Filmarchief. Jean Ray werd in een tijdelijk depot geplaatst, ook omdat het niet buiten de eigen stad mocht.
In feite doet het er ook niet echt toe waar de ego-documenten en andere archieven bewaard worden, zolang men ze maar kan terug vinden. Momenteel kost het in Vlaanderen wel heel wat moeite om alleen nog maar te weten wat al de mogelijke vindplaatsen zijn, daarna is het al een hele kunst om per archief of bibliotheek de juiste catalogus, en in veel gevallen de juiste persoon die U naar die catalogus kan leiden, te vinden.
Dan kijk ik alvast met jaloerse ogen naar de centrale brievencatalogus in de Pica-catalogus van onze Noorderburen. Alleen jammer dat er zo'n vreselijk hoge prijzen moeten voor betaald worden. En vorig jaar werd op een bibliotheekcongres in Dortmund mijn aandacht getrokken door het MALVINE-project. Dit beoogt moderne manuscripten die zich in Europese bibliotheken, archieven, documentatiecentra en musea bevinden, toegankelijk te maken via het Internet. Dat betekent in feite nog een stap verder: niet enkel de catalogus maar de documenten zelf. Via gescande beelden zal men de documenten ter beschikking stellen, wat ook een extra beveiliging betekent voor de manuscripten. Toen ik de coördinator van het project, Dr. Jutta Weber van de Staatsbibliothek in Berlijn, vroeg waarom Vlaanderen uit de boot was gevallen, - de partners komen uit: Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Engeland (British library) - alsof België en Nederland er uit geknipt zijn - kreeg ik als antwoord dat Nederland toch wel Pica had en niet echt nog iets hoefde. België was daarentegen - en ze probeerde daarbij erg vriendelijk te blijven - nogal onoverzichtelijk en het was erg moeilijk om te weten wat er aan ‘moderne’ archieven aanwezig was. Agrippa was haar toen onbekend en ik hoop dat ze die ondertussen ontdekt heeft. Maar er was nog een tweede opmerking van Giuseppe Vitiello, binnen de Council of Europe verantwoordelijk voor dergelijke projecten. Hij vertelde dat hij telkens weer tevergeefs Belgische bibliotheken en archieven probeerde te bereiken via de ministeries en dat hij zo goed als geen respons op zijn voorstellen kreeg en hij stilaan begon te twijfelen of er wel interesse was voor dergelijke projecten in ons land.
Het is dus duidelijk dat we er iets moeten aan doen, niet enkel om ons blazoen een beetje op te poetsen, maar vooral om die schatten die wij ongetwijfeld bezitten open te stellen voor wetenschappelijk onderzoek waarmee we ons rijke culturele verleden meer kleur kunnen geven.