nadere voorstelling wel overbodig zal zijn. De op deze plaat opgenomen uittreksels werden zorgvuldig gekozen en uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker (leiding: Joseph Keilberth), het Chor der Deutschen Oper Berlin (leiding: Herman Lüddecke) en m.m.v. de volgende solisten: Elisabeth Grümmer (sopraan), Rudolf Schock (tenor), W.W. Dicks (bariton), Lisa Otto (sopraan) en Karl Kohn (bas).
Jacques Offenbach: Hoffmanns Erzählungen, His Master's Voice C 063-01967, 30 cm., stereo/mono.
Naar idee en atmosfeer kan men dit werk wellicht bestempelen als dé romantische opera bij uitstek, maar dit neemt niet weg, dat het een vaste waarde blijft op het operarepertoire. Een plaat met de voornaamste delen eruit zal dus wel heelwat liefhebbers vinden, te meer daar de bezeting prima is: Nicolai Gedda, Gianna d'Angelo, Victoria de los Angeles, Elisabeth Schwarzkopf, George London, Ernest Blanc en Jean-Christophe Benoit in de solistenrollen en de Choeurs René Duclos en het Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire Paris o.l.v. de betreurde André Cluytens.
EMI wijdde ook een volledige plaat ‘In memoriam André Cluytens’. Zoals bekend, was Cluytens een wereldberoemd dirigent, die nauwelijks 21 jaar was toen hij reeds het orkest van de K.V.O. Antwerpen leidde. Hij werkte voornamelijk in Frankrijk en verwierf grote faam als specialist van de Franse hedendaagse werken. Hij overleed schielijk in 1967, op het hoogtepunt van zijn roem. De plaat, die EMI thans uitbrengt, is de enige opname voor fonoplaat, die Cluytens verwezenlijkte met het Nationaal Orkest van België, waarvan hij in 1960 directeur werd:
César Franck: 4 Poèmes Symphoniques, His Master's Voice, C 047 10726, 30 cm., stereo/mono.
De 4 symfonische gedichten zijn: ‘Le Chasseur maudit’, ‘Les Eolides’, ‘Les Djinns’ en ‘Redemption’.
Een uitstekende gelegenheid om Franck ‘op zijn best’ in de discotheek te krijgen. Beslist een goede aanwinst!
EMI geniet ook een benijdenswaardige faam als uitgeefster van Beethovenmuziek en kan daarbij uitpakken met een fantastisch dirigent als Otto Klemperer en met, als het pianowerken betreft, een solist als Daniel Barenboim. Wat die twee presteren, kan eenvoudig grandioos genoemd worden en de Beethovenliefhebbers mogen bijgevolg de volgende platen niet missen:
Beethoven: 1. Sinfonie C-dur/8. Sinfonie F-dur, Columbia SMC 91622, 30 cm., stereo/mono. Het Philharmonia Orchester London o.l.v. Otto Klemperer.
Beethoven: 5. Klavierkonzert, His Master's Voice, C 063-01982, 30 cm., stereo/mono. Solist: Daniel Barenboim. The New Philharmonia Orchestra London, o.l.v. Otto Klemperer.
Beethoven Sonatas (nr. 16 in G, op. 31, nr. 1/nr. 18 in E-flat, op. 31, nr. 3/nr. 22 in F, op. 54). His Master's Voice HQS 1201, 30 cm., stereo/mono. Solist: Daniel Barenboim.
En deze zomer bracht ook nog een paar opnamen van onze eigen mensen. Twee zeer verschillende genres, maar beide de moeite waard:
Jo van Eetvelde aan het historisch orgel van Watervliet, Alpha SP 6008, 30 cm., stereo/mono, een uitgave van de v.z.w. Sint-Martens-Latem Kunstenaarsdorp.
Jo van Eetvelde is een van de meest vooraanstaande organisten van de Vlaamse jongere generatie. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, o.l.v. prof. Gabriël Verschraegen, werd nadien laureaat van het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem en zette meteen een internationale carrière in, die hem reeds in tal van landen bracht om er orgelrecitals te geven.
Bij ons weten is dit nu zijn eerste plaat: een prachtige L.P., volgespeeld op het merkwaardige, historische orgel van Watervliet, een Oostvlaams polderdorp, 30 km. ten noorden van Gent, op de Hollandse grens. Van Eetvelde brengt composities van Sweelinck, Van den Kerckhoven, Van Helmont, Stanley, Loeillet, Raick, Marchand, Cabanilles, Cornet, Zipoli en Bach. De uitvoering van deze werken biedt a.h.w. een staalkaart van van Eetveldes kunnen en dit laatste in acht genomen, kunnen wij zeggen, dat het hoogtijd wordt, dat de organist ook in eigen land grotere bekendheid zou verwerven. Wij weten dat de strijd om de topposities vaak hard en verbeten is, maar van Eetvelde is méér dan een belofte: als men hem de kans geeft, groeit uit hem één van onze beste orgelvirtuozen.
De plaat kunnen wij dus alvast aanbevelen; ook technisch is zij goed verzorgd.
Mary Porcelijn zingt Boris Pasternak, Decca 193.484-X, 30 cm., stereo/mono.
Wij hebben Mary Porcelijn nog gehoord, enkele jaren terug, toen zij bij het begin van haar carrière stond en poëtische liedjes ten gehore bracht. Intussen heeft zij heelwat weg afgelegd en een benijdenswaardige positie ingenomen in de rij van onze chansoniers. Op deze plaat zingt zij 5 gedichten van Boris Pasternak (uit ‘Dokter Zjivago’) op muziek van Al van Dam en in Nederlandse vertaling van Nico Scheepmaker. Wij geloven niet dat deze liederen meezingers zullen worden, maar dat neemt niet weg dat zij zeer mooi zijn en onze liederenschat komen verrijken.
De B-kant van de plaat bevat dan nog 6 zingertjes, meestal op tekst van Mary Boduin, die wel weet hoe het hoort.
Freddy Sunder fungeerde als orkestleider en verzorgde de arrangementen en ook bij hem was alles in veilige handen.
Decca verdient een felicitatie omdat zij het aandurfde deze plaat uit te geven: de liederen en de zangeres verdienden deze kans, ook al wordt het wellicht geen commercieel succes.