steenkiste. Het moge ditmaal baten. Op het einde zegt hij nog: Ik durf echter met alle beslistheid vooruitzetten dat ik de romantische levensaanvoeling nog bij niemand, ook niet in den bloeitijd van het zoogenoemd kunsttijdperk, zoo echt, zoo naïef schoon, zoo onvermengd, zoo kloek en vast, leven heb zien worden als in schilder Vansteenkiste. Een late romantieker, maar van 't zuiverste water. Daar zijn romantiek de romantiek van 't leven zelf is, mag hij eene eeuw na datum komen. Dat romantisme kent geen datum; het is van nu en morgen, van gister en altijd. De kunstenaar is jong, de werken zijn zuiver gevoeld en zuiver uitgevoerd. Sommige zijn parels, sommige bloeddruppels, allen zijn drijvende droomen. Tot nu toe zijn 't vizioenen van zachte stilte; 't gebied der wilde romantiek bestaat echter ook, dat heeft hij nog niet betreden...
In die tijd is het ook dat Is. Van Beugem bij Vonksteen te Langemark een werkje liet verschijnen betiteld In 't Droomland. Eugeen Vansteenkiste en zijn schilderwerken, waarin een overzicht gegeven wordt van wat Vansteenkiste de eerste cyclus heet in zijn ontwikkeling.
De tweede cyclus zette in met Vansteenkiste's huwelijk, waarvan hij dit jaar de vijfentwintigste verjaardag vierde. Vermits steeds leven en werk innig aan elkaar verbonden zijn bij deze schilder moest ook deze levensgebeurtenis een omkeer in zijn werk veroorzaken. Niet dat hij de romantiek opgeeft, of volledig overgaat naar de wilde romantiek waarvan Verschaeve sprak, hoewel er toch wild romantische elementen te bespeuren zijn in zijn tweede periode. Om de tegenstelling duidelijk te maken brengt Vansteenkiste u aan de ingangsdeur zijner woning waar twee schilderijen tegenover elkaar hangen, die beide een vrouwengestalte als centraal gegeven hebben. Het werkje van de eerste cyclus is in een heldere tonaliteit gehouden; de figuur is etherisch en irreëel; alles is wazig, mystisch, ingetogen en stil. Het doek van de tweede cyclus is veel meer bewogen, de rechte lijn heeft plaats gemaakt voor de volle ronde vorm, de hoofdtonaliteit is veel donkerder maar dat laat juist toe een merkwaardige fonkeling te bekomen van het rood bv. Om dat laatste wonder effect te verklaren verwijst Vansteenkiste naar wat Fromentin zegt over Ruysdaels doeken: ils paraissent obscurs de loin et se pénètrent de lumière à mesure qu'on s'en approche.
De romantiek van Vansteenkiste's tweede periode is veel meer geworteld in de bestaande werkelijkheid: het gezinsleven, de menselijke strevingen, de omringende natuur, de dagelijkse dingen... Het is een geincarneerde romantiek; want het blijft toch romantiek, hoewel het geen zuivere droom meer is. In 1935 liet Vansteenkiste aldus een reeks van twaalf tekeningen bij Vonksteen verschijnen, die zeer kenschetsend is voor deze ineenstrengeling van droom en werkelijkheid. Hij voegde bij elk der tekeningen, die de twaalf maanden uitbeelden, een lyrische beschouwing, waarin hij de uitgebeelde motieven commenteert; die beschouwingen zijn o.m. belangwekkend om de typische citaten, die hij eraan toevoegt. Novalis heeft naast de Heilige Schrift, natuurlijk steeds de voorkeur:
- Nur ein Künstler kann den Sinn des Lebens erraten.
- Wer das Leben anders als eine sich selbst vernichtende Illusion ansieht, ist noch selbst im Leben befangen.
- Die Poësie ist das echt absolut Reëlle. Dies ist der Kern meiner Philosophie: Je poëtischer, je wahrer.
- Bei den Alten war die Religion schon gewissermaszen das, was sie bei uns werden soll: praktische Poësie.
- Der Tod ist eine Selbstbesiegung die, wie alle Selbstüberwindung, eine neue leichtere Existenz verschafft.
- Die Fabellehre enthält die Geschichte der urbildlichen Welt. Sie begreift Vorzeit, Gegenwart und Zukunft.
De jaren hebben Vansteenkiste's kunstopvattingen niet gewijzigd. Hij blijft, zichzelf getrouw, zijn vizioenen uitbeelden. Verleden jaar beeindigde hij een groot werk Torendrieluik; vele jaren geleden had hij er een eerste doek aangewijd (zie afbeelding), maar het voldeed hem niet; het moet de schoonheid uitbeelden van het patriarchale natuurverbonden en religieus leven, in tegenstelling tot het materialistische leven van de moderne mens. Toen dat werk, dat hij reeds veertig jaar in zich droeg, gedaan was, meende hij dat zijn taak af was; hij ‘zag’ niets meer. Maar op een zekere morgen kwamen de beelden weer aanstormen voor ganse reeksen nieuwe werken... Gods wil geschiede, zegt hij.
Vansteenkiste's werken worden weleens ziekelijk romantisme geheten. Men vindt er sterk de invloed van de Engelse Preraphaëlieten en van de Duitse romantiekers. Hij houdt geen verband met de tijd waarin hij leeft, maar verafschuwt hem; hij staat buiten en tegen de hedendaagse kunststromingen; hij kent maar een surrealiteit: het bovennatuurlijke; hij beschouwt de abstracte kunst als een dwaasheid die indruist tegen het meest elementaire boerenverstand; hij wil ook geen lelijke dingen uitbeelden, want het is volgens hem maar door schoonheid te scheppen dat een schilder God kan dienen. Voor hem is vorm en kleur maar van belang in functie van de inhoud; de inhoud, daar komt het op aan...
Zovele stellingnamen, zovele stenen des aanstoots voor zijn tijdgenoten. Maar Vansteenkiste houdt zich buiten alles; hij exposeert nooit; hij werkt lang en moeizaam voor elk doek en heeft nooit voorraad voor expositie; hij is tevreden met de kleine kring, die hem welwillend is, en houdt vast aan een eenvoudig kunstcredo: Word wat ge zijt.
Dit credo verklaart hij als volgt: Ik wil me volstrekt niet aan de tijd aanpassen en me aldus laten opnemen in fragmentaire experimenten en ephemere modestromingen. Men moet klaar beseffen wat men te volbrengen heeft in het tijdsgewricht waarin de Schepper ons heeft doen geboren worden. Wie staat er achter de manifestaties en vormen van onze tijd, dat hij ons zou kunnen verleiden en verblinden, te doen wat hij wil, en niet wat God wil? Zeker is het dat heden, met alle begaafdheid en goede mening en trots alle illusorische beweringen - en velerlei pogingen - er geen Stijl kan uitgroeien. De verbinding van de mens met het Organische in de schepping is verbroken; de Intuïtie, die de vroegere kulturen toegang gaf tot de kosmische oervormen, ontbreekt; cerebraliteit en wilskramp kunnen slechts abstrakties verwekken...
Deze man heeft ongetwijfeld veel nagedacht en zijn stellingname is er het resultaat van. Ook wie hem niet over de ganse lijn gelijk zal geven zal toch eerbied moeten hebben voor zijn eerlijkheid en zijn rechtzinnigheid; dat alleen is reeds een grote les.
A.S.