resp. gekleurde achtergrond vasthechten. En gelukkig wordt zijn kreativiteit niet steeds onderdrukt. Hij schreef een vlotte humoristisch getinte, maar nauwkeurige rekonstruktie van het bezoek te Brugge van Napoleon en Marie-Louise, een werk waarvan ook een Franse vertaling door Jean de Vincennes verscheen.
Het was ook zijn vertrouwdheid met de denkwereld van de Boergondische hertogen, die inspiratie was voor de unieke realisatie van de Gouden Boomstoet. Ad multos annos, Antoon Viaene.
Lucien Dendooven