Plastische varia
De opening van de tentoonstelling ‘Akkumulationen Renault’ van Arman in de Kunsthalle te Düsseldorf, heeft aanleiding gegeven tot incidenten. Jongeren verweten Arman ‘een kunstenaar van het kapitalisme’ te zijn en beschadigden de tentoongestelde kunstvoorwerpen, die bestaan uit auto-onderdelen, die Arman speciaal arrangeert. De politie stuurde overvalwagens, maar alles koelde zonder blazen. Arman bekloeg zich echter over de passieve houding van de Museumdirectie.
In Parijs niets dan officiële lof voor Chagall. Die schilder geniet de gunst van het Franse publiek en zijn retrospectieve trekt dus vele belangstellenden. Maar deze tentoonstelling biedt tevens de gelegenheid om de nieuwe vleugel van het Grand Palais te verkennen. Hier is een grote verbetering merkbaar. De drie verdiepingen zijn met roltrappen onderling verbonden. Een projektiezaal, een gehoorzaal en een restaurant vullen de tentoonstellingszalen aan, luidsprekers en T.V.-apparaten bieden de bezoekers informatie en leiden doorheen de tentoonstelling.
Voor de eerste maal wordt een internationale tentoonstelling van ‘galeries-pilotes’ op touw gezet. De galeries-pilotes zijn 16 kunstgaleries uit Duitsland, Frankrijk, Holland, Italië, Yoego-Slavië. Kanada, Polen, Zweden, Zwitserland en U.S.A., die de avant-gardes van de hedendaagse kunst vertegenwoordigen. Half juni begint deze internationale manifestatie in het Kunstmuseum te Lausanne, waarna het Musée de l'art Moderne in Parijs volgt.
Het Frans Halsmuseum van Haarlem bezit een moderne afdeling, die gehuisvest is in De Hallen aan de Grote Markt en waar geregeld tentoonstellingen van hedendaagse kunst worden ingericht. Twee Vlamingen staan in Haarlem in de gunst: Raveel, van wie vorig jaar een retrospectieve werd ingericht en Elias, die dit jaar zijn retrospectieve krijgt. In maart-april werd echter een keuze uit het eigen bezit getoond en de indeling, die hierbij gevolgd werd, is wel interessant. De onderdelen waren: impressionisten, symbolisme en luminisme, kubisme en expressionisme, Cobra, kunst na 1945, zondagsschilders, beeldhouwwerken en objecten.
Het Van Abbe-Museum in Eindhoven heeft vóór enkele maanden eveneens een keuze uit de verzameling getoond en dat gaf een heel ander beeld dan in 1959, toen de prachtige katalogus over ‘De verzameling’ verscheen. Deze verzameling was geaxeerd op de expressionisten, Picasso, Braque, Léger, Chagall, de abstracten, Manessier, Bazaine, Corneille, Appel, enz.
Om de guest-directors te doorbreken besloot de staf van het van Abbe-Museum zelf geen keuze te doen, maar dit over te laten aan een kunstcriticus, Ton Frenken. Deze heeft een tentoonstelling in de echte zin voorgesteld, waarin de hedendaagse tendenzen naar voren treden en de oude verzameling niet meer te herkennen was. Wie de twee manifestaties met elkaar vergelijkt, begrijpt welke enorme weg werd afgelegd. De kunst van de zestiger jaren heeft een eigen gelaat. Dat blijkt duidelijk als men weet dat de keuze uit de verzameling (januari-februari 1970) gedragen werd door Amerikaanse kunstenaars. Er was werk van Kienholz, Christo, Diebenhorn, Claes Oldenburg, Hassel Smith, Clyfford Still, enz.
Het C.V.K.V. heeft zich ingespannen om de kunstenaars-ambtenaren te laten genieten van een volwaardige wedde, vermits de weddeverhogingen in opspraak kwamen. Voor hen, die het interesseert, kunnen we melden dat Ierland zopas een belangrijk besluit heeft getroffen: kunstenaars betalen er voortaan geen inkomstenbelastingen meer. Dit geldt zowel voor schilders als voor schrijvers en componisten, zowel voor leren als voor buitenlanders, die er zich komen vestigen. Mogelijk hoopt Ierland met zulke maatregel een pleïade grote kunstenaars aan te trekken, die er het intellectuele en het kunstklimaat zullen opvoeren tot een internationaal kunstcentrum.
De stad Aken heeft een nieuwe kunstgalerie geopend in het oude Kurhaus. In de luxueuze zalen van het vroegere Kurhaus was hedendaagse kunst te zien, voornamelijk afkomstig uit de verzameling Ludwig, de grootste verzameling van kunst uit de zestiger jaren. De tentoonstellingsruimte heet Neue Galerie en de bedoeling is ‘Bildformen der Gegenwart’ te brengen. Voor de eerste tentoonstelling werd een handige katalogus uitgegeven, die elders in dit nummer ter sprake komt. In het kader van de tentoonstelling werden filmen gedraaid, een concert ingericht, evenals verschillende conferenties.
In de galerie Gmurzynska te Keulen zagen we in maart een tentoonstelling van grafiek en gouachen van Russische kunstenaars, die zich als ‘Russische Avant-garde in Moskou’ voorstellen. (In België, waar we gezegend zijn met Brussel, kruispunt van Europa, blijven we natuurlijk van veel informatie verstoken). In het Rijnland kregen we in maart o.a. aktuele kunst uit Zweden (Düsseldorf), Amerika (Dortmund), Rusland (Keulen), en Duitsland zelf (zie bespreking over ‘Jetzt’ in het vorig nummer).