ingespannen als voor Israël. Hij heeft ook nog de mozaïek ontworpen van het parlementsgebouw. Het is te begrijpen. Chagall is van joods-Russische afkomst.
Hij had bijna ook nog een gebrandschilderd raam in het Vaticaan gehad. Maar dat schijnt niet door te gaan door een verandering in de bouwplannen. Voor de kunstenaar Chagall bestaan er geen grenzen en geen verschillen in godsdiensten.
Zijn Message biblique werd in 1967 in het Louvre tentoongesteld. Dat was een eer die niet veel schilders bij hun leven te beurt is gevallen. Zij omvat de zevenendertig gouaches en de tekening, die rechtstreeks door het landschap en het leven in Palestina werden geïnspireerd; drie albums met illustraties van zijn hand, waaronder die van zijn Bijbel, een keramisch stuk, drie beeldhouwwerken en zeventien grote schilderstukken. Die nemen in kunstzinnig opzicht de belangrijkste plaats in onder het bijbels werk van Chagall.
Bij zijn opdrachten voor de kerkelijke gebouwen heeft hij zich, voor wat betreft de voorstellingen, gehouden aan de geloofsleer van de betreffende godsdienst. Op de twaalf ramen van de Hadassah synagoog komt geen afbeelding van een mens voor, zoals de joodse wet dat ook verbiedt. Maar dat is niet het geval bij de etsen voor zijn Bijbel en zijn Message biblique. Die etsen, dat was nog een opdracht: het illustreren van de bijbel. Dat had hem verplicht zijn eigen fantasie in toom te houden. Maar bij zijn Message biblique heeft hij zijn verbeelding de vrije loop laten gaan. Die heeft hij voor zich zelf gemaakt. Ze is ontstaan in de volle vrije beleving van zijn kunstenaarsschap. Ze werd ook geïnspireerd door het Nieuw Testament. Men komt er de gekruisigde Christus tegen. Ze is buiten iedere kerkleer om ontstaan. ‘Maar, zo verklaarde hij in een interview, het zijn toch ook geen gewone profane doeken’.
Het probleem van wat zijn schilderijen dan wel zijn, heeft zich voorgedaan toen hij ze wilde gaan tentoonstellen. Oorspronkelijk was het de bedoeling een afgedankte kapel in St.-Paul-de-Vence, waar Chagall woont, daarvoor in te richten. Daaraan had hij de afmetingen van de doeken aangepast. Maar uiteindelijk heeft hij dat geweigerd. Hij wilde een gebouw dat open staat voor alle gezindten.
Om het eigen karakter ervan te bewaren, wordt nu te Cimiez op een helling, even ten noorden van Nice, een speciaal museum gebouwd, waarbij iedere overeenkomst met kerkelijke gebouwen vermeden wordt. In 1970 moet het klaar komen. De plannen zijn van André Hermant, een Parijse architect, maar het werd ontworpen naar de ideeën van Chagall, die verklaarde dat het niet zozeer bedoeld is als plaats voor godsdienstige bezinning, maar veeleer als oord van verlustiging, bespiegeling en overdenking. De aanleg van het twee hectaren grote park eromheen werd geïnspireerd door het Palestijnse landschap met olijfbomen, cypressen en andere zeldzame bomen en met waterpartijen. Het wordt tevens een cultureel centrum.
Een gewoon museum is het dan ook niet. Daarvan onderscheidt het zich ook door de naam. Het heet ‘mémorial Chagall’. De Message biblique, die Chagall als een geheel voor de komende generatie heeft willen bewaren, wordt ondergebracht in drie zalen: een voor de gouaches, een voor de twaalf schilderijen die geïnspireerd werden door de boeken van het Oude Testament en de derde voor de vijf doeken in een rode harmonie, die het Hooglied tot onderwerp hebben.
Zo ontstaat het eerste museum van bijbelse kunst, die niet tot de sacrale kunt gerekend kan worden en door de kunstschilder zelf ook niet tot de profane.
In zijn Message biblique heeft Chagall aan de bijbel zijn eigen - kunstzinnige - uitleg gegeven. Het hoofdbestanddeel wordt gevormd door die zeventien schilderijen. Zij hebben niets stichtends dat het hoofd doet buigen en de handen doet vouwen in gebed. Zij doen dromen. Een dichter als Chagall, die over de dagelijkse gebeurtenissen van het leven droomde, kon ook niet anders dan over de scènes uit de bijbel dromen.
In zijn schilderijen roept hij zijn eigen heerlijk dichterlijke wereld op voor de ogen van de toeschouwer.
Op vrije wijze heeft hij twaalf doeken gewijd aan het scheppingsverhaal uit de Genesis en aan de uittocht uit Egypte met de afkondiging van de Tien Geboden uit de Exodus. Uit die twee eerste boeken van de bijbel heeft Chagall bekende thema's genomen zoals de schepping van de mens, waar het mee begint; Adam en Eva; de ark van Noë; Abraham en de drie engelen; het offer van Abraham; de droom van Jacob; het gevecht van Jacob met de engel. Het eindigt met Mozes en de Tien Geboden.
Voor die schilderijen heeft hij als grondkleur voornamelijk blauw aangehouden. In de ogen van Chagall is het blauw, dat als kleur van de hemel, het oneindige, het onmetelijke suggereert. De vijf schilderijen, die geinspireerd werden door het Hooglied van koning Salomon, hebben een rode harmonie. Op de meest eenvoudige wijze wil Chagall dat het lyrische van deze liederen het gemoed rechtstreeks aanspreken. De dichterlijke Chagall kon aan het lyrische karakter van de lofzang van Salomon op God niet voorbijgaan.
De schilderijen van zijn Message biblique zijn voortgekomen uit zijn etsen voor de bijbel. Terwijl hij daar nog mee bezig was, is hij begonnen aan die schilderijen. Twee daarvan zijn trouwens van vroeger bekend. De schepping van de mens en Mozes met de Tien Geboden. Chagall heeft de onderwerpen van zijn etsen omgewerkt tot schilderijen. Daarin had hij de bijbelse personages reeds ontdaan van het religieus-mystieke en er gewone menselijke figuren van gemaakt, zoals reeds verteld. In zijn schilderijen vindt men de dichter Chagall terug. De bijbelse thema's heeft hij weergegeven, zoals hij zijn profane onderwerpen schilderde. Hij heeft de aartsvaders en profeten vermengd met zijn bekende figuurtjes: musicerende vissen, verliefde paartjes, een ezel die door de lucht zweeft, de gekruisigde Christus, diertjes, mensen met de kop van een schaap die in de Heilige Schrift zitten te lezen en andere. Daarin heeft hij een onbegrensde verbeelding.
Die dichterlijke wereld, waarmee hij zijn eigenlijke onderwerpen omgeeft, heeft hij in zijn Message biblique uitgebreid met figuurtjes