Hij heeft te Brugge, helaas! maar drie maanden mogen vertoeven.
Nu ligt ginder dat krachtige lichaam, ontzield, in den killen grond en heeft de geest het verlaten, - die geest, zoo sterk en hoog begaafd, die geest die zoo schrander, door de eeuwen heen, ons Vlaamsche leven in zijne verschillende uitingen heeft doorpeild.
Ik zal trachten - ofschoon gij het allen weet, zeer geachte medeleden, - dat in eenige breede lijnen aan te toonen.
Edward Gailliard werd geboren te Brugge den 4 Juli 1841.
Hij studeerde in het Sint-Lodewijkscollege zijner geboortestad en daarna in het Kleine Seminarie te Roeselare. Hij telde onder zijne leeraars, Guido Gezelle; onder zijne medestudenten, Hugo Verriest. Dat zegt ons genoeg in welk Vlaamsch midden hij opgeleid werd.
En het is later in zijn werk wel gebleken, welk een groot en geleerd Vlaming hij zelf was.
Over zijn vroeger leven zal degene onder onze medeleden, die het op zich zal nemen het levensbericht van Edward Gailliard voor ons Jaarboek te schrijven, u wel nader inlichten. Ik zal hem alleen aan 't werk toonen in de Academie.
Nog dit wil ik u uit zijn jongen tijd aanhalen: hij zou zijne studiën gaan voortzetten naar de Hoogeschool te Leuven, maar de lotgevallen des levens beslisten er anders over. Zijn vader had te Brugge eene drukkerij opgericht en de jonge Gailliard zou zich in dit vak eene betrekking scheppen.
Toch studeerde hij nog altijd bij zich zelven voort en hij had eene voorliefde voor oude boeken en schriften, iets waaraan zijn drukkersbedrijf niet vreemd was.
Hij maakte kennis met andere Bruggelingen, die droomden van hunne vaderstad te doen herleven in het opzicht van kunst en letteren. Zoo kwam Brugge-Neurenberg tot stand, een genootschap waarin wij Julius Sabbe, Baron de Maere, Aloïs Nelis en nog tal van anderen aantreffen.
Edward Gailliard bracht het zoo ver, dat hij benoemd werd als hulparchivaris te Brugge, en daarna archivaris in dezelfde stad en te Antwerpen.
In 1886 werd de Koninklijke Vlaamsche Academie ingericht onder het ministerie Beernaert. Edward Gailliard was