Marie-Jose Delaey
Marie-Jose Delaey werd geboren te Roeselare in 1910. Van in haar jeugdjaren voelde ze zich onweerstaanbaar aangetrokken tot de kunst en haar aanverwante wetenschappen. Het ‘beroep’ dat ze zich voorstelde later te zullen uitoefenen trachtte ze in overeenstemming te brengen met haar aangeboren zin voor plastisch uitdrukken van beleefde ervaringen. In 1940 behaalde ze te Brussel het diploma van tekenlerares aan het Middelbaar en Lager Normaal Onderwijs. Ze werd lerares in Tekenen en Kunstgeschiedenis aan het Instituut Onze Lieve Vrouw Middelares te Roeselare.
In feite is Marie-Jose Delaey als kunstschilderes een self-made vrouw. Zelfstudie op soliede intellectuele basis maar dan toch geruggesteund door een intuitief aanvoelingsvermogen dat alle cerebraliteit de voet dwars kan zetten.
Haar oeuvre dat hoofdzakelijk bestaat uit bloemstukken, landschappen, portretten en kompositie's legt getuigenis af van jarenlange studie, ondervinding en laten we zeggen van een gedegen kunstenaarstalent.
Tot op heden eksposeerde Marie-Jose Delaey in groepsverband met de Westvlaamse en Roeselaarse Kunstkringen ofwel persoonlijk, zo binnen als buiten de provincie.
Haar verzorgde tentoonstelling te Roeselare in 1953 verwekte een kolossale belangstelling. De pers sprak zich unaniem waarderend uit voor het geëksposeerde werk.
Haar bloemstukken, eenvoudig van kompositie en zonder overdadigheid leggen getuigenis af van een forse techniek. Haar landschappen lijken doorleefd en zijn gepenseeld in uiterst geschakeerde kleurenkombinaties. Onder haar werken die bij het groot publiek een opmerkelijk succes oogstten citeren we enkele zomer- en oogstlandschappen en in 't bijzonder ‘Stemmige avondval in het Kempische Bos’ en ‘Landschap in Vlaanderen’.