Kunstactualiteiten
Het gouden kenteken 1957
Bij het begin van dit jaar werd een vereniging opgericht, met sekretariaat te Brussel (Louizalaan, 343, Tel. 48.01.92) die ieder jaar een nieuwe selectie industriële producten met het Gouden kenteken zal bedenken. De criteria die hiervoor worden aangelegd zijn de volgende: het product moet eerst en vooral schoon en harmonieus zijn naar de vorm; het moet bijzonder goed zijn wat de uitvoering en de afwerking betreft; het moet voor zijn gebruik aangepast zijn en doelmatig, en tenslotte moet het verkrijgbaar zijn tegen een sociale, toegankelijke prijs.
Voor 1957 werden 12 producten bekroond (6 uit België en 6 uit Nederland); ze werden uitgekozen uit een serie van bijna 400 producten die alle op het grondgebied van Benelux werden vervaardigd. Wegens hun bijzondere hoedanigheden werden dit jaar nog 47 producten weerhouden. De jury, die deze selectie heeft voorgevoerd bestond uit bekende designers uit België, De Verenigde Staten, Nederland, Italië en Luxemburg.
Het doel van deze onderneming bestaat hierin: men wil de esthetische vormgeving in de industrie stimuleren en mede de kwaliteit van de producten verbeteren; men wil de beste realisaties, zowel op technisch als op esthetisch gebied, meer en beter bekend maken; men wil aan het kopende publiek een waarborg bieden van schoonheid en degelijkheid.
Reeds in juni werden de bekroonde en weerhouden producten te Brussel tentoongesteld en tijdens de maanden augustus en september (tot 10 september) werden dezelfde producten geëxposeerd in de grote benedenzaal van het Provinciaal Hof te Brugge.
De 12 producten beantwoordden dus aan het gestelde doel: ze zijn mooi van vorm, goed gefabriceerd, functioneel en de verkoopprijs is redelijk. Deze twaalf producten zijn:
- het réservoir van een melkmachine, ontworpen en uitgevoerd door de F.N. fabriek van Herstal (5.950 F).
- een plooibare ligstoel van de Souplexfabrieken uit Deinze (350 F).
- een fruitschaal in roestvrij staal, van de firma Sartel, Luik (in drie maten, van 610 tot 840 F).
- vlasweefsel voor ameublementsstof, met witte en zwarte strepen voorgesteld door de firma Marchant & Stichelmans, St. Gillis-Dendermonde (220 F per m).
- zeven kristallen voorwerpen, ontworpen door Peter Müller-Munk en uitgevoerd door de Cristalleries du Val St. Lambert: asbakjes van 38,50 F tot 363 F en groetenkommen.
- likeurservies in grès, ontworpen en uitgevoerd door de keramieker Antoine de Vinck van Craainem (380 F).
- theeservies, ontworpen door Em. Bellefroid en uitgevoerd door de Porselein- en Tegelfabriek Mosa, Maastricht.
- commode-bar en teak ‘Pas Toe’ van de U.M.S. Meubelfabriek Utrecht (6.850 F).
- likeurservies, creatie van Floris Meydam en uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse glasfabriek ‘Leerdam’ (370 F).
- tekentafel, creatie van Friso Kramer en uitvoering van N.V. De Cirkel, Zwanenburg (Nederland) (5.040 F).
- stoel-zetel, ontworpen door Friso Kramer en uitgevoerd door de N.V. De Cirkel, Zwanenburg (Nederl.) (510 F).
- tafelcouvert in Gero-Zilmeta, ontworpen door Georg Nilsson en uitgevoerd door de Gerofabriek, te Zeist (Nederland) (870 F per dozijn).