Hoe pijnlijk weinig weten wij in het Noorden van de eigenlijke gedachtenwereld van onze zuidelijke buren! Ik bedoel dan vooral wat men de ‘passieve’ gedachten zou kunnen noemen. Natuurlijk hebben wij in Nederland onze leeren handboeken van litteratuurhistorie, bijv. dat kleine stampvolle boekje van Prof. de Vooys. En natuurlijk hebben wij in en buiten de scholen aardig wat Vlaams gelezen (althans vóór 1940!). Maar wat er bij u bijv. uit enkele vreemde litteraturen in origineel of vertaling gelezen wordt, hoe weinig weten of voelen wij dit. Ik heb verscheidene beroemde romans van Unamuno vertaald, maar hebben deze of Duitse en Franse vertalingen het Vlaamse publiek dat de toon aangeeft bereikt?
Miguel de Unamuno was een Bask uit Bilbao, wiens leven zich echter grotendeels heeft afgespeeld in de over-oude universiteitsstad Salamanca. Hij stierf 31 Dec. 1936, op 72-jarige leeftijd, vrijwel als gevangene van de franquisten, met wie hij aanvankelijk was meegegaan, maar tegen wie hij rebelleerde toen hij hun haat tegen de intelligentie onderkende. Hij was een hyper-individualist, een aeternist - zoals R. Curtius hem indeelde - die zelfbehoud en eeuwig voortbestaan-als-individu zocht. Hij wil geen overgave, geen opgaan noch in de gemeenschap, noch in de liefde, noch in God. Hem was de Spaanse mystiek van de 16de eeuw verwant, die, met uitzondering van de Renaissancist Fray Luis de Léon, het bezit van God niet het verzinken in God zocht. Dit valt wonder-goed samen met het a-sociale dat in Spanje, land van paupers en parasieten, eeuwen geheerst heeft. Ook Ortega y Gasset noemt zijn volk een samenraapsel van mensen, geen natie maar een serie van waterdichte compartimenten. Unamuno's ongebreidelde eerzucht, zijn vechten om onsterfelijke roem, hangt met dit aeternisme samen.
Hij was daarbij zeer aggressief, al was dit iets verminderd sinds de Koning weg was. Temperament en hartstocht stelt hij boven alles. Ideeën en verstand zijn hem niets, de mens is hem alles, de mens diep in de lezer ‘dat schaaldier wiens schelp kapot geslagen moet worden’... ‘Het belangrijke is te denken, hoe dan ook, met deze of met gene ideeën, het doet er niet toe: denken! denken! denken! en denken met het lichaam en zijn zintuigen en zijn ingewanden, met zijn bloed en zijn merg... en niet alleen met de hersens en het verstand: levend denken en niet logisch’. En hij vindt dan ook dat het verstand er is voor het leven, dat het met het leven en om het leven ontstaan is en niet omgekeerd, dat het een wapen is, een door het gebruik gehard wapen desnoods. En onze ideeën zijn voor hem dan ook niet de oorsprong van onze gedragingen, maar slechts de verklaring die wij daarvan aan onszelf en aan anderen geven, omdat wij vervolgd worden door de begeerte om de werkelijkheid te verklaren. - Zoals men weet zijn deze feiten ook door de dieptepsychologie gevonden - en in veel duidelijker verband - maar voor Unamuno zijn ze geen wetenschap en dienen ze bijv. niet om de menselijke objectiviteit te analyseren maar om alle objectiviteit opzettelijk te boycotten.